Медия без
политическа реклама

Минеков привиква директори на театри заради финансовите загуби

Културни институции няма да се закриват, но съм назначил работна група да ревизира случвалото се от 2015 г. насам, заяви служебният министър

01 Юни 2021
Велислав Минеков на влизане към археологическия музей в Пловдив
plovdiv-press
Велислав Минеков на влизане към археологическия музей в Пловдив

Културни институции няма да се закриват, но са нужни нови правила, обяви служебният министър на културата проф. Велислав Минеков при посещението си в Епископската базилика в Пловдив. 

Утре той е извикал на среща директори на театри, за да обсъдят заедно как да се преодолее огромният финансов дефицит, който са натрупали някои от тях.

Именно критиките на Минеков към големите загуби, които търпят някои театри, предизвикаха недоволство към него. Вчера актьорът и бивш депутат от ГЕРБ Евгени Будинов обвини министерството в “геноцид в театрите”, а председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев определи Минеков като “безпомощен като министър” и загатна, че се готви подписка за оставката му.

"Недоволството ми е към няколко броя директори, които бяха първите, които се обадиха със своето недоволство. За съжаление всяка година правят дългове, които са необясними, и всяка година държавата прощава този дълг, а често пъти продължават да увеличават дълга и тъй като са политически назначения бивши, на тях им е опрощавано всичко и никой не им е казал дума - поясни Минеков. - Поискал съм работна група да разгледа какво се е случвало в театрите от 2015 г. досега".

Проф. Минеков попита риторично защо театърът в Плевен има висока посещаемост, "но един театър от другата страна на магистрала "Хемус" не може да работи и затъва всяка година в ужасни дългове, въпреки че до него има 2 университета и добре работеща община". И продължи: „Мога да ви дам и пример с центъра на София, където един театър върви прекрасно, а на 1 км от него друг губи редовно. Искам да знам каква е причината“.

Министърът обаче призна за пореден път, че бюджетът за култура е „истинска мизерия“, и добави: „Културните институции са оставени нарочно в нея, за да бъдат безгласни“.

Той добави, че е възхитен от колекцията на Археологическия музей в Пловдив, но той е малък като площ. „Този музей заслужава нова сграда, да има и открита, и закрита площ, дано се случи, но едва ли ще е в близките години“, допълни Минеков.

Относно стопанисването на Голямата базилика той потвърди, че трябва да се изпълни решението на правителството от  февруари, което предполага тя да бъде менажирана от Археологическия музей. „Решението е в съответствие със Закона за културното наследство. Аз много искам да го изменим този закон  и това, което пречи, да не пречи“, каза Минеков и съобщи, че според него прехвърлянето на 20-те щатни бройки, отпуснати за Голямата базилика, към ОИ „Старинен Пловдив“ е законно.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?