Quantcast
"Метрополитън опера" капитулира пред Covid-19 | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Култура

"Метрополитън опера" капитулира пред Covid-19

Световноизвестният театър ще остане безмълвен още един сезон, а над 1000 щатни служители са безработни от април - неизвестно докога
Обновена
1 726
 снимка: Camille Mahs
Когато отново отвори врати, "Метрополитън" за пръв път ще представи опера от чернокож композитор.

Знаменитата опера "Метрополитън" в Ню Йорк обяви вчера, че анулира сезона си 2020/21 г. заради пандемията от коронавирус - решение, което ще има колосални финансови последици, съобщава "Ню Йорк таймс". След консултация със здравните власти операта реши, че няма да е безопасно да поднови дейността си, докато не бъде създадена и разпространена масово ваксина срещу вируса.

"Метрополитън" е една от първите големи културни институции в САЩ, която отменя изцяло сезона си. "Бродуей" все още планира официално да поднови спектаклите си в началото на 2021 г., но решението на "Мет" и обезпокоителните новини, които идват и от Холивуд (почти всички големи премиери са вече преместени за 2021 г., и то втората й половина) се очаква да повлияе на останалите не само в областта на симфоничната и оперната музика, но и рок, джаз, комедия, танц. Нюйоркската филхармония ще обяви плановете си през октомври съобразно епидемиологичната обстановка, предстои да обяви своето решение и "Карнеги Хол". За разлика от Европа, където вече от няколко месеца се провеждат мероприятия на закрито - макар и с ограничен брой публика и спазване на противоепидемични мерки, в САЩ засега събитията в зала са изключително ограничени. 

Главният мениджър на операта Питър Гелб заяви в интервю за АФП, че това е най-т рудният период в 137-годишната й история. Анулирането на последните осем седмици от сезон 2019/20 г. и на целия следващ сезон ще доведат до пропуснати ползи в размер на минимум 154 милиона долара, каза той. Около 1000 щатни служители на "Мет", сред които световно прочутите й хор и балет, са практически безработни от април - и не е ясно за колко време напред. 

"Метрополитън опера", която разполага с 3800 места, затвори в средата на март. През цялата карантина операта радваше света с висококачествени записи на свои знакови изпълнения. Оперният театър се надяваше да възобнови концертите с публика около Нова година 2021, но за момента това е преценено като прекалено рисково. В момента главната грижа на мениджмънта е как да бъдат намалени загубите. Само стойността на продадените за пролетните шоута 2020 (които не са се състояли) билети надхвърля 20 милиона долара.

"Мет" вече планира завръщането си през септември 2021 г. Това ще стане с "Огън, замълчи в костите ми" на Терънс Бланчард - първата опера от чернокож композитор, която ще бъде поставена на сцената на нюйоркския театър. През сезон 2021/2022 (ако не бъде отменен и той) програмата на оперния театър ще включва и още две съвременни творби - най-големият брой от 1928 г. насам. "Метрополитън" възнамерява да експериментира и с по-ранни представления, по-кратки опери и семейни прояви, за да привлече наплашената от пандемията аудитория обратно в лоното си. Например "Борис Годунов" от Мусоргски ще бъде представяна в рамките на само 2 часа и половина.

Операта е сред най-застрашените от пандемията изкуства: спектаклите са толкова скъпи, че биха били на загуба при намален капацитет на залите, а и публиката им се състои основно от възрастни меломани, които са най-уязвими за вируса (през миналия сезон средната възраст на посетителите в "Мет" е била 57 г.). Екипът на операта също даде жертви в борбата със заразата - от Covid-19 починаха виолистът Винсент Лионти и помощник-диригентът Джоел Ревзен, а оперната прима Анна Нетребко се лекува 8 дни в болница. След като бе изписана, Нетребко публикува следния пост в социалните мрежи:

"Ние можем да го направим. Ние трябва да го направим! Публиката го заслужава. Ще оцелеем. И никога няма да се предадем! Обществото го изисква от нас. Културата ще триумфира!" Тя изказа своята солидарност към всички нейни колеги и приятели, които ще пострадат от решението на управата на "Метрополитън" да затворят знаменитата зала за сезон 2020/2021 и изказа своята надежда за намиране на изход от тази ситуация. В съобщението си Нетребко отново сподели, че обществото не може да съществува без култура и всички свързани със сцената са длъжни да я поддържат жива. Също толкова важно според нея е и запазването на достойнството на артистите, както и правото им на работа.

По думите на водещия епидемиолог на САЩ д-р Антъни Фаучи, големите събития в зала няма да се завърнат, преди да бъде изобретена и масово разпространена ваксина срещу коронавируса. 

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Президентът прекъсна внезапно визитата си в Естония

20.10.2020

Обновена

2759 31
Белгия забрани коледните базари

20.10.2020

Обновена

998 8
С коронавирус вече са 25% от тестваните през последното денонощие

19.10.2020

Обновена

9950 96

Коментари

hamel

Супер! Остава да видим кво става с колтурата в т. нар. цивилизовани опщества? Верно, че Хер Гьобелс беше по-откровен.

Flamand

Га ловиха вещици и изгониха Ливайн и Доминго, не реваха. Га решиха, че е по-важно да си гей или черен, отколкото музикалните качества, не реваха. Ся реват.

ДpaгaнOxpидcки

изгониха Ливайн [...] решиха, че е по-важно да си гей

Че Ливайн е гей. Не му помогна.  

SvSophia
снимка на SvSophia

по-кратки опери и семейни прояви, за да привлече наплашената от пандемията аудитория обратно в лоното си. Например "Борис Годунов" от Мусоргски ще бъде представяна в рамките на само 2 часа и половина.

 А по-следващия сезон - ученически представления и сватбени тържества само за  BLM

Азбукарче

     Но защо ли " Метрополитън" не можаха да намерят някакво решение?

     В родния ми не толкова голям като Ню Йорк  град, но с две хилядолетна история, та в  моя град операта, макар и с току - що изгорял покрив, намери  изход. Представи "Набуко" на площада, пред почитатели и пред минувачи, които за пръв път слушаха опера "на живо". Последва балетен концерт и други представления, след като драматичният театър съвсем по братски предостави зала и сцена на събратята си. 

     Стига да искаш и стига да можеш, изход от всяка ситуация има. Принудителното бездействие, дори и да репетират, ще нанесе поражения на балет, оркестър, певци. И на психиката им, и на творчеството им.

Кирил Данаилов

***

tatyana1

"Борис Годунов" в резюме, за 2,5часа? Аз мислех, че може и за 5 минути, като Лувъра (само увертюрата)

SvSophia
снимка на SvSophia

Ще пеят през нота вероятно :)

Flamand

Че Ливайн е гей. Не му помогна.  

Ливайн го изгониха в разгара на MeToo истерията, когато атакуваха и гейове - като студент се бил натискал на други студенти. Обаче да го заместят с Незе-Сеген (или както и да се произнася) или да ангажират тенор като Фабиано не може да е заради нещо друго, освен че са гейове.

tatyana1

А в операта от чернокож ще има ли и бели певци? Щото по телевизията гледах една постановка на "Хованщина" на Метрополитън и Иван Ховански беше черен, пък нали сме равни?

b.beni
снимка на b.beni

Наскоро в сайта на Мет гледах запис на "Пепеляшка" от Росини, принцът беше негър, много черен, доста по-нисък от русата бяла Пепеляшка, и дебел. Все пак и те трябва да пеят на сцена, не може само Порги и Бес да населяват. 

Даваха и новата постановка на "Травиата" с диригента им унгарец, и той гей, но за диригентите не е от значение. Черен принц обаче ми се видя нахалсто.

Влез или се регистрирай за да коментираш