Медия без
политическа реклама

Apple се отказва да прави електромобил

Технологичният гигант ще пренасочи ресурсите на "Титан" към проекти за изкуствен интелект

28 Февр. 2024
Преди време Apple се надяваше да пусне първия си електромобил заедно с iPhone 13 през септември 2021 г., а през 2024-та да започне и масово производство.

Американската технологична компания Apple Inc. прекратява един от най-амбициозните си проекти - за създаване на електрически автомобил, пише Инвестор.бг, като цитира Bloomberg.

 Проектът, наречен Titan, стартира преди 10 години с цел за създаде напълно автономен електромобил с интериор, подобен на лимузина, но без волан и педали, с навигация с гласово управление. За Titan бе събрана "армия" от близо 2000 експерти, вкл. няколкостотин хардуерни инженери и дизайнери на автомобили. Досега в разработката са инвестирани много милиарди долари.  

Решението за закриване на проекта е било оповестено пред служители от главния оперативен директор Джеф Уилямс и вицепрезидента Кевин Линч, отговарящ за проекта, са съобщили източници на  Bloomberg. Прекратяването на работата ще става поетапно, като повечето експерти и учени ще бъдат пренасочени към други проекти, които стават все по-важни за Apple - в областта на изкуствения интелект.  

Новината за спирането на работата по електромобила доведе до покачване на акциите на Applе. Тя зарадва и шефа на Tesla Inc. Илон Мъск пусна в социалната мрежа X съобщение с поздравителен емотикон. 

Проектът се сблъска с проблеми почти от началото, като Apple няколко пъти смени ръководството и стратегията на екипа. От 2017 г. се правеха различни тестове, вкл. и на секретни компоненти, като за целта бе използвана огромна писта във Финикс, някога собственост на Chrysler.

Междувременно започна и охлаждане на пазара на електрически превозни средства. Ръстът на продажбите се забави през последните месеци заради високите цени и липсата на инфраструктура за зареждане. General Motors и Ford се насочват към производството на повече хибридни автомобили заради недостатъчното търсене на електромобили и затруднения в производството.

"Решението на Apple да пренасочи ресурсите си от проекта за електробили към генеративния изкуствен интелект (ИИ) е добър стратегически ход, като се има предвид дългосрочният потенциал за приходи и рентабилност на ИИ", посочват анализатори от Bloomberg Intelligence.