Медия без
политическа реклама

Жан Виденов се върна в политиката като оргсекретар на ляв съюз

В обединението влизат четири партии и то няма да се коалира с БСП

23 Май 2021
БГНЕС

Бившият министър-председател в периода 1995-97 г. Жан Виденов се завърна в политиката като организационен секретар на коалицията "Ляв съюз за чиста и свята република", която ще участва в предстоящите парламентарни избори.

Коалицията се сформира по инициатива на движението “Лява алтернатива за България” на Иван Атанасов - последният лидер на правоприемника на ДКМС БДМ, и според организаторите й, е съставена от леви и патриотични партии. Тя бе представена на двучасова пресконференция, в която вторият час беше нещо като монолог на бившия соцлидер и бивш премиер. Самият Виденов не седна на масата с основните говорители. Помолен за коментар защо след четвърт век отново се завръща в политиката, Виденов посочи, че „никога не се е крил от нищо“. 

Иван Атанасов обяви, че архитект на коалицията е именно Жан Виденов. "Задават ни въпроса "Защо сега?". Левицата е разгромена и не е представена в Народното събрание, съответстващо на броя на левите хора в България. Имаме шанс да разбием олигархичния модел на управление и обществени отношения, който тормози България вече 30 години. Смятаме, че има заплаха за България - за нейната териториална цялост и суверенитет заради провокациите, отправени към Русия и влошените отношения с всички съседни страни", заяви още той. 

"Да посочиш Бойко Борисов за враг не е достатъчно, за да те постави в левия спектър", обяви друг участник в коалицията - доскорошният соцдепутат Красимир Янков. "Всички недъзи от управлението на ГЕРБ са визитната картичка на претендиращите да са в левия спектър. Не е лява политика унищожаването на леви предприятия, снимка с една козичка, да изведеш парламентарната група от заседанията на Народното събрание, когато се коментира концесия за националните богатства. Левите политики се защитават от хора с ляво мислене", каза още Янков.

В коалицията към момента влизат "Социалистическа партия Български път"  с председател проф. Ангел Димов, "Българска прогресивна линия" на Красимир Янков,  "Възраждане на отечеството"  с председател Николай Малинов, шеф и на русофилите, както и "Партия на българските комунисти" с лидер Иван Пенчев. Обединението няма да се коалира с БСП. 

Самият Виденов бе министър-председател на България през 1995 - 1997 г. и председател на Българската социалистическа партия от декември 1991 до декември 1996 г. Подаде оставка от заеманите постове след масови протести заради хиперинфлацията в страната. Кризата оттогава е наречена "Виденова зима". После беше преподавател в пловдивското Европейско висше училище по икономика.

Последвайте ни и в google news бутон