Quantcast
Тикат държавата по наклонена плоскост, подобно на Виденов * | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Тикат държавата по наклонена плоскост, подобно на Виденов *

Управляващите в България са на път с лека ръка да зачеркнат най-голямото постижение на собствената си власт - финансовата стабилност
автор
www.dw.de
4 356
 Дойче веле

"Всеки в България трябва да усети, че държавата в тая пандемия не му говори само за маски и да пази дистанция, а и заедно трябва да преодолеем това чудо гадно. (...) Така че ти няма да се мериш с финансовите министри, които държаха здраво преди тебе, а ще мислиш за всеки един човек, за малките населени места, до всеки човек трябва да стигне."

Краят на една над 20-годишна политика

Такива напътствия даде преди десетина дни министър-председателят на финансовия министър в пряко излъчване по Фейсбук от една кравеферма. Мизансценът в обора край кравите и телетата създаваше силно комично усещане. Когато обаче след това бе публикуван проектобюджетът за догодина, се оказа, че нещата са доста сериозни. Министърът строго се е придържал към напътствията на началника си и щедро е отпуснал двата края на държавните сметки - милиардни дефицити за години напред и (за тяхното покриване) драстично нарастване (със 77%) на държавния дълг.

Така управляващите се канят да сложат край на политиката на финансова дисциплина, спазвана стриктно в продължение на над 20 години. Самите те за десетина години не успяха да завършат нито една реформа в нито един сектор, но поне благоразумно пазеха финансовата стабилност. Но ето, че сега са на път с лека ръка да зачеркнат най-голямото (и комай - единственото) постижение на собственото си управление.

 

Заради пандемията ли?

Както вече стана дума, внезапно сполетелия ги порив към разточителност обясняват с необходимостта да се ограничи пандемията и да се тушира предизвиканата от нея икономическа криза, защото така правели всички по света. По света обаче правят нещо доста по-различно. Според препоръките на МВФ например, мерките трябва да са таргетирани - тоест, да са насочени към онези, които реално са ударени от икономическия шок, както и да са навременни и временни. Тъй че проблемът не е в самия дефицит - той може да е и по-голям, стига да отговаря на горните критерии. Което не може да се каже за огромната част от предвидените в нашия случай извънредни разходи.

В нашия проектобюджет почти не се забелязват мерки, свързани пряко с пандемията и икономическите последици от нея. (Освен схемата „60/40“, средствата за която обаче са направо миниатюрни на фона на общите харчове.) Да не говорим за някакви реформи, които да стимулират затруднената бизнес активност, инвестициите и създаването на работни места. Тук става дума почти само за раздаване на пари на калпак на групи от хора, чиито доходи и трудова заетост ни най-малко не са пострадали в резултат от пандемията (като по-високи пенсии и заплати в държавната администрация), става дума също така за безсмислени, но скъпоструващи социални разходи (като помощи за отглеждане на всички деца, без оглед на доходите на родителите).

По принцип, в някакъв момент на икономически възход, тези мерки може да са справедливи и необходими, но не им е сега времето. Те нямат нищо общо с борбата срещу икономическите ефекти от пандемията, поради което бюджетът не е нито антикризисен, нито „антипандемичен“, какъвто се опитват да ни го представят.

Защо го правят?

Какъв е тогава? По този въпрос има две мнения. Според едното, принципът гласи „след нас и потоп“. Тоест, целта е да се минира предварително следващото управление. Аз клоня по-скоро към другото мнение: въобще нямат намерение да сдават властта и действат чисто предизборно - купуват си гласове.

Което и да е вярно обаче, поведението им е политически безотговорно. По този повод пък се правят две сравнения. Първото е със Станишев и „Тройната коалиция“ и завещания от тях на днешния премиер и тогавашното му първо правителство финансов капан. Аз клоня по-скоро към второто сравнение, колкото и времената да са се променили: сурват държавата по наклонената плоскост подобно на Виденов и неговото прославило се с компетентността си правителство. Дано да не съм прав. Иначе наистина „всеки в България ще го усети“.

*Заглавието е на "Сега"

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

По-високите данъчни облекчения за деца ще се ползват през 2022 г.

26.11.2020

1345 2
НС окончателно прие 40 лв. месечна добавка за дете в бедните семейства

25.11.2020

Обновена

1744 11
Окончателно: От 1 януари всеки втори пенсионер ще получава 300 лв.

24.11.2020

Обновена

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

12744 12

Коментари

Magi

Изобщо не сравнявайте времената с Виденовото управление. Виденов въпреки , че бе без опит е почтен човек. Тук сега имаме работа с доказани крадци на нашите пари с цел да оцелеят. 

радо_сарбов

👍

Гандю

Нерде Ямбол, нерде Стамбул

Пенциите и заплатите при управлението на Жан беха по десет долара

bugar
снимка на bugar

Долари ли използвахте тогава? Един хляб е около 4 долара така че не ми е ясно как сте живи...❓

принцеса Даяна

"Тук сега имаме работа с доказани крадци на нашите пари с цел да оцелеят. "

Маги изобщо не е наясно, че Виденов беше жертва на синьо-червената мъгла, в смисъл мафия. По негово време и турските ядки и уискито и нашето сирене бяха все ОЩЕ качествени. Това което стана беше общ капам от бъдещите(сегащни) синьо-червени капиталисти, срам за Коза ностра.

valldi

Немската вълна и нейните обилно платени лакеи пак лъжат! Колко милиарда заеми бяха взети по времето на Виденов? Нула, кръгла нула, неуважаеми Бояджиев! Знаеш го добре и пак лъжеш! Впрочем затова ти плащат, но поне малко се опирай на фактите.  Би трябвало да знаеш, че именно в този период правителството на Виденов изплати 2 милиарда външендълг! Който го бяха направили други!

чевермехайвер

.............като по-високи пенсии.........

Какви пенсии чевермехайвер - като си толкова отворен виж каква е заплатата на Вучич ,Коеф. на Джини и заплатата на Фигуранта .Вучич може да кара с 2200 лева заплата , а наш   .утю се мъчи с 14 000.Б@си т@пунгер@ - драска на провала и повтаря като папагал едно и също.

Bullet Tooth Tony
снимка на Bullet Tooth Tony

Интересно дали смелия автор от ДВ ще критикува със същия плам мерките на германското правителство, което също яко охлаби колана на бюджета в песледно време? О, не... там цоциал демукратите клатят клона.

 

Или печатането от ЕЦБ наливащо пари на който си поиска?

 

Или взимането на общ дълг солидарно от целия ЕС от Европейската Комисия с цел раздаването му на провалени държави като Италия? Да, България също задлъжнява солидарно заради дълговете поемани в Брюксел. Но затова нито дума, разбира се.

 

Разбира се, ние знаем че редакцията на ДВ е като партията на Зелените в Германия - отвън зелена, отвътре червена. И никога няма да подлага на подобни критики ляво-сектантските мерки на ниво Европа. Да се плювоти по България е лесно и безопасно.

д-р Косeв
снимка на д-р Косeв

Виденов беше глупак. Може и още да си е. Боко също не е от най-умните, но при него възможностите да засере пейсажа са силно ограничени, каквито и тъпи идеи да му дойдат. Всъщност той май няма никакви идеи, цялата му работа е да се носи по течението и к'вото може да лапне по пътя.

dobadoba

Жан не беше глупак, по-скоро беше/е идеалист.

Чичко Бойко си е жив Реалист(силно зависим от Берлин).

НО народа харесва политиката му, нищо чудно да вземе и изборите догодина.

⚓️

АлСал

По времето на Виденов предстоеше приватизация. Очакванията на сегашните ни "партньори" бяха да прилапат всичко или без пари, или на символична цена. Виденов реши да не подарява, а държавата да спечели нещо и обяви по-високи цени от очакваните. Знаем какво му се случи. Както знаем, че партнерите след него сложиха човек, който стриктно изпълни техния план и България беше разпродадена наистина за по няколко долара. БГА Балкан - за 150 хил. щатски долара.

А по онова време по редица причини следях курса на долара изкъсо. Долара отиде от 66 лв. до към 2200-2300 в рамките на около 3 месеца. После поради шока настъпи застой в курса и имаше нива 2400-2600 лв., като епизодично се пробваха и 3000лв. Така, че легендата за пенсии по 1 долар и заплати по 4 долара е вярна само в рамките на тези 2-3 седмици, т.е. взета е от контекста на събитията, но удобно за някои се инсинуира, че. едва ли не през цялото управление на Виденов е било така.

Та тъй, гу'син "дойче веле" от снимката.

чевермехайвер

Имам спомени за движението на долара по това време 👀

Перипраовд

Само някой който си няма и на представа ще започна да сравнява Жан Виденов и сегашната престъпна шайка. Виденов единственият премиер който се опита да съхрани националното богатство като отказа да приватизира разбирай разграбва по план. Точно това е единствената причина поради която му спретнаха виденовата зима с девалвацията на лева. След него Костов трябваше да наваксват загубеното време ще се режеше приватизираш и през глава по-известни сделки като авиокомпания Балкан БТК и още стотици други дело на другаря Костов. Жан Виденов дори излиза от партията БСП понеже не е съгласен с политиката й. Днес преподава университет. Ще бъде запомнен с това че е един скромен интелигентен компетентен възпитан човек. Аз бих гласувал за него ако може

Шилов

Г-н Бояджиев,  Жан Виденов е единствения наш премиер, който усети приближаването на преватизационната стихия и, според силите си, се  опита да й попречи. Но те явно не бяхя достатъчни. Огромната паст на на гладните за първоначално натрупване на капитал не можеше да бъде затворена.А за да бъдем исторически точни, Виденов бе свален от политическата сцена от едно дребно тлъсто човече - петролен магнат Рем Вяхирев. Та, когато от високото стъпалце на ДВ правите дисекция на минали периоди от нашия живот, постарайте се да вникнете във фактите от онова време . А не да се свличате до нивото на банален интернт никмен наситен с мантрата, че за всичко е виновен Жан.

Влез или се регистрирай за да коментираш