Медия без
политическа реклама

Заразените с коронавирус вече са 975

Регистрираха огнище на заразата в шивашки завод в Плевен завод "Мизия"

21 Апр. 2020Обновена
Щабът за борба с COVID-19 с последна информация за заразата

Щабът за борба с COVID-19 с последна информация за заразата

Posted by Novini.bg on Monday, April 20, 2020

975 са вече потвърдените случаи на коронавирус у нас. През деня са доказани 9 нови случая, като 5 от тях са в област София и 4 в област Видин, съобщи министерство на здравеопазването. Медицинският персонал, при който е установен вирусът, остава без промяна - 80 души. 

На сутрешния си брифинг националният оперативен щаб отчете негативен рекорд за последните 24 часа - 51 нови заразени и най-високия ръст до момента от 5,6%. 

Най-много болни от новия вирус има в София - 561 на брой.

Два са и новите случаи на починали от Ковид-19 - на 71-годишен човек с придружаващо заболяване диабет, който е бил настанен в "Св. София", и на друг, починал във ВМА, с което общият им брой би следвало да е 45-ма. По-късно bTV съобщи за починал мъж в бус пред частна болница в Сливен. Мъжът е от село Селиминово и от вчера е бил със силен задух. Не е търсена спешна помощ на момента, сутринта близките са го отвели на преглед, но човекът е починал пред лечебното заведение. На пациента не е взимана проба за вируса, от здравното заведение потвърждават за случая. 

Огнище на заразата е регистрирано в шивашкия завод в Плевен - Мизия с 19 заразени работнички от общо 1000 души. Заразата там тръгва от жена, хоспитализирана на 15 април и оказала се с положителна проба. 2-ма от семейството й се оказват също заразени, както и 4-ма от работещите с нея. Вчера са направени 33 проби на работещите в завода, от които 19 са дали положителни проби. Всички са без симптоми, с изключение на един техник. От оперативния щаб препоръчаха затваряне на завода за 14 дни. Ограничителни мерки се обсъждаха и за село Буковлък, където живеят четири от заболелите шиваки. Първо бе съобщено, че селото минава под карантина от полунощ тази вечер, но в предаването "Лице в лице" доц. Ангел Кунчев коментира, че надали селото ще бъде поставено под карантина при 4 случаи и над 4000 жители. До момента не е факт това нещо, заяви Кунчев. 

Между 100 и 150 човека са под карантина пък в столичния кв. "Филиповци", съобщи пред Би Ти Ви шефът на столичната РЗИ - д-р Данчо Пенчев. Той посочи, че в последните дни са взети 216 проби от хора, живеещи във "Факултета" и "Филиповци". От 20 PCR теста 12 са били положителни, което е 60%. Пенчев обясни, че мерките, взети в двата квартала, са наложени заради критично натрупване на фактори и направени анализи - близо 30 от хоспитализираните в една столична болница са били от тези квартали. 12 били констатираните семейни огнища в квартал "Факултета".

Пенчев посочи още, че невинаги здравните власти успяват да получат точна информация от болните за това с кого точно са общували в последните дни. "Хоспитализираните предоставят една информация за контактните от първи ред, а когато епидемиологът отиде на терен, констатира нова картина и понякога епидемиологичното проучване започва да прилича на сценарий на латиносериал - има прекалено и прекалено близки контакти, те са разхвърляни на различни адреси и в различни семейства", обясни шефът на РЗИ-София. Той прогнозира, че в София ще има нов пик на заболяването около първи май. "Очакваме в следващите десетина дни да има повишение на заболяемостта от COVID-19 в София, т.е. около първи май", заяви Пенчев.

Шефът на НОЩ ген. Мутафчийски заяви още, че се обмисля облекчаване на мерките, особено за парковете, но без да даде повече конкретика. "Анализират се опасностите, най-голямата е събирането на големи групи хора, както и пиенето на алкохол по поляните", коментира ген. Мутафчийски. По думите му все още София е най-голямото огнище, затова няма основание да се облекчат пътуванията от и за столицата.

"От последните 5 дни България се катери нагоре. Не особено стръмно, но все пак има завиване нагоре. Вече се оформят огнища, които са по-ясно диференцирани", коментира още той. По думите му важната ни задача сега е да не допускаме тези огнища да се разрастват. Според него причината да имаме висок коефициент на заразяване - 3.5, е именно в откриването на вируса в определени огнища, където той се разпространява бързо, но хубавото у нас е, че тези процеси засега се овладяват, т.е. вирусът не се разпространява много извън огнищата.

Мутафчийски коментира, че един от най-важните критерии за освобождаване от мерките, които най-активно са се коментират, е капацитетът на здравните заведения да поемат болните. По думите му много развити страни са преживели "разруха в здравните системи и невъзможност да поемат този удар", но у нас не е допуснато подобно нещо.

"До такава степен не допуснахме, че се създаде мнение в обществото, че такава опасност няма. Мисля, че тази анкета, която беше дадена вчера и по телевизията, не е особено представителна (че над 90% от хората смятат, че няма основание за строгите мерки - бел.ред.). Повечето хора наистина осъзнават какво се случва, понасят стоически  нещата. Разбира се, много коментари има за парковете и това наистина е в особено, така, внимание, но има и редица субективни моменти, които все още задържат отпускането в тази насока", каза той.

 2249 души са тествани от 6 април до днес в частни лаборатории с бързи тестове за антитела, показва статистиката на сайта www.labtestcovid19.com. От тях в 53 случая са регистрирани положителни проби за антитела IgG, а в 34 случая - за антитела IgM. Първото означава, че тестваният е прекарал инфекцията, а второто, че заразата е в ранен етап. Има и 25 проверени, при които са открити и антела  IgG, и антитела IgM. Тестваните с по-бавните, но считани за "златен стандарт" PCR-тестове са 92, от които 3-ма са дали положителна проба да коронавирусСтатистиката в сайта се базира въз основа на извършени тестове от лицензирани лаборатории в страната, които са се регистрирали в системата и споделят данни.