facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Заради епидемията болници отказват прием на тежко болни

След сигнали здравният министър разпореди проверки в две лечебни заведения
Обновена
9 035
 Илияна Кирилова

Все повече тежко болни хора не получават адекватна медицинска помощ заради истерията около коронавируса и презастраховане на лични лекари и болници. Някои пациенти се третират погрешно като болни от COVID-19 и получават погрешни инструкции за домашно лечение. Други не успяват да постъпят в болница зарази презастраховане и "пазене" на легла за пика на вируса, става ясно от сигнали на граждани в социалните мрежи.

Журналистката Елена Дюлгерова, която живее в Костенец, чийто мъж е с диабет, бъбречна и сърдечна недостатъчност, както и с прекаран преди 4 г. инсулт сигнализира във  Фейсбук, че в болница "Св.Анна" в София отказват да приемат мъжа й след втори инсулт. Състоянието му се влошава последните дни, като на третия ден след влошаването жена му вика Спешна помощ, която го отвежда в Окръжна болника "Св. Анна". Съпругата не отива с него в болницата заради ограниченията за връщането й. След цял ден обследване, от приемното отделение на Окръжна болница й се обаждат, за да прибере мъжа си. Обяснението било, че в никое отделение не могат да го приемат, тъй като "състоянието му не е извън нормите". "Човек, който не може да се движи, с видими промени в говора, надебелен език и склопено око, не може да бъде приет в българска болница, защото НЕ Е СПЕШЕН СЛУЧАЙ. Моля ви, реагирайте, моля ви, моля!", апелира жената. Пиарът на болницата Антон Луков отговори на колега от "Икономист", че на мъжа са направени изследвания за 2000 лева. Сумата е специално подчертана. Прегледан е от шестима лекари, които не намират състоянието му за спешно. Пиарът подчертава също така, че пациентът дори е нахранен в Спешното отделение. Това уточнение от пиара е особено смущаващо и като етика, и като фактология. В Спешните отделения външни лица не се допускат, още повече по време на епидемия. Два часа след огромната вълна на негодувание в социалните мрежи и след обаждания на много журналисти в болницата Тодор Карастоянов е бил приет в Инфекциозното отделение на болницата. Пред "Сега" Елена Дюлгерова благодари много за подкрепата, говорила е с зав. отделението д-р Николова и каза, че лекарката е била много любезна и отзивчива. Карастоянов няма доказан коронавирус, но при тази ситуация болницата разглежда всеки новопостъпил пациент като евентуален носител.

52-годишна жена от Враца, която е била лекувана в продължение на дни от джипито си по телефона, е починала късно снощи в МБАЛ "Христо Ботев", съобщи вчера zovnews.com. Пациентката е била приета по спешност в болницата с перитонит след домашно лечение по погрешна диагноза. Жената е имала оплаквания - болки в корема и температура, но когато позвънила на личния си лекар, той се усъмнил, че има коронавирус. Затова я е лекувал в домашни условия по телефона в продължение на няколко дни. В този период състоянието на жената се влошава и тя е приета в частна болница във Враца със съмнение за бъбречна криза. Там пациентката припада и реаниматор установява липсваща перисталтика и други симптоми, характерни за перитонит. Жената е интубирана и транспортирана до спешниия център на МБАЛ "Христо Ботев"- Враца, където има хирургичен кабинет и където след ренген лекарите установяват перфорация на тънките черва на четири места. Жената е била оперирана по спешност, но състоянието й било много тежко и късно снощи тя е починала.

Здравният министър Кирил Ананиев разпореди проверки и по двата случая, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. 

37

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Избягал пациент с COVID-19 заформи екшън в Самоков

05.06.2020

Обновена

ДИЯН ИВАНОВ

5582 32
Отсрочката за рецепти и протоколи вече не се прилага

29.05.2020

672
Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

22.05.2020

3199 1

Коментари

Страници

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Ваксината БЦЖ пазела и от COVID-19

 

Оказва се, че има страни в които никога не е имало програма за ваксинация с БЦЖ

Италия

Белгия

Нидерландия

САЩ

Канада

 

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8392211 

Efraim Efraimov

А бе, ти не си ли чел Жерминал? Лелеее, дан' попадаш в ръцете на антиваксърките от БГ-МАМА

Каубой
снимка на Каубой

О ,тук имаше съфорумка с Негативно настроение към Ваксините. Де да чета сега, как се върти?

Каубой
снимка на Каубой

😁 Всеки луд със свой номер.

 

wreckage
снимка на wreckage

Все повече тежко болни хора не получават адекватна медицинска помощ заради истерията около коронавируса и презастраховане на лични лекари и болници.

Смътно си спомням, че ф основата на стратегията за социално дистанциране стои мотивът здравната система да остане достъпна за гражданите, които имат несвързани с коронавируса здравословни проблеми. 

Aniki

Според някои ловки форумни умници здравната ни "система" изобщо не е претоварена... Жалко за потърпевшите 

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Aniki

 

Не е претоварена, но СЕГА здравната ни система е затворена защото е и уплашена....

Aniki

Приемам забележката с уточненитео, че за мен това е претоварване от мерки за защита.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Не я претоварват-умираме си извън системата.Така ще остане здрава.Системата като Идол пред който правим човешки жертвоприношения.Ово е стандарт от неолита.

Каубой
снимка на Каубой

Г-нът е доктор и работи на първа линия или е критикар с партийна ангажираност? Питам само за протокола.

Нищо лично.

wreckage
снимка на wreckage

Пиарът подчертава също така, че пациентът дори е нахранен в Спешното отделение

"нахранен" фсмисъл на "дадоха му да яде" или фсмисъл, че теа од спешното са го нахранили?

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Джиджи май имаше някакви размисли за безопасността от отлагане на планови операции и прегледи.Макар че и аз не съобразих че са въвели освен дистанционно обучение и дистанционно лекуване, което си е наистина качествен скок.

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Бронщайн 👍

 

Макар че и аз не съобразих че са въвели освен дистанционно обучение и дистанционно лекуване, което си е наистина качествен скок.

 

COVID-19 прави чудеса...

Su38

О, чакай,. Скоро ще има дистанционно лечение от дистанционно обучени лекар. Пловдив беше пръв...

wreckage
снимка на wreckage

Дистанционното лекуване се практикува основно од разни религиозни дейци.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Кашпировски?Знаех си че правителствата копират нещо познато.

Буболечо
снимка на Буболечо

Реално погледнато цитираните случаи са точно жертви на коронавируса.

А по-точно: жертви на психозата, свързана с коронавируса.

nobody2

когато позвънила на личния си лекар, той се усъмнил, че има коронавирус

имам суспекцията, че ако пика@ некой накриво, тва ще да е заради вируса 

Васик

Когато се казва, че изолацията забавя коронавируса, как държавата използва това време? Шият се прословутите маски. Скоро всички българи ще навличат по три маски.

Битата крава

Случващото се у нас е ужасно. От COVID 19 смъртни случаи 10 (може би). А от всички останали болести, които не се лекуват в момента (не че COVID 19 се лекува) - колко са???

Ако попитаме Главния (capo), който е всезнаещ - може би всички досадни болни трябва да бъдат глобявани, ако посмеят да потърсят медицинска помощ. 5000 лв., че и без това им трябват пари -  за да им платим заплатите, които са си ги измислили за престъпното си поведение.

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

Важното е, че мачкаме кривата!

Johnny2965

Ще стигнем накрая до заключението, че и човешкият живот си има своята цена. Проблемът е, че в България тя е прекалено ниска!

paragraph39

Трима излекувани от коронавирус в Бургас

02.04.2020
https://www.actualno.com/burgas/trima-izlekuvani-ot-koronavirus-v-burgas-news_1449228.html
© Actualno.com

urupuchi

Самоубийство от страх пред смъртта. 

Direktiva

Жената е имала оплаквания - болки в корема и температура, но когато позвънила на личния си лекар, той се усъмнил, че има коронавирус. Затова я е лекувал в домашни условия по телефона в продължение на няколко дни.

 Интересно с какво я е лекувал джипито, вероятно с рекламирания аналгин-хинин! Много намирисва тази работа! Джипито е длъжно, ако има съмнение за корона, да изпрати екип от спешния център!

Малко на джурналистическа патица!

Su38

Толкоз май си доктор.

Мутафчийски каза - в болница само ако имаш задух. Ама задух, сякаш някой ти е седна на гърдите...

groznik

Тъжно...Все едно забравихме, че освен ковид 19 има и много други нещастия, които могат да ни връхлетят, има болести, катастрофи, насилие...Светът не се изчерпва с пандемията и случващото се около нея.

Iberia
снимка на Iberia

Тогава, защо рИват, че отделенията в болниците няма да вземат месечните си заплати, след като нямат и не приемат пациенти? Да започнат да приемат пациенти и ще им се нормализират заплатите. На практика работят само спешното, родилното, хирургия, ортопедия и инфекциозното. Останалите отделения не работят.

Lillian
снимка на Lillian

абе тази статийка нещо не ми харесва

преди седмица говорих с моя приателка от бургаска МБАЛ, която се оплака ,че приходите им са много намалели, защото хората не искат да постъпват в болница по никакъв повод

наложило се е да затворят отделения, май някаква почивка са им дали, защото нямат пациенти

а за личните лекари имам впечатления от първа ръка - мъжът ми се опита да получи консултация по телефона, но не, беше извикан направо строго, прегледан, изпратен при специалист и лекуван

разбира се,случаи има различни, но статията едва ли трябва да започва с "все по-често..."

Сицилианецът
снимка на Сицилианецът

Следя от 1,5 месеца  Ни 1 ред за частните болници  само чух че са  изкярили 10ки милиони допълнително.

Някой да ги пита какво и  как?

Те нямат реанимации и всякакви Животоспасяващи дейности, оБаче прибират  социалния ресурс  здарвни вноски?

Де сте бе джурнали да разровите?

Де е гешев да ги затвори?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×