Quantcast

Медия без
политическа реклама

Заплашени с проверки, общини връщат уличното осветление

11 Февр. 2022
FB/Георги Мараджиев
Лампите светнаха и в община Стамболийски

Политиката на "тояга и морков", която правителството предприе спрямо общините заради въведения режим на уличните лампи, даде неочакван резултат. Вече тенденцията е обратна - осветлението се възстановява, вместо да бъде ограничавано.

Темата с уличното осветление излезе на дневен ред малко след Нова година, когато редица местни управи започнаха да го спират заради скъпия ток. Те бяха получили компенсации от държавата след скока на енергията, но обявиха, че не са достатъчни. Шумното недоволство от тях (основно от общини на ГЕРБ) срещу правителството бе съпътствано с мощни апели за помощ. На 2 февруари премиерът Кирил Петков заяви, че ще помогне, но успоредно ще им прати Агенцията за държавна финансова инспекция, за да се види как се харчат публичните средства. Министър-председателят добави, че помощ ще има само за изрядни общини.

Миналата седмица пък ръководството на НСОРБ договори с вицепремиера Асен Василев още компенсации, които най-вероятно ще продължат до юли. И именно този ангажимент сега се ползва официално като причина за преустановяването на режима. Само че за продължаването на компенсациите се знаеше отдавна, а и отмяната на режима започна доста преди срещата с Василев - веднага след заплахата на Петков. Междувременно и някои областни управители тръгнаха да притискат кметовете да върнат осветлението.

Хронологично отмяна на режима бе обявено в следните общини: Опан, Оряхово, Велики Преслав, Родопи, Стамболийски, Перущица. Процесът продължава.

Още по темата:

Ръководството на сдружението на общините (НСОРБ) се срещна днес с вицепремиерите Асен Василев и Гроздан Караджов. По-важна бе първата среща, тъй като тя бе по повод най-актуалната и остра криза - със скъпия ток.

 

Още по темата