Quantcast

Медия без
политическа реклама

Заложническата драма край Струмяни приключи

Мъжът, който стреля и се барикадира, се предаде

03 Окт. 2023Обновена
Илияна Кирилова

Заложническата драма край Струмяни приключи, след като похитителят, който държа часове наред няколко заложници и плашеше с тротил, гранати и патрони, се предаде, заобиколен от важни хора от МВР и барети.

Преди това мъжът стреля по хора и се барикадира в къща в санданското село Вълково. Сигналът бе получен в 17:25 ч. Селото се намира близо до Струмяни. Похитителят предаваше изпълненията си близо 2 часа на живо във фейсбук.

По предварителна информация имаше един прострелян в ръката човек, който е транспортиран към болницата в Сандански, и състоянието му не е тежко. По-късно бе обявено, че пострадалият е на 70 години, че е преместен в Пирогов в София и че иа опасност за живота му.  

Полицията бе обградила часове наред къщата, отцепила бе района, като всички живеещи на улицата бяха изведени от домовете си, а улицата бе затворена.

По предварителна информация става въпрос за семейна свада. Мъж отишъл в дома на бившата си съпруга, за да изяснят отношенията си. След това прострелва баща ѝ и взима нея и майка ѝ за заложници. На видеото се виждаше как мъжът заплашва двете жени, говори за огнестрелно оръжие, като дори показва патрони. 

На място имаше полицаи и психолози, които се опитваха да го убедят да се предаде. 

"Има стрелба и заложници. Мястото е отцепено. Мъжът е дошъл да отвлече приятелката си и стрелял по баща ѝ", каза около 19.00 ч. Антон Хаджийски, кмет на с. Вълково. На място отиде и главният секретар на МВР, а по-късно бяха изпратени и елитните барети от Специализирания отряд за борба с тероризма.

„Мъжът е криминално проявен на 41 години от гр. Лом. Днес е дошъл, за да уговаря своята годеница да се върне при него. Тоест мотивът за стрелбата и похищението в последствие е изцяло ревност. Деянието е извършено с два незаконни пистолета. Двете жени, които също бяха похитени са живи и здрави”, каза обяви главният секретар на МВР Живко Коцев. По негови думи похитителят е "лежал е в психиатрия и е много опасен". "Сам е подал сигнал до МВР и докато говори по телефона е стрелял по 70-годишен мъж. Неутрализиран е благодарение на дълги и интензивни преговори с наши служители", каза Коцев. 

"Бил е въоръжен с револвер и пистолет, които са незаконни и сега ще проверяваме как се е сдобил с тях. Образувано е досъдебно производство за опит за убийство", допълни той.