Quantcast
За първи път от 5 дни няма рекорд на болни от COVID-19 | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

За първи път от 5 дни няма рекорд на болни от COVID-19

Още 45 медицински лица са дали положителни проби през изминалото денонощие
Обновена
7 639
 Илияна Кирилова

Новорегистрираните случаи на коронавирус в България за изминалото денонощие (до 0:00 ч. на 24 октомври) са 1589 при направени 9831 PCR теста, съобщи Единният информационен портал Coronavirus.bg. Така през изминалите 24 часа приблизително всеки шести тест за COVID-19 у нас (16,2%) е бил положителен.

Данните показват, че за първи път от 5 дни насам (от 0:00 ч. на 20 октомври) няма рекорд от новозаразени. От вторник до сега новите случаи са неизменно над 1000 на ден, като за момента най-много са обявени в петък - 1595. Сега се наблюдава едно задържане на нивото на положителните тестове спрямо предния ден.

На първо място по брой новозаразени отново е София (594 души), следват Пловдив (147), Благоевград (109), Стара Загора (95) и др. Няма нито една област в България, в която да няма регистриран нов случай. Най-малко са те в Силистра (6) и Видин (3).

Общият брой заразени с COVID-19 вече е 36 519. В болница са настанени 1886 души, като 127 от тях са в интензивни отделения. Новоизлекуваните за последното денонощие са 269.

Прави впечатление и растящият брой новозаразени медицински лица. Те вече са 1831, т.е. с 45 повече в сравнение с предишния ден.

Има 13 нови починали пациенти, като общият брой на жертвите на вируса е 1077.

"Не очаквайте всичко да се оправи, като сложим маските и като се спрат плановите операции. След две седмици можем да усетим, ако спазваме някакви лични правила, няма да са 1500, ще са 1100 на ден заразените", заяви пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, който е и член на Националния оперативен щаб.

Той изрази мнение, че твърде късно е затегнат контролът за спазването на предпазните мерки и маски на закрито е трябвало да бъдат задължителни още от септември. "Къде бяха проверките септември, в началото на октомври? В България след дъжд като се нахлупи качулката, се нахлупва много яко. Сега ще има страшни мерки за контрол, къде беше контролът преди три седмици? Ако мерките са много строги, значи няма никакъв контрол, това е компенсацията. Ако глобите са много големи, няма никаква събираемост, това е компенсацията. Така според мене не е най-доброто. Ако септември и октомври бяхме носили маските - казахме какво ще стане, ако не се носят маски на закрито, и то стана", добави проф. Кантарджиев. 

Същевременно той призова населението да не изпада в паника. "От пълно неглижиране минаваме в паника. Това не е някакво ужасно, страшно, смъртоносно заболяване, не е едра шарка, но това заболяване трябва да се контролира, за да е по-малък напливът в болниците и лабораториите, и да може да върви и икономиката, и културният живот", каза Тодор Кантарджиев. Той обясни, че дори и при отрицателен тест е хубаво да сме в изолация 10 дни, ако сме били контактни със заразен. "След контакт, особено на четвъртия-петия ден тестът би могъл да се позитивира. Ако сме били в дълъг контакт с някой заразен на закрито, рискът да сме заразени е много голям и отрицателният тест не ни освобождава от карантина", каза още той.

Ключови думи:

COVID-19, коронавирус
89

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Не се притесняваме да гледаме децата на лекарите от първа линия
26 НОЕМВРИ

26.11.2020

415
Оперният ас Камен Чанев почина от коронавирус

26.11.2020

4864 8

Коментари

Страници

pi_ta

Бог да прости починалите ! Статистиката е отразила вчерашните ми питаници и днес починали софиянци с ковид 40%. Че няколко дни изписваха само провинциалисти. % съотношение в предишните дни беше невероятно. Явно статистиката и тя се развива според пропуските си. Ех, Мишо Константинов...

Lazarus

Лошо, забавяме темповете за бързо достигане на стаден имунитет.

Johnny2965

Кой Ви заблуди, че е възможен стаден имунитет срещу този вирус?

И въобще, имате ли понятие какво е имунитетът?

NEM2

Стаден имунитет не може да се постигне без ваксина. Ето скорошна статия от най-престижното научно списание Nature: https://www.nature.com/articles/d41586-020-02948-4

Вуйчо Митко

Вие нещо като апологет на Коронката ли се барате ?

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Прави впечатление и растящият брой новозаразени медицински лица.

Това е много странно. Не са ли медицинските лица тези, които трябва най-стриктно  да спазват мерките за безопасност? Значи или не са убедени в ефективността на тези мерки и не ги спазват, или мерките не са достатъчно ефективни и хората се заразяват въпреки тях.

 

ИИ още нещо. Малките деца са  освободени от задължението да носят маски на обществени места. Защо? Короната не ходи ли по децата? Не трябва ли най-вече тях да пазим? Почнти всяка сутрин наблюдавам майки, оболрудвани с маски и ръкавици да водят деца,  без препазни средства, които препипват навсякъде. Само аз ли не виждам логиката?

Oraсle

Има мерки за безопастност, които гарантират че няма да се заразите - стойте си в къщи, навън заобикалайте околните на почтително разстояние.

Очевидно тези мерки не са съвместими с лекуването на пациенти и грижите за болни, поради което медицинският персонал използва набор от други мерки, които намаляват вероятността от заразяване, но за съжаление не я свеждат до нула.

Имайки предвид че с настъпването на есента новозаразените се увеличиха значително, изобщо не е странно че расте и броят на заразените медицински лица - все-пак болните при тях отиват.

 

Това че днес има няколко новозаразени открити по-малко от вчера не е лошо, но вероятността да се окаже обикновена флуктуация е значителна. 

deqerven
снимка на deqerven

Странното е, че не си виждал, явно, медицински лица и не си отглеждал малки деца. Или просто си плющиш некви разсъждения, ей така, без да разсъждаваш. При 8-12 часа в среда с много вирус и със скафандър да си, рискът е голям. А малките деца-ами те просто са малки деца и родителят трябва да ги научи да не си лапат пръстите и да си мият ръцете. Така беше и преди тази епидемия, но това не се е случило с голям процент от сегашните възрастни,видно от хигиенните навици на масата българи. 

hamer

Същият въпрос си задавам и по отношение на вип-политиците не само у нас, но и по света? Вярно е, че участват в срещи, мероприятия, но нали са също между такива като тях, предполага се и, че не общуват в такава близост един с друг, хигиената на подобни места би трябвало да е максимална....Нашият Вожд и  Учител е изключение в контактите си - всички виждат къде ходи и с кого се среща, но пък ето, че е здра.

Самуил Петков

  Ще спрат дискотеките, ще предпазят медицинските лица.

Хитро е измислено.

 

Лекарите се не спряха!

Самуил Петков

Ми милиони българи, дето са на работа?

Как да се предпазят от вируса?

geo_19

А в "Наблюдател" видният вирусолог д-р Петьо Цеков е подложил на унищожителна критика свой колега.

Epikur

 

 Прав си. Но защо не е позволил под "унищожителната му критика" да се коментира?  Нали когато си сигурен в твърденията си, винаги можеш да ги защитиш от опоненти?  Това напомня на някои коментиращи тук, които са винаги безпогрешни, постоянно знаят окончателната истина, с тях не може да се спори, защото е безсмислено.

Lazarus

*

Slava
снимка на Slava

За П. Цеков👍👏

А Мангъров отдавна си е скъсал дипломата и е всичко друго, но не и лекар.

Самуил Петков

А приказките, че маски и скафандри не предпазвали са отявлен антиковидозъм!

 

Както и приказките,че може да се заразиш другаде , освен в барове , дискотеки и стадион - и то без маска.

 

 

smile123

Мангъров всеки ден лекува вируси, но не разбирал от новия коронавирус, понеже бил нов. Докато П. Цеков явно разбира повече и затова Мангъров му е виновен. Не разбрах какво е завършил и работил П. Цеков, но вероятно е лекар и то вирусолог. Няма друг начин. Та нека сподели, след като така яростно разкритикува Мангъров, как да спрем вируса. Как се спира вирус? (Вероятно един ден и нобелова награда ще вземе Цеков за това).

deqerven
снимка на deqerven

Цеков не е вирусолог, явно. Щото пък тук всички станахме за 10 месеца лекари и вирусолози и ного компетентни. 

John Slow

Майките да не се плашат от приказките за ваксините, съветва Мангъров

Автор:

news.bg

23.01.2016 10:04:39

 

„Категорично заявявам, че ваксината „Пентаксим” не е опасна и е идентична с ваксината, която се използваше доскоро у нас. Просто тя се внесе, защото в нашата страна възникна проблем”, заяви шефът на Детското отделение в Инфекциозна болница.

https://news.bg/health/maykite-da-ne-se-plashat-ot-prikazkite-za-vaksinite-savetva-mangarov.html

 

 

Майчински разказ: Денят преди ваксината беше последният, в който той беше нормално дете 13.03.2017 11:55

Светослав се ражда доносен и здрав след нормално протекла бременност. Детето не е имало никакви проблеми в развитието, както във физическото, така и в психическото. Дори преди годината момчето вече не е имало нужда памперс и е казвало всичко, от което има нужда. Никога не е боледувал. На 2 юни 2016 година на Светослав е поставена ваксина Пентаксим (Pentaxim) – четвърти прием. На 3 юни крачетата на детето се парализират. Лекарите от Бургас поставят диагноза: следваксинален полиомиелит, а специалистите от Многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия „Св. Наум“ в гр. София – полиневропатия. ТЕЛК издава решение за 90% степен увреждане заради мононевропатия на долен крайник. Ето какво разказа пред Actualno.com майката на Светослав Деница.

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/interview/majchinski-razkaz-denjat-predi-vaksinata-beshe-poslednijat-v-kojto-toj-beshe-normalno-dete-news_598917.html
© Actualno.com 

Aniki

бавен, антиваксър ли стана?

Вал

Погледнете и тук, доста е интересно ...

 

КАК ГОТОВИЛИ ЭТУ ДИВЕРСИЮ

 

https://www.youtube.com/watch?v=RLRDYwltiWk&ab_channel=%D0%A2%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4

 

 

deqerven
снимка на deqerven

Е, то и събота, и неделя няма да има рекорди. Но мисля, че до сряда всичките бабаити, включително и башбабаитът, ще осъзнаят каква тъпотия сътвориха с мачовското си поведение септември и октомври. 

vrana2

  Нищо не си разбрал. Какво му е на поведението на Борисов?  Не вдяна ли, че долната мутра няма намерение да та спасява. Само цирк и щом мерките престанаха да работят за имиджа му ги отмени.

deqerven
снимка на deqerven

Поведението му беше на проста, тъпа мутра, правеща се на интересна. 

Rattrack

"Сега", оправете си заглавието....не болни от COVID-19, заразени..

И е  препоръчително да махнете този пасквил от "вирусолога" Петър Цеков, че ставате за смях...

 

 

bisdatquicitodat

не болни от COVID-19, заразени..

COVID-19 е болест, която се предизвиква от вирус наречен SARS - COVI 2. 

Прав си за заразени от... Правилното е - заразени със SARS - COVI 2. 

Най-правилното е: С "Контаминирани носоглътки от РНК на SARS - COVI 2"

j.jelevban

     Тук ще спорим.И заразени не е вярно.С положителен тест-което е много различен от заразен и заразен/не знам как се слага ударение/

      Тази тема я влачим от март.И не се разбрахме.А още тогава китайците алармираха,че само положителен тест нищо не значи.

      По тая технология избиха прасета овце и кози.В Болярово обаче стадото им вади очите.Не ви ли светна вече?

 

 

Irresistible
снимка на Irresistible

Няма рекорд у нас, на други по-хубави, мултиваксинни места рекордите продължават:

 

23 октября в России зафиксировали новый рекорд по числу зараженных коронавирусом за сутки. Оперштаб объявил о выявлении еще 17 340 заболевших в 85 регионах страны.

 

 

https://www.znak.com/2020-10-23/v_lipecke_lyudey_prinimayut_v_bolnicu_tolko_so_svoey_raskladushkoy_vlasti_vinyat_pacientov

John Slow

И е  препоръчително да махнете този пасквил от "вирусолога" Петър Цеков, че ставате за смях...  

На мен са ми по-смешни воплите на сектантите. 😁

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Само седмина не достигат за Рекорда.

                   👾👾👾👾

                     👾👾👾

                                

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш