Quantcast
Връщат седмица по-рано учениците в клас | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Връщат седмица по-рано учениците в клас

Премиерът отново събра свои приближени за сутрешни хвалби, шеги, закачки и нападки към опонентите
Обновена
5 408
 Фейсбук

Със седмица по-рано от предвиденото по график ще се завърнат присъствено в клас учениците от най-ощетените 6-и и 11-и клас. Това обяви министърът на образованието в оставка Красимир Вълчев по време на поредната порция срещи в Банкянската къща на премиера в оставка Бойко Борисов.

Този път Борисов повика у дома за сутрешна раздумка още двама от министрите в оставка - Костадин Ангелов (на здравеопазването) и на младежта и спорта (Красен Кралев), както и новия си любимец - Даниел Митов, когото посочи за премиер в предложеното от ГЕРБ правителство. И проведе поредния режисиран разговор, от който трябваше да стане ясно какви грандиозни успехи е постигнало неговото правителство, придружен с шеги, нападки и закачки към опонентите му, начело с президента Румен Радев. 

"Предлагаме от 10 май да се върнат в клас учениците от 6-и и 11-и клас. Надявам се до края на учебната година да са присъствено - тези два класа имаха най-малко присъствени обучения - каза Вълчев, който се позова на подоббрената епидемиологична обстановка в страната. - 12-и клас приключват годината до средата на май. Смятам, че на този етап това е разумното и оправданото"

По график учениците от 6-и и 11-и клас трябваше да се върнат в класните стаи на 17 май. Преди това те учеха онлайн чак от есента, когато бяха наложени строгите карантинни мерки, до 4 март. Но когато пък тръгнаха на училище от 4 март, само седмица по-късно училищата отново бяха затворени.

 

 

 

Posted by Boyko Borissov on Saturday, April 24, 2021

 

ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Борисов се прояви като доста сръчен медиатор и подаваше заучени реплики към своите гости, за да ги накара да разкажа за успехите на правителството. Така например Костадин Антелов бе подканен да обясни какво е направено и той изчете една дълга поредица числа, за да илюстрира какви суми са отпуснати от началото на пандемията.

Здравният министър в оставка заяви, че всички в системата може да са спокойни, тъй като всяка една нужда може да бъде посрекната и финансирана. И изтъкна, че досега 858 млн. лв. са били разпределени за подобни нужди.

"Близо 85 млн. са дадени за ремдесивир, около 200 млн. са платени за ваксини, 5 млн. - за еднократни помощи за туристически услуги на здравните работници, 395 млн. подкрепа за всички, които работят на първа линия, 50.5 млн. - субсидии за лечебни заведения в края на 2020 г., 75 млн. лв. - за предпазни средства, 29 млн лв. - за апаратура за лабораторни изследвания, 5 млн. лв. - за плащането за поставяне на ваксини, знаете, че по 10 лв. плащаме за поставяне на ваксина, 22 млн. лв сме дали на "Булбио" за инвестционни проекти за производство на ваксини", изтъкна Ангелов.

Той добави, че 237 млн. лв. са били осигурени по линия на НЗОК, така че всички лекари, медицински сестри и санитари на първа линия получават съответно по 600, 360 и 120 лв. бруто.

Ангелов се похвали, че вървим "изключително добре, като темп на ваксинацията и посочи, че напред са София, Перник и Плевен с по над 2500 ваксинирани на 100 000. Той каза и вече известната новина, че за второто тримесечие България очаква да получи 5.5 млн. брой ваксини, а в понеделник ще пристигне най-голямата еднократна пратка "Пфайзер" - 138 000 дози.

Тук вече отново се включи Борисов и изчете данните за заразените у нас в последното денонощие, като ги сравни с тези в Гърция (където има пълен локдаун, по думите ва премиера в оставка), Чехия, Турция и някои други страни, за да изтъкне колко добре сме се справили с инфекцията.

 

ЗА СПОРТА

Последва подканяне към Красен Кралев, че на този фон "в спорта можете да направите доста неща и да могат хората да се върнат на стадионите в залите, да окуражават своите любимци".

Разбира се, спортният министър бе подготвен и веднага репликира, че още вчера е имало хора по трибуните на мачовете от футболното първенство. Той отново помоли публиката да носи маски и да спазва правилата, защото сега предстои двуседмичен период, в който ще се наблюдават процесите и ако всичко е наред, ще бъдат допускани вече и фенове на спортни прояви на закрито и ще се стигне до "остепенно нормализиране на целия спортен живот в страната"

Борисов отново взе думата и се възмути от поведението на някои спортни дейтели, които не дават добър пример и са без маски на мачовете:

"Да се обърна към много от моите приятели в спорта, които ги виждам по стадионите. Да ги помоля да гледат и да ми кажат има ли някой, дори на резевната скамейа, без маска. Има ли? Гонзо (б.р. - спортният директор на "Локо" (Пд) Георги Иванов) какво му пречи да си сложи маската, за да даде личен пример за цялата агитка на "Локо" (Пд) и за тези, които гледат? Само в България продължават да не слагат маски. Ми, да гледат, бе - Неймар, Мапе - всичките. Излизат на смяна и си слагат маската... По велики ли сте от тях? Ми, дайте личен пример, най-големите звезди в света го правят. Ми, имитирайте тях!"

 

ЗА ПОЛИТИКАТА

Накрая дойде време и за политическата обстановка. И за нея бе призован да се изкаже Даниел Митов. Мина се през недоумение защо вчера презиздентът Радев, "садейки поредното дърво каза: "правителството не работи", а същевременно "неговите подопечни малки партии наложиха мораториум, противоконституционен, но го наложиха."

"Той казва: "работете, носете отговорност, докато аз се мотая" Тече задкулисие, което ние незнаеме какво е, но трябва да се продължи да се работи явно. Сигурно го държат по някакъв начин...", каза Борисов.

На прицел попаднаха и "нашите особено надменни колеги от ДБ", но също и "Има такъв народ". Слави Трифонов бе обвинен, че не се е изказал нито по темата "Навални", нито за шпионските скандали, нито за F-16. Партията му не се произнасяла по темите, но същевременно ДБ му давали  пълна подкрепа, възмутиха се и Борисов, и Митов.

Още

С масово меле депутатите завършиха здравния бюджет

15.06.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

11247
Спортният министър: Кралев ще влезе в затвора

14.05.2022

35315
Зимният дворец тъне в мизерия и разруха 4 г. след ремонта на ГЕРБ

20.04.2022

ЯВОР ЕВТИМОВ

3615