Медия без
политическа реклама

Викове "Зико крадец" не спряха скандал в Пловдив за 35 млн. лв.

Общината купува бивш свой имот, засилва се и към друг

07 Септ. 2023Обновена
Хубав град, хубави хора... - Но дали точно управниците са хубави?
FB/Пловдив - град за хората
Хубав град, хубави хора... - Но дали точно управниците са хубави?

Злополучното в голямата си част българско раздържавяване не спира да дава гнили плодове. Актуален пример е Пловдив, където градската управа и общинският съвет купуват терени, които някога са били нейни. Цената  е десетки милиони. Касае се за две сделки, първата от която бе решена днес с гласуване в общинския съвет насред граждански викове и надписи "Кмет разбойник", "Зико крадец" (Зико е прякорът на кмета Здравко Димитров) и т.н. Задвижена бе и втората. 

 

ПРОБЛЕМЪТ В КОРЕН

Официалното обяснение за сделките е, че става дума за зелени площи, които гражданите искат да ползват за отмора, а не да бъдат застроени; станат ли общински, местната власт ще бъде гарант срещу градежи, което няма как да се случи при частен собственик. Желанието на хората за зеленина е несъмнено, но пък се отварят куп нови проблеми, които са принципни при процеси от този род, не само в Пловдив. Първо, появи ли се купувач след силен обществен интерес, това предполага висока цена на сделката, защото при силно търсене е резонно продавачът да завиши стойността. Второ, в ситуацията е възможно съответните общинари/държавни представители да лобират приоритетно за частника, който да се отърве на сметка от спорните имоти. Трето, всичко това дори да не е пряка корупция, отваря огромна врата за класическа. И стане ли сделката, след десетки години кръгът се е затворил като равносметка на абсурда: нещо се прави (раздържавяване), после се прави обратното (одържавяване), като цената - пряко чрез внесените данъците плюс куп други проблеми - я плащат гражданите; и вече е късно да се дири сметка кой как е харизал терените.

Нещо подобно се случи във Варна с т.нар. Дупка на Георги Гергов. Някога активите са били общински, после преминават в бизнесмена, за ди ги купят обратно държавата и общината, присетили се внезапно за "обществения интерес".

 

КОНКРЕТНО

Конкретно в Пловдив общинската управа поиска миналата седмица чрез предложение на кмета Димитров да купи за 29 млн. лв. 68 декара от парк „Отдих и култура“. С данъците таксите сумата възлиза на около 35 млн. лв. Терените са част от спорни 81 декара, за които с новия Общ устройствен план (ОУП) бе разрешено застрояването им. Общината твърди, че с ОУП предпазва зоната от още по-големи поразии, но така или иначе проблеми има. Граждани проведоха протести преди месеци и поискаха собственика „Тея инвест“ да дари декарите, защото се е овъзмездил от други сделки с общината. Нещата обаче очаквано протекоха точно обратно. "Не е добре, защото тези пари трябва да излязат от бюджета. Но пък това е цена за запазване на зелените площи, което добре за Пловдив", заяви предни дни зам.-кметът Величко Родопски пред БНР. ДБ бяха против, те искат смяна на предназначението и отчуждаване на имота, за което по-рано е имало решение на общинския съвет.

А историята на земята, най-общо, е следната: през 2002 г. терените са вкарани като апорт в публично-частно партньорство за изграждане на "Пловдивски Дисниленд"; проектът се проваля, през 2013 г. парцелите са продадени за компенсиране на загубите.

Аналогичен казус касае и градинката от 16 декара зад хотел „Санкт Петербург“. За нея също имаше граждански вълнения - хората искат зеленина вместо строителство. Съответно съветници от „Кауза България“, ВМРО и Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ предлагат да се даде мандат на кмета да преговаря със собственика за откупуване - същата пътечка, по която се прокарват и горевизираните милиони.

 

ЕКШЪНЪТ ДНЕС

И двата казуса бяха гледани на сесията на общинския съвет днес. Но въпреки вълненията и присъстващите шумни граждани относно първия, двата въпроса отнеха не повече от час - включително с почивката, дадена заради невъзможност на кмета да се изкаже за ситуацията в „Отдих и култура“.  А не можа, защото бе възпрепятстван от бурно пляскане на хората (не поздравително, а да се осуети речта му). После Димитров каза, че собственикът на имота имал ПУП, можел е да почне да строи и откупуването задоволява желанието зоната да остане зелена. "Всеки говори как общината придобива имота, а защо никой не каже как е бил изгубен”, рече още той. 

На гражданите думата на сесията не бе дадена. Добромира Костова от ДБ обвини кмета, че умишлено манипулирал цената на имота чрез измененията на ОУП и различните оценки във времето назад. Правел услуга на приятели. Всъщност Димитров бе заглушен, когато излезе да й опонира. В крайна сметка с гласовете на ГЕРБ, „Кауза България”, „Съюз за Пловдив”, „Алтернатива за Пловдив” и няколко независими съветника сделката бе одобрена - съпроводено от скандирания "Мафия", "Продажници". Няколко полицая допълваха декора.

Въпросните 68 декара ще бъдат изплащани 4 години, като през настоящата е най-малката вноска - 3 млн. лв. Останалите 13 декара остават за „Тея инвест“. Фирмата ще може да реализира инвестиционни намерения там.

Аналогично одобрение получи задвижването на сделката за градинката зад хотел "Санкт Петербург". И за там се чу гражданско мнение, че общината не защитава докрай обществения интерес. 

 

ВИНАГИ НА ФИНАЛА

Не може да не се отбележи и фактът, че всичко това се случва на финала на мандата на местната власт - в тон с традицията при други подобни решения.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата