Quantcast

Медия без
политическа реклама

Валери Симеонов окончателно загуби делото срещу "Сега"

"Политиците следва да търпят в много по-голяма степен критики за дейността и думите си, отколкото останалите граждани", припомня съдът

04 Дек. 2020
Илияна Кирилова

Лидерът на НФСБ и зам.-председател на парламента Валери Симеонов окончателно загуби делото, което водеше срещу "Сега" заради няколко статии на вестника. Това се вижда от деловодството на Върховния касационен съд, който днес е отказал да се занимава с казуса. В сила остава решението на Софийския апелативен съд от февруари т.г., с което бяха отхвърлени претенциите на Симеонов срещу изданието. 

Симеонов заведе делото за непозволено увреждане през 2017 г. заради статиите от месец май същата година "Валери Симеонов: Кой знае какви майтапчийски снимки от "Бухенвалд" имам?!", "Сега: Категорично стоим зад статията", "Джумбуш в "Бухенвалд"- Озверели човекоподобни не си знаят смешките", "Майтап за "Бухенвалд" и… гробно мълчание на властта". Той претендираше за 35 хил. лв. обезщетение за накърнена репутация, душевни болки и страдания. На първа инстанция Софийският градски съд му присъди 5000 лв. обезщетение. Но Софийският апелативен съд аргументирано отхвърли  това решение. Сега и върховните съдии Марио Първанов, Илияна Папазова (докладчик) и Майя Русева се съгласяват с втората инстанция.

Апелативният съд прие, че посочените статии не съдържат обидни или клеветнически изявления. Според съда пред "Сега" Симеонов е казал думите, които в последствие отрича. За съда съдържанието на проведения разговор е точно възпроизведено в статиите. А критичните коментари за думите на Симеонов не могат да се проверяват за вярност, тъй като не са факти, а оценки. "Освен това, политиците, поради обществената значимост на дейността, с която се занимават, следва да търпят в много по-голяма степен критики за дейността и думите им в общественото пространство, отколкото останалите граждани", припомня съдът.

"Съдебната практика единно приема, че не е противоправно поведението при изразено журналистическо мнение с негативна оценка, което засяга конкретно лице, когато действията му се коментират във връзка с обществен въпрос, свързан с неговия пост, дейност или занятие. Свободата на изразяване на мнение и неговото разпространение чрез слово – писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин, гарантирана като конституционно защитима ценност, е изключена само в случаите, когато се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие на личността. Когато не е налице някое от така изброените изключения, журналистите правомерно могат да изразяват своите оценъчни съждения. Негативните оценки за определена публична личност, не пораждат отговорност освен, ако не засягат достойнството на личността", пишат върховните съдии.

Според тях апелативната инстанция правилно е приела, че статиите не съдържат обидни или клеветнически твърдения срещу Симеонов. Изразът "Кой знае какви майтапчийски снимки от "Бухенвалд" имам" е възпроизведен точно. Думите са казани от Симеонов в телефонен разговор с журналист, по време на интервю с него в качеството му на вицепремиер и председател на една от партиите в управляващата коалиция. "Към този момент към ищеца е имало засилен обществен интерес, във връзка с придобил публична известност случай с бивш заместник-министър на МРРБ от квотата на НФСБ и негова снимка във "Фейсбук", в която е вдигнал към восъчна фигура в музей, ръка с нацистки поздрав", обяснява съдът. И напомня, че заради снимката се е стигнало до оставката на зам.-регионалния министър. 

"Предвид така установения обществен интерес, липсата на установени обидни или клеветнически квалификации, накърняващи правата и доброто име на ищеца, а само на оценъчни съждения, макар и негативни, съдът е приел иска за неоснователен, поради липса на противоправно поведение, независимо че ищецът е възприел цитираните заглавия като причиняващи му вреди, като насочени против честа и достойнството му", се казва в определението на ВКС.

Още по темата