Медия без
политическа реклама

Убитият Мартин Божанов 3 месеца е бил следен и подслушван

ВСС издирва присъствали на коледното парти на Софийската районна прокуратура, на което е бил и Нотариуса

28 Февр. 2024ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
Илияна Димитрова
Разследващите са намерили устройството за чекиране на карти в клуб SS, за което се чакат експертизи. 

Мартин Божанов - Нотариуса, чието убийство на 31 януари отприщи разкрития за влиянието му в съдебната власт, е бил контролиран със специални разузнавателни средства 3 месеца преди смъртта си. Това научи "Сега" от източници от прокуратурата. Освен че телефоните на Божанов са били послушвани, той е бил и проследяван. По време на самото убийство обаче той е бил без "опашка", тъй като по принцип "обектите" не се следят непрекъснато. Тепърва СРС-тата ще се превръщат във веществени доказателства и ще бъдат приложени по делото, което Софийската градска прокуратурата води срещу Божанов от миналата пролет. То е образувано по станалата вече прословута справка от ГДБОП за Нотариуса и се води за организирана престъпна група за имотни измами и пране на пари. Точно по това дело прокуратурата обяви неотдавна, че Божанов е бил на път да се превърне в обвиняем, но убийството му е попречило на това.

Прокуратурата едва ли ще извлече много от телефонните разговори и срещите на Божанов, тъй като се предполага, че той е бил наясно, че е следен и подслушван. Говоренето по телефона през различни онлайн приложения също възпрепятства подслушването.

Със или без СРС-тата обаче по делото е доказана връзката на вече бившата районна прокурорка на София Невена Зартова с Божанов. Срещу нея има 17 свидетели, включително и служители на прокуратурата, както и такива с тайна самоличност. По време на изслушването в специалната парламентарна комисия миналата седмица Зартова отрече да е свързана с Божанов. Тя обаче призна, че той е бил на банкет на Районната прокуратура. "Не беше банкет, а едно неофициално събиране извън София, в хотел. В ресторанта присъстваха и други посетители, огромен ресторант. В разговор с колеги установих, че той действително е присъствал на тоя банкет. Чух слухове кой колега би могъл да го е поканил, не разполагам с достоверна информация", каза Зартова на 22 февруари. В кориците на делото обаче има показания как на въпросното събитие в Банско, където се е появил Божанов, лично Зартова го е представила на седящите на нейната маса. Знае се и на чия маса е седнал след това Божанов. Има и доказателства, че поне три пъти Божанов е бил в нейния кабинет, сочат източниците на "Сега". Чест гост там пък доказано е бил адвокат Велимир Атанасов. Той беше посочен от съдия Владислава Цариградска като един от участващите в натиска на магистрати.

Градската прокуратура проверява и свидетелски показания, че Зартова е посещавала станалия известен клуб SS (съдебни съмишленици). Търсят се доказателства и за данни срещу нея, че е оказвала влияние по някои дела, научи "Сега" от свои източници в държавното обвинение.

Зартова и заместниците ѝ подадоха оставки покрай скандала с Нотариуса и данните, че дела срещу него просто са потъвали в районната прокуратура. В момента в СРП тече ревизия на преписките за Божанов. След като срещу Зартова беше инициирано и второ дисциплинарно производство покрай дело срещу Петьо Петров - Еврото, тя стана удивително словоохотлива и започна да говори за зависимости и връзки в прокуратурата, за които досега явно си е затваряла очите.

Трима свидетели свързват и бившия главен прокурор Иван Гешев с Божанов. Има свидетели, че е ходил със Зартова в SS клуб, както и че го е наричал "Нашето място при Марто". Това обаче тепърва ще се доизяснява от държавното обвинение.

Според прокуратурата в организираната престъпна група на Божанов влизат негов приближен, както и столичен адвокат. Изследва се съпричастността и на още двама адвокати. Една от линиите им на действие е очерняне на магистрати, които гледат имотни спорове, към които те имат интерес и които не са склонни да се поддават на влияние. Такъв е случаят например със съдията Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд, набеден от Божанов и компания за подкуп. В крайна сметка Лазаров си прави отвод и не се занимава с делото, по което Божанов има интерес. А градската прокуратура 5 години не се произнася по казуса, като накрая просто постановява, че подкуп няма, но не е обсъдено дали съдията е бил набеден. Точно за набедяването на Лазаров е едно от обвиненията, с които Божанов е щял да се сдобие, ако не беше убит, твърдят източниците на "Сега".

По делото има информация и за съдии, които са били в близки отношения с Нотариуса, включително и на високо ниво в йерархията на закрития спецсъд. За друга настояща административна съдийка, която е бивш прокурор и съпруга на адвокат, пък включително има данни за съвместни семейни пътувания в чужбина с Божанов и съпругата му.

Разследващите обаче са открили при претърсванията на места, свързани с Божанов, различни технически средства за записване - например химикалка, която може да записва звук и картина. Намерена е и устройството за чекиране на карти в клуб SS, за което се чакат експертизи.

Междувременно вътрешният министър Калин Стоянов каза в интервю за bTV, че в МВР има 28 сигнала, свързани с Божанов, като 22 са срещу него, а останалите 6 са жалби и сигнали, които той е подавал. Източници на "Сега" разказват, че всеки, който по някакъв начин е застанал на пътя му, е ставал обект на проверки и оплаквания. Като например пътен полицай, който го спрял и глобил. 

Стоянов категорично отрече в материалите, които МВР има, да се споменява и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

ЗАПЛАХИТЕ СРЕЩУ ЦАРИГРАДСКА

Колкото до частта от делото за заплахите към съдия Цариградска, тя е пратена на Окръжната прокуратура в Ловеч по подсъдност, тъй като те са отправени в Луковит, който е в района на Ловеч. По информация на "Сега" обаче е скъсана веригата на доказване, че точно Божанов е заплашил съдията. Причината е, че свидетелите отказват да съдействат на прокурорите, а заплахите са отправени през посредници. По същия начин например Ивайла Бакалова отказва да свидетелства кой неин познат ѝ е дал телефона си, за да говори тя с Божанов за проблемите на съпруга си с правосъдието.

ТЪРСИ СЕ

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет издирва участници в коледното парти в Банско на Районната прокуратура, където е присъствал и Мартин Божанов. Прокурорите и служителите на най-голямата районна прокуратура в страната бяха призовани сами да си признаят кой е бил и може да разкаже за събитията, за да не се стига до унижението да бъдат канени всички във ВСС или да бъде взет списъка на присъствалите.

Колегията днес изслуша бившите заместници на Зартова Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев. Никой от тях не е бил на купона в Банско през 2021 г., но всички бяха чули за присъствието на Божанов. Не помнеха обаче от кого.

Иван Стефанов разказа, че е виждал адвокат Велимир Атанасов при Зартова и знае от секретарката ѝ, че двамата са близки.

Куцкова-Дамянова пък разказа как е разпитвала и Атанасов и Божанов като свидетели по дело за изнудване. След като разпитала Атанасов, той ѝ дал телефона на Божанов и за процесуална икономия тя му звъннала, за да го призова. След това била проверявана от ГДБОП защо е телефонирала на Божанов. "Една колежка ме беше видяла като го изпращам (Божанов след разпита), каза ми да изгледам разследването на АКФ и така разбрах кого съм разпитвала", посочи прокурорката. "Не ми е предлагал карти, не ме е канил в клубове", увери тя.

Оказа се също, че Куцкова-Дамянова веднъж е виждала Божанов да влиза в кабинета на шефката на СРП и веднъж - да излиза. Било през 2022 г. или 2023 г. Велимир Атанасов пък го била виждала много пъти да влиза в кабинета на Зартова.

В крайна сметка за следващото заседание на колегията са поканени секретарката на Зартова и съдебният администратор на районната прокуратура.

Още по темата