Медия без
политическа реклама

"Тренд": 6 партии са сигурни за новия парламент, а две са на ръба

ГЕРБ води с 5 на сто на ПП, Възраждане и ДПС са равни, а ИТН и Български възход са около прага от 4 на сто

01 Септ. 2022

6 партии са сигурни за предстоящия парламент, а две политически формации са на ръба. Това е един от изводите от изследване на Нагласи на българите спрямо основните проблеми в страната и подкрепата към политическите формации (август 2022) на агенция "Тренд".

През август месец се отчита лек спад на подкрепата спрямо „Продължаваме промяната“ (19.6% сред гласуващите), поради което и преднината на ГЕРБ (24.4% от гласуващите) вече е близо 5%.

Силно оспорвана е третата позиция между ДПС (10.6%) и Възраждане (10.3%). Гласовете от чужбина за двете формации вероятно ще се окажат решаващи при крайната подредба на самите избори. На пета позиция се нарежда БСП с 8.6% от гласуващите, отбелязвайки лека ерозия спрямо изследването ни през юли. Демократична България този месец е събира подкрепа на 7.3% от гласуващите, докато партията на Стефан Янев през август вече изглежда близо до парламентарната бариера с 4.5% сред гласуващите. „Има такъв народ“ запазва шансове за парламентарно представителство след следващите избори с 3.9%. Под 4% остава формацията около Манолова (1.9%) и ВМРО (1.2%).

Най-големите проблеми, пред които е изправена страната ни в момента, са повишаващите се цени (40 процентни пункта) и енергийната криза (19 процентни пункта). Данните са от отворен въпрос, на който всеки един от интервюираните лица е имал право да даде до три отговора. Следващите два проблема в подредбата също са със социална насоченост – бедността (11 процентни пункта) и ниското заплащане на труда (9 процентни пункта). С идентичен дял се нарежда и корупцията (9 процентни пункта).

На три приблизително равни дяла е разпределено отношението към новия служебен кабинет. 32% от всички анкетирани одобряват правителството на Гълъб Донев. Най-позитивно към кабинета се отнасят симпатизантите на БСП, “Български възход” и “Има такъв народ”.

 

Данните са от проучване на „Тренд" по поръчка на вестник „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партии. Изследването е реализирано в периода между 15 и 22 юли 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1007 души на възраст 18+. 

Ключови думи:

Тренд, изследване, август, 2022

Още по темата