Медия без
политическа реклама

Тошко Йорданов: Петков се оказа с манталитета на Борисов

ИТН няма да се коалира с ГЕРБ и ДПС

26 Юни 2022Обновена
БНР

За наш ужас Кирил Петков се превърна в един по-образован Борисов, но със същия отвратителен манталитет. Аз ще кажа, аз ще реша. Кабинетът беше за сваляне и падна. Това обяви в ефира на БНР председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов. Партията е готова да води разговори за ново правителство, но с друг премиер. От ИТН са категорични, че не биха правили коалиция с ГЕРБ и ДПС.

“Страшен проблем е министър-председателят да е въртелив като вентилатор. И постоянно да казва аз, аз. Много показателно е настояването да бъде създадена нова бухалка в ръцете на изпълнителната власт чрез новата антикорупционна комисия. Петков се опитва да направи същото като Борисов”, коментира Йорданов. Според него Петков не е издържал на изкушението на властта. "Те са вкопчени във властта. Кицата се е запънал на вратата на Министерски съвет като анимационен герой", коментира Йорданов. Той обаче не изключи да се достигне до разбирателство с "Продължаваме промяната". 

"Ако ПП си охладят главите, и ние, ако сме в ситуация да избираме по-малко лошото, ако има разговор с отстъпки, включително Кирил Петков да не е премиер, не е невъзможно да се постигне разбирателство. Имаме ужасно много общи цели, въпреки че почти нищо не изпълняваме. Ще трябва да работим по други правила, с по-голяма конкретика", коментира Йорданов. 

Още по темата:

Кирил Петков постави неизпълними условия за съставяне на втори кабинет с мандата на "Продължаме промяната" (ПП). Той не възнамерява да се откаже от лидерска позиция в бъдещ състав на проектокабинет - условие, поставяно от ИТН.

 

 

ДПС и ГЕРБ: Няма как да се сформира стабилно правителство

При създалата се ситуация няма как да се състави стабилно правителство. Какво би могло да роди това Народно събрание при липсата на диалог? Как ще се състави ново правителство с първия мандат на „Продължаваме промяната“, след като току що правителството е свалено с вот на недоверие, първия за новата история. Това коментира в ефира на БНР зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Халил Летифов.

Според Летифов при постоянното търсене на червени линии няма как да се сформира кабинет. „Това правителство бе разделено по много линии, включително ценностни като отстояване на евроатлантическия пет...Не е важно какво ни се харесва, а какво е реалистично. Плашилото на изборите не бива да се размахва, това е изход“, каза Летифов. Според него правителството си е изпатило от прекомерно самочувствие, което го е довело до провал.

„ГЕРБ ще подкрепи актуализацията на бюджета, въпреки че има свои предложения и счита внесения вариант за промени за вреден“, потвърди пред БНР и зам.-председателят на ГЕРБ Александър Ненков. Той съобщи, че около варианта на кабинета се обединява и работната група, сформирана от бюджетна комисия за работа върху предложенията на второ четене. Според Ненков няма вариант да се сформира стабилно правителство сега и трябва да се върви към избори. "И след това да се върви към проевропейско дясно управление", допълни Ненков.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата