Медия без
политическа реклама

Телефонната палата в София ще стане хотел

Главният архитект на столицата е издал виза за проектиране, при което покривът на сградата ще се надигне с мансарден етаж

 През 2023 г. телефонната палата бе купена от собственика на "Уинбет" Георги Папазки.
Илияна Кирилова
През 2023 г. телефонната палата бе купена от собственика на "Уинбет" Георги Папазки.

Главният архитект на София Здравко Здравков е издал виза за проектиране за преустройството на бившата Телефонна палата на ул. "Гурко" в хотел, показва регистърът на Направление "Архитектура и градоустройство" в Столична община. Сградата се намира на територията на район "Средец" в идеалния център на столицата. В момента предназначението й е "за многофунционално обществено обслужване", а след промяната към това ще се прибави "с хотел". Както е известно, няколко години палатата бе собственост на компания на бизнесмена Васил Божков, който получи разрешение за превръщането й в музей, в който да бъде експонирана колекцията му от антични предмети. В началото на тази година стана ясно, че синдикът на обявената в несъстоятелност фирма на Божков е продал актива й на дружество на Георги Папазки. Той е известен като един от собствениците на хазартния букмейкър "Уинбет", познат с рекламите си с Христо Стоичков, Димитър Рачков и Горан Брегович. 

Издадената от Здравков виза позволява на собственика на Телефонната палата да преустрои подпокривното пространство и да го превърне в мансарден етаж с "използваема тераса". Подобно разрешение за промяна получи и Божков през 2019 г. Тъй като сградата е паметник на културата, проектът трябва да бъде съгласуван с Министерството на културата. Според печат върху визата за проектиране това веднъж се е случило преди 6 г., като в текста на новата виза се казва, че "преди одобряването на инвестиционния проект настоящата виза трябва да се съгласува от МК". 

През 2017 г. Васил Божков купи сградата от "Виваком" за 33,8 млн. лв. чрез дружество на хазартната си фирма “Ню геймс”. След това от "Нове холдинг" съобщиха, че „придобиването на сградата, която е неделима част от културното наследство на столицата, е началото на инвестиционните ни намерения за развитие в тази посока. Телефонната палата ще бъде дом на уникални експонати и колекции в областта на изкуството и световното културно-историческо наследство“.

През 2020 г. обаче "Ню геймс" обяви фалит, след като държавата ѝ отне лиценза за лотарийни игри заради неплащането на близо 700 млн. лева такси и данъци. Тогава бе наложена и възбрана за разпореждане с Телефонната палата.

В края на март т.г. "Медиапул" съобщи, че бизнесменът Георги Папазки купува зданието за 22 млн. лв. от фирмата в ликвидация, собственост на фалиралата "Ню Геймс". В официално потвърждение за сделката се казваше още, че покупката е извършена "след заличаването на четири възбрани, наложени от държавата, "с одобрението и под надзора на компетентния български съд в открито производство по несъстоятелност и ликвидация на предишния собственик и съобразно указанията на синдика". 

След това от новия собственик на палатата- дружеството “ГПП Мениджмънт”, уточниха, че ще укрепят конструкцията, защото в момента тя не отговаряла на съвременните противоземетръсни норми, а освен това от години сградата била без поддръжка и опасна. Според съобщението намеренията на новия собственик са палатата да се превърне в многофункционална сграда, като същевременно се запази историческото ѝ излъчване. 

Емблематичната за София сграда е създадена през 1949 г. по проект на архитектите Станчо Белковски и Борис Йолов. Шестетажното здание е с обща площ от 17 401 кв.м.   

Още по темата