Медия без
политическа реклама

Съдът отказа да се занимава с избора на Петър Илиев за доцент

Протестът на прокуратурата е отхвърлен на първа инстанция

Изборът на Петър Илиев за доцент по публично право ще се разглежда от Върховния административен съд.
https://ilievlawoffice.com/
Изборът на Петър Илиев за доцент по публично право ще се разглежда от Върховния административен съд.

Административният съд в Стара Загора оставя без разглеждане прокурорския протест против решение от 30 май 2023 г. на Факултетния съвет на Стопански факултет при Тракийски университет, с което Петър Илиев е избран за доцент по публично право. Това видя "Сега" в деловодните регистри. Прокуратурата обаче е атакувала определението на съдия Дарина Драгнева пред Върховния административен съд и сега се чака неговото произнасяне.

Адвокат Петър Илиев, който е и почетен консул на Барбадос, нашумя покрай партия "Има такъв народ", а после и покрай скандала с плагиатството му в Софийския университет при написването на книгата за компетенциите на Народното събрание през 2015 г.

Окръжната прокуратура в Стара Загора пък започна проверка по случая с избора му за доцент след публикации в "За истината". Миналия септември прокурор Петя Драганова обяснява, че е подготвила предложение до ректора на университета за възобновяване на административното производство по избора на д-р Петър Радославов Илиев и отмяна на решението на Факултетния съвет, с което той е избран, а след това и назначен на академичната длъжност "доцент". Решението е взето с 10 гласа "за", 9 "против" и 1 невалидна бюлетина.

Половин година по-късно Петър Илиев продължава да е доцент в университета и идва да чете лекции в Стара Загора с дипломатическия си автомобил като почетен консул на Република Барбадос, писа "За истината" неотдавна. Ректорът на университета проф. Добри Ярков обяснява, че неговите юристи не откриват нарушения в проведения конкурс. Ректорът обаче изобщо не отговаря на предложението на прокуратурата. 

След проведен на 27 февруари т. г. Факултетен съвет на Стопанския факултет, наскоро избраният декан Николай Пенев е изпратил писмено заявление до прокурор Драганова, с което я информира, че колегите му са отложили разглеждането на случая за някое от следващите заседания на съвета. Но липсва приложен протокол от това заседание, от който да е видно какви въпроси са били обсъждани. Това мотивира Драганова да приеме, че няма произнасяне на компетентния орган и затова изпраща протест до Административния съд. От определението на съда се вижда, че самият Илиев няколко пъти е отлагал обсъждането на искането на прокуратурата от факултетния съвет. Той е пращал писма, че иска да участва в дискусиите и да бъде изслушан, но когато Факултетният съвет се съобразява с неговите желания за дата, идва искане за ново отлагане.

Прокуратурата твърди, че решението за Илиев не е прието, защото е нямало мнозинство. Бюлетината, отбелязана като невалидна, всъщност е "въздържал се" и така няма мнозинство за избор. Съдът обаче приема, че прокуратурата изобщо не е формулирала добре исканията си, а и е изпуснала законовите срокове.

Покрай скандала с плагиатството Илиев сам подаде молба да напусне СУ, където преподаваше. Така не се стигна и до отнемане на научната му степен "доктор по право". И той се яви като единствен кандидат на конкурс за длъжността "доцент" в Стопанския факултет на Тракийския университет.

Хабилатационната монография на Илиев "Принципи на организация и дейност на съдебната власт в българската правова държава" не е приложена в книжен формат, каквото е изискването на закона, пише "За истината". Това е потвърдено пред сайта от ректора проф. Добри Ярков. Не са я поискали в този вид и членовете на журито, а са се задоволили да я четат на флашка в PDF формат. Монографията не е отпечатана и до днес, макар че да нея фирмата "Евромедия" да е запазила ISBN - международен стандартен код за книги.

Сега на ход е Върховният административен съд. 

Припомнете си и още един сюжет около Петър Илиев:

Делото за плагиатство срещу адвокат Петър Илиев, чието име нашумя покрай партия "Има такъв народ", е прекратено от Софийския районен съд. Това се вижда от разпореждане на съдия Весела Дончева, публикувано в онлайн регистрите на съда, с което "Сега" се запозна.
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата