Медия без
политическа реклама

СОС остана без председател и след седмия опит

Коалицията ПП-ДБ-СС не успя да наложи новия си кандидат

25 Яну. 2024Обновена
Илияна Димитрова
Цветомир Петров е новият кандидат на ПП-ДБ-СС

Въпреки очакванията днес най-после да си избере председател Столичният общински съвет остана без такъв и след седмото гласуване. Днешното издание на първата сесия на СОС имаше няколко паузи, за да могат политическите групи да се пазарят, но в крайна сметка до решение на кризата не се стигна.

В началото групата на ПП/ДБ/Спаси София издигнаха нов кандидат за поста - Цветомир Петров, като така победителите в изборите в София за втори път се отказаха от кандидатурата на лидера на "Спаси София" Борис Бонев и предложиха друга. Номинацията на Петров беше представена от името на цялата група, включително и на "Спаси София". Вторият кандидат е Диана Тонова от БСП, която беше предлагана във всички досегашни опити на СОС да избере председател - и все неуспешно. Третият кандидат отново е Пламен Данаилов от ИТН.

При първото гласуване гласуваха само 39 общинари (ГЕРБ и "Възраждане" бойкотираха), а 3 бюлетини се оказаха недействителни. Цветомир Петров получи само 23 гласа при необходими поне 31 и отиде на балотаж заедно с Диана Тонова от БСП.

При балотажа Петров събра 26 гласа, които не стигнаха да бъде избран за председател на СОС. Направи обаче впечатление, че за Петров гласуваха с 3 души повече, отколкото е групата на ПП-ДБ-СС. Впоследствие Вили Лилков призна, че тримата членове на "Синя София" са подкрепили Петров. Диана Тонова отново събра 9 гласа, колкото е групата на БСП. Така първият днешен опит за избор на председател отново се оказа неуспешен. 

Кметът Терзиев предложи веднага да се осъществи среща на лидерите на групите, за да се обсъди ситуацията. Съветниците решиха в 13.30 ч. да има нова сесия. В крайна сметка тя бе възобновена след 14:45 ч., когато стана ясно, че консултациите отново не са довели до резултат и не се проведе ново гласуване. След това бе решено следващото заседание на СОС да се състои на 8 февруари.  

Блокажът на градския парламент в София продължава вече повече от 2 месеца. Към днешното заседание имаше повишен интерес, тъй като вчера общинският съветник и лидер на "Синя София" проф. Вили Лилков коментира, че най-после очаква "бял дим" за избран шеф на СОС. Днес в кулоарите на "Московска" 33 се коментираше, че през последните дни от ръководството на ГЕРБ са излъчени сигнали, че са склонни да подкрепят някой от кандидатите. На практика обаче това не се случи. Както и при предишните пъти, и днес хората на Бойко Борисов не участваха във вота.    

Първото заседание на общинския съвет се състоя в деня, в който кметът на София Васил Терзиев прие поста от Йорданка Фандъкова - 13 ноември. Тогава за поста бяха издигнати 4-ма кандидати, сред които и водачът на групата на ПП/ДБ/Спаси София Борис Бонев, която е най-голямата в общинския съвет - 23 члена от общо 61 общински съветници. Нито един от предложените обаче не събра необходимите поне 31 гласа.

Следващото събиране бе на 20 ноември, когато отново същите съветници бяха предложени за председател, а резултатите от гласуването бяха аналогични. На 30 ноември Борис Бонев обяви, че вече не е кандидат за шеф и че оставя останалите 38 общинари да се споразумеят за консенсусна личност. ПП/ДБ/СС обаче не участваха в тайния вот и отново не се стигна до избор.

На 7 декември СОС се събра отново, но изобщо не направи опит за гласуване, а го отложи за 18 декември. Кметът Терзиев предложи по-ранна дата за следващата сбирка, но тя бе отхвърлена.

На 18 декември бе направен пети опит, който също се оказа неуспешен. На това заседание групата на ПП/ДБ/СС обяви, че новата им кандидатура е Грети Стефанова, която е най-възрастният член на СОС. Борис Бонев обясни, че издигането й се прави по пример на Народното събрание и избора на Вежди Рашидов. След това ПП/ДБ/СС поискаха до Нова година да има поне още един опит в СОС, но останалите формации, без тази на Вили Лилков, решиха заседанията да продължат през 2024 г.     

На 11 януари без никакви дебати и почти единодушно СОС отложи избора за днес. Предложението бе внесено от Карлос Контрера от ВМРО, който го мотивира с необходимост да се даде време на формациите да продължат преговорите. Ден преди това стана ясно, че кметът Терзиев и Борис Бонев са изпратили предложение до четири от останалите групи (без ГЕРБ и "Възраждане) на ротационен принцип за по 4 месеца за шефове на СОС да бъдат избрани лидерът на групата на БСП Иван Таков и на "Синя София" Вили Лилков, които да се сменят с Бонев през следващата година. Лилков трябваше да бъде избран първи и да е начело до април, след него трябваше да е Таков - до септември, след което да застъпи Бонев. На последващите консултации в общинския съвет обаче се разбра, че вариантът с ротационен шеф на СОС не се приема и остана да се договаря единствено консенсусен временен председател, който да отпуши работата по същество на общинския съвет. 

Резултатът от днешното гласуване е важен дали може да се премине към обсъждане и гласуване на бюджета на София за 2024 г. Както "Сега" писа, проектът за него бе пурбикуван на 17 януари на страницата на общината и в момента тече едномесечният срок за внасяне на предложения за промени и на коментари по него. За тази вечер от 18 ч. в  Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е насрочено обществено обсъждане на документа. Бюджетът на София за 2024 г. е  в размер на 2 576 млн. лв., което е с около 20 милиона повече от бюджета през миналата година, който бе последен за мандата на Йорданка Фандъкова. От общата сума 1,114 млн лв. са държавно делегирани средства. Капиталовата програма е на стойност 595 млн. лева, от които 459 млн. са собствени средства на Столична община. От екипа на Терзиев поясниха, че целта на инвестиционната програма е тя да бъде реализирана в пълнота, а не отчасти, както се случваше досега. Към тези средства се добавят и финансираните от държавния бюджет 109 общински проекта на стойност 100 млн. лв.

Още по темата