Quantcast

Медия без
политическа реклама

В София пак се продават месечни карти за градския транспорт

Децата до 10 г., които са си купили абонаментна карта, могат да си получат парите обратно в каса на ЦГМ

15 Март 2023

От днес на касите на Центъра за градска мобилност в София и през уеб портала на общинското дружество отново може да се купуват месечни карти за една линия на наземния градски транспорт и метрото. Те ще струват толкова, колкото струваха и преди края на 2022 г., когато продажбата им бе спряна. Цената на карта за една наземна линия е 23 лева, за метро - 35 лева, а на неперсонализираните превозни документи за двата вида транспорт -съответно 28 лева и 42 лева. 

Пак от днес месечните ученически, студентски и докторантски карти за наземен транспорт ще са на цена 6.90 лева до края на годината. След постановление на Министерски съвет децата до 10 годишна възраст пък могат да пътуват безплатно в градския транспорт. Затова всички закупили абонаментни карти за деца до 10-годишна възраст могат да получат парите си обратно на касите на ЦГМ, съобщават от Столична община.

Както „Сега“ писа, в началото на 2023 г. Столична община направи редица промени във вида и цените на превозните документи за градския транспорт. Част от промените бяха спирането на месечните карти, изваждането от употреба на хартиения билет от 1,6 лв. в наземния превоз, спирането на продажбите на талони за 10 пътувания срещу 12 лв. и др. Жителите на града обаче реагираха най-остро срещу премахването на месечните карти с аргумент, че Центърът за градска мобилност предлага те да бъдат заменени с карта за цялата градска мрежа от 365 лв, от която много от пътуващите нямат нужда. В резултат Столичният общински съвет реши да възстанови продажбата на част от спрените превозни документи.

Още по темата