Quantcast

Медия без
политическа реклама

След 7 часа преговори външната политика остана същата

Четирите коалиционни партии в новия парламент постигнаха съгласие за всички аспекти на международните отношения

Стопкадър от екрана

Четирите партии, които ще сформират коалиционното управление, разговаряха най-дълго за международните отношения. В нито един от другите 18 панела не се наложи да преговарят 7 часа. Външната политика бе оставена за последно, а пък в нея за последно бе оставена темата "Северна Македония". Въпреки това нямаше спор за запазване на досегашната външна политика на България.

Късно вечерта в събота те дадоха основание на Кирил Петков да заключи, че "няма значение дали сме леви, център или десни", защото при такова съгласие "4 години е точният срок да свършим работата", т.е. да се изкара пълен управленски мандат. В последните преговори за секторните политики участваха 17 пратеници на БСП, Демократична България, ИТН и Продължаваме промяната, като партията на Кирил Петков и Асен Василев бе представена и от двамата си лидери. Там бе и соченият за бъдещ външен министър Даниел Лорер. От БСП най-активен бе бившият външен министър Кристиян Вигенин, от ДБ - бившият дипломат Стефан Тафров, а от ИТН - международният секретар Димитър Гърдев. Преговорите между тях се водеха за уточняване на взаимноприемливи формулировки по досегашната външна политика на България, като Кирил Петков изпълняваше главно модераторска роля, насърчавайки ги с думите "отлично", "супер" и др. при съгласуването на всяка точка от готвеното споразумение.

Не се получи очакваното напрежение по теми като "Русия", "Украйна", "НАТО", "милитаризиране на Черно море", "Китай" и др., които обикновено поставят разделителна линия между леви и десни. Нямаше спор и за Истанбулската конвенция. А за РС Македония бе записано: "Запазване на единната позиция на България и надграждане в конструктивен дух". Добавката за надграждане има предвид създаването на двустранни ресорни комисии, които по предложение на България ще трябва да се събират всеки месец. Но тъй като такива комисии вече са предвидени в договора от 2017 г., новото ще бъде най-сетне да заработят и да се привлече реалният бизнес.

Главната промяна в международен аспект за България ще представлява отърсването й от образа на корумпирана държава. "Новият бранд на България ще бъде, че тя е държавата, която успя най-бързо да изкорени корупцията", заяви Кирил Петков. Само че тази работа няма как да я свършат дипломатите, защото ще бъде задача на вътрешната, а не на външната политика.

 

Още по темата