Медия без
политическа реклама

"Сиела": Разделянето на изборите може да доведе до хаос

23 Авг. 2021
Веселин Тодоров
БГНЕС
Веселин Тодоров

Изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров препоръча президентските избори да се проведат заедно с парламентарните, ако се стигне до нови такива. Той посочи, че ако се гласува в три поредни седмици, може да се стигне до хаос, а екипът, отговарящ за поддръжката на машините няма да успее да се справи с толкова голям обем от работа.
При разделянето на изборите цената ще е около 2 пъти по-висока, т. е. изборите ще струват около 60 млн. лв. повече на държавата, ако се разделят. Това заяви в "Денят започва" на БНТ изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров. "Почти всички действия са повторяеми - инсталиране, транспорт, връщане на машини, обработка, всичко това се прави два пъти, ако се прави в два отделни дни - за парламентарните и за първия тур на президентските", каза Тодоров.

Тодоров каза, че от "Сиела Норма" са подготвили софтуер за избори две в едно при сценарий един комплект карти.
"Избирателят влиза в секцията, индентифицират го, взема 1 смарт карта, отива при машината, поставя картата в машината, машината стартира процеса с бюлетината за единия вид избори, който кажат първо да бъде, гласува избирателят, след това зарежда бюлетината за другите избори, гласува, след което отпечатва две големи разписки за единия вид и за другия вид избори, взема двете разписки, пуска ги в съответните урни и връща смарт картата", разясни директорът на "Сиела Норма".

Броят разписки даже можело да се обедини в една, защото имало риск двете разписки да бъдат поставени грешно в двете различни урни.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

 избори, Сиела

Още по темата