Quantcast
Шефът на музея в Созопол: Преиграно е с надстрояването на стената | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Шефът на музея в Созопол: Преиграно е с надстрояването на стената

Съдът нареди Созопол да премахне част от новоизградената крепостна стена, която попада в частен имот
Обновена
9 925
 стопкадър Нова тв

Малко е преиграно с надстрояването на крепостната стена на Созопол, но в основата има запазен оригинал. Това коментира пред Нова тв директорът на местния археологически музей Димитър Недев. Той допълни, че проектът е съгласуван с Министерството на културата.

Районният съд в Бургас нареди на община Созопол да премахне част от крепостната стена на града, построена преди 10 години, тъй като попада в частен имот и пречи на ползването му. Това е решил Районният съд в Бургас на 4 март, видя "Сега" в регистъра на актовете му. Решението на съдия Калин Кунчев е по иск на Иван Илиев, заведен по Закона за собствеността, който казва, че "собственикът може да иска прекратяване на всяко неоснователно действие, което му пречи да упражнява своето право".

Ищецът твърди, че в имота му е изграден зид с височина 4 м. и дебелина 1,80 м., който заема около 6,5 кв. м. от терена. Това пречи имотът да се ползва. А има влязло в сила решение на Административния съд в Бургас от май 2014 г., с което е отменено разрешението за строеж на стената в тази част, което я прави незаконна. 

Общината оспорва иска и сочи, че в случая става дума за архитектурно-строителен паметник на културата и частичното премахване на строежа ще го увреди.

Експертизата по делото установява, че архитектурната стена е изградена по югоизточната граница на имота тя е нов строеж по смисъла на наредбата за номенклатурата на видовете строежи. Част от нея попада в имота на човека. Вещото лице е констатирало и че на място няма видими следи от съществуващ старинен архитектурен паметник крепостна стена. Стената е новоизградена - от нивото на крайбрежната алея, без да е възстановка на основи от стена от Античността или Средновековието, обяснява експертът. Тази стена затваря улицата, която осигурява достъп на имота до крайбрежната алея, и отнема изгледа му към морето. Това препятства ползването на собствеността на имота по предназначение - като сезонно заведение, пише в решението на съда

Илиев разказа пред Нова тв, че никой не го е питал, преди да започне строежа в имота му. Той определи построената стена като супер бутафорна и фалшива и каза още, че работниците ползвали кал от дюните.

Председателят на Общинския съвет в Созопол Георги Пинелов разказа, че е израснал на метри от мястото и там е имало една порутена къща. "Такъв зид в този вид не е имало", каза той. И допълни, че общината е длъжна да спази съдебното решение.

Становището на фондация "Созопол", която реализира този проекта, е, че това е архитектурно-строителен паметник на културата и премахването на част от него ще го увреди. Такова е и становището на Община Созопол, която вероятно ще обжалва пред Окръжния съд в Бургас.

В съдебния акт, за който първи съобщи "Бургас инфо", се обяснява още, че общината е изпълнила нов строеж въз основа на разрешение от март 2011 г. на главния архитект. То обаче е било отменено от съда в частта, която попада в имота на човека. Законът за устройството на територията казва, че строеж или част от него е незаконен, когато се извършва без одобрени инвестиционни проекти и/или без разрешение за строеж.

Твърденията на общината, че крепостната стена е архитектурно-строителен паметник на културата и частичното премахване на строежа ще го увреди, се опровергават от заключението на вещото лице, според което в случая става дума за изцяло нов строеж, обяснява още съдът.

Така община Созопол е осъдена да премахне частта от изградената от нея по югоизточната граница на имота на Илиев с площ от 132 кв. м. Освен това трябва да плати на човека и 1558 лв. разноски по делото. 

Ключови думи:

Созопол, крепостна стена

Още

37-ата "Аполония" води културата на открито

29.08.2021

314
ДНСК най-после откри нарушение на плаж „Смокините –север“

01.07.2021

4185
5 истории на Стефан Вълдобрев