Медия без
политическа реклама

Шефът на адвокатите: Божков може да е вкарал българи в "Магнитски"

От списъка се отпада или с махане, или с изтичането на 5 години от включването, твърди Ивайло Дерменджиев

31 Авг. 2023
Ивайло Дерменджиев
БГНЕС
Ивайло Дерменджиев

Вероятно някои българи са попаднали в списъка „Магнитски“ благодарение на показания на Васил Божков. Тази версия бе лансирана по Би Ти Ви от Ивайло Дерменджиев, председател на Висшия адвокатски съвет и доктор по международно частно право. "Самият Васил Божков е там, но вероятно пък други лица, които са от този списък, са там, благодарение на неговите показания", каза той.

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков е бил разпитван 7 пъти в Дубай от официални представители на САЩ, включително и за бившите премиер Бойко Борисов и финансов министър Владислав Горанов. Това стана ясно от интервю за bTV на един от неговите адвокати Стоян Баумайер.

Дерменджиев обяви, че  "Магнитски" е особен закон и при него санкциите не подлежат на никакво обжалване. По негови думи, ако наистина са водени разговори със САЩ, ако са дадени материали, данни и доказателства, че не трябва да е там, то е възможно Божков да бъде изваден от списъка "Магнитски", но даде да се разбере, че досега такъв случай няма. Адвокатът обаче обърна внимание на интересен детайл - че отпадането от списъка може да стане и с изтичането на 5 години от вкарването на съответното лице и че след този срок се преценява наново дали съответната личност трябва да продължи да е там.

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима българи и на 64 свързани с тях компании за тяхната значителна роля в корупцията в България.

При Божков вече са минали повече от 2 години. На 2 юни 2021 г.Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима българи и на 64 свързани с тях компании за тяхната значителна роля в корупцията в България. Това бяха именно хазартният бос Васил Божков, депутатът от ДПС Делян Пеевски и Илко Димитров Желязков, бивш зам. директор на Държавната агенция за технически операции (ДАТО) и бивш зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

САЩ и Великобритания санкционираха петима българи за корупция по закона "Магнитски".

Дерменджиев не каза кого предполага, че биха могли да вкарат в списъка дадени показания на Божков. В началото на февруари т.г. САЩ санкционираха петима българи за корупция по закона "Магнитски". Това бяха бившият министър на финансите в две правителства на ГЕРБ Владислав Горанов, бившият министър на енергетиката в правителствата на БСП Румен Овчаров, председателят на движение "Русофили" Николай Малинов и бившите директори на АЕЦ "Козлодуй" Александър Христов Николов и Иван Генов, който е и бивш депутат от БСП.

От тези хора Божков публично говори срещу Горанов, включително с твърдения, че му е плащал такса спокойствие. Бившият финансов министър обаче отрича и твърди, че няма нито едно доказателство, което да подкрепя твърденията на хазартния бос.

На въпрос дали от показанията и материалите, които Божков е дал на САЩ, може да се очаква и други българи да влязат в "Магнитски" Дерменджиев отговори: "Възможно е да видим нови лица, но не трябва да забравяме, че българите са една голяма част от този списък. А не смятам, че България е най-големият световен проблем. Разширяването на този списък има смисъл, ако има ефект. А от списъка "Магнитски" в България аз не виждам някакъв ефект".

„Бих казал, че завръщането на Васил Божков е доброволно. Начинът, по който се е прибрал, е съществен с оглед на това какви условия би поставила държавата, която екстрадира. В случая Обединените Арабски Емирства биха могли да поставят условия за справедлив процес, обаче аз не съм чул за подобно нещо", коментира още Дерменджиев. Според него е било пропуск Божков да не бъде разпитан онлайн. „Това бе по времената на COVID-19, когато подобни практики бяха чести“, поясни Дерменджиев.

Той обясни, че вероятно след разпитите на Божков за повторни показания ще бъдат извикани и Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова „Това ще се случи, защото 4-часови разпити два дена са достатъчно основание и вероятно има достатъчно доказателства, за да бъдат извършени такива действия“, каза Дерменджиев.

Решил човекът, върнал се, какво повече да коментирам. Хиляди пасажери идват и се връщат. Това го коментирахме няколко години подред. Ние сме дали показания, обяснили сме всичко. Така коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов завръщането на Васил Божков в страната.

По времето на правителството на Кирил Петков и на вътрешния министър Бойко Рашков се стигна до задържане на Бойко Борисов, финансовия му министър Владислав Горанов и пиарката Севделина Арнаудова. То бе аргументирано с твърденията на Божков, че е бил изнудван. 

Веднага след ареста прокуратурата разкритикува действията на МВР и пусна тримата, без да им повдигне обвинение. Държавното обвинение обвини МВР, че е опорочило разследването, и че изобщо не е имало основание да го образува. Тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков и премиерът Кирил Петков пък обвиниха прокуратурата, че саботира разследването и отказва да провери твърденията на Васил Божков, че е давал огромни подкупи на Борисов.

Още на 16 май т.г. намиращият се по онова време в Дубай бизнесмен поиска да се върне като защитен свидетел срещу Борисов. "Наглостта на Борисов отстъпи пред страха му. Има защо да се страхува. Готов съм да се върна в България като защитен свидетел", написа тогава Божков.

Преди няколко дни бившият премиер Бойко Борисов обяви, че няма никакво притеснение. "Това, което съм коментирал, съм го казал и в прокуратурата на няколко разпита, няма какво да добавя по темата", обяви лидерът на ГЕРБ.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата