facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Шефовете в ГДБОП са арестувани заради колумбийски кокаин

Двамата остават за постоянно в ареста, но обявиха пред съда, че са невинни и срещу тях свидетелстват престъпници
Обновена
27 294
 Прокуратура

МВР е предоставило днес данни за нерегламентирани прояви на арестуваните шефове от ГДБОП още през 2014 г., двамата били провалили операция на "Вътрешна сигурност" през 2017 г., били поставени на мониторинг през последната една година, а пък разследването срещу тях се оказа образувано едва на 26 май т.г.

Това стана ясно по време на брифинг на говорителя на главния прокурор Сийка Милева, на шефа на вътрешна сигурност в МВР Стефан Банков и на един от наблюдаващите делото прокурор. На срещата с журналисти те дадоха подробности по случая със задържането на полицейските шефове, като се опитаха да обяснят ситуацията с техните ненаказани с години прояви, с това, че познавали много добре системата, знаели как да се прикриват, били много нагли и безпрецедентно арогантни. До последно не стана ясно обаче защо след като е имало данни толкова много години назад, не е било реагирано по някакъв начин. 

От разказите сега на хората на прокуратурата и МВР стана известно, че първоначално са арестувани 4 човека - началник на отдела за борба с наркотиците в ГДБОП, началник сектор в същия отдел, полицай-разунавач от националната полиция и външно за системата на МВР лице. Четиримата са обвинени за участие в организирана престъпна група (ОПГ), която изнудвала и взимала пари от хора занимаващи се с наркотрафик и наркоразпространение, за да им дават изпреварваща информация за операции, да им казват кога и къде да се крият, както и им разпъвали чадър срещу получаването на нещо като "десятък".

Двамата на висши ръководни длъжности в ГДБОП са били методисти на всички служители от системата на МВР, които са били пряко ангажирани с противодействие на престъпленията свързани с наркотрафик. Те са били и контактна точка и с чуждите европейски служби в Шенген, Интерпол и ЕС, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Този отдел е контактна точка и за взоемодействие с американската агенция за борба с наркотиците ДЕА.

Двамата висши полицаи са били ръководителите и двигателите на ОПГ като го играели доброто и лошото ченге, според версията на прокуратурата и вътрешна сигурност на МВР. Така шефът на сектора се заканвал на съответната група, правел фалшиви справки и разработки, а пък неговият началник отивал, оправял нещата и искал парите, за да нямат проблеми и да бъдат защитени. Третият участник от полицията бил помагач, а четвъртият бил посредник - лицето, което взимало и пазело парите. Той е нещо като касиер-сцетоводител, разказа Стефан Банков. 

Двамата висши полицаи били задържани след сигнал на лице от наркобизнеса, което се оплакало, че е било изнудвано. На 12 юни т.г. въпросният свидетел получил обаждане от шефа на отдела в ГДБОП, че трябва да му даде 10 000 лв Арестът е станал на 26 юни вечерта при предаване на част от сумата.

Според Сийка Милева, арестуваните полицаи били много добри оперативни работници и знаели как да се пазят. Те ползвали преки телефони, специално приложение в интернет, избирали специални места за получаване на подкупите. В конкретният случай, служителят на ГДБОП указал на изнудваното лице при носенето на пари да е без телефон. Самият полицай бил също без телефон. Получаването на парите е било "в гъста местност в квартал Захарна фабрика", разказа Милева. Самата тя била скандализирана от поведението на полицаите, от една страна като родител, а от друга, защото техните прояви се отразили много негативно на международния имидж на държавата и службите. Те поставиха под риск отношенията ни с чуждестранните партньори, натърти и Банков. От думите и на двамата обаче се разбра, че благодарение на ареста на шефовете от ГДБОП това нямало да има фатални последици.

На брифинга стана ясно, че хората от МВР са задържани и за тях се иска постоянен арест от съд. Четвъртият - посредникът, е пуснат срещу 5000 лв парична гаранция от самата прокуратура.

И Милева, и Банков не отговориха директно дали случая има директна връзка със задържаните през последните няколко месеца стотици килограми кокаин в София. Шефът на вътрешната сигурност в МВР все пак каза, че се работи по тази писта.

По-късно, след няколкочасово съдебно заседание, двамата началници от ГДБОП - Цветан Панков и Кирил Ванков, бяха оставени от специализирания съд за постоянно в ареста. За третият служител на МВР - разузнавачка от националната полиция, обаче съдът не само, че не се съгласи със задържане на стража, а я освободи без никаква мярка за неотклонение. Така в ареста от 4-мата първоначално заържани, остават само двама.

Пред съда Цветан Панков заяви, цитиран от Нова тв, че иска по-лека мярка за неотклонение от задържане под стража. Защитата му заяви, че той има множество отличия, а срещу него и колегите му свидетелстват престъпници. Имал и високо кръвно. Кирил Ванков пък обяви, че много от свидетелите са му "изключително ядосани", защото са били задържани при операция под негово ръководство. „Не позволявайте на организираната престъпност да се разправя с тези, които им създават проблеми", каза още той. 

Адвокатите пък обявиха, че в случая става дума за провокация към подкуп, което е престъпление по действащия Наказателен кодекс. Според защитата цялата операция е много лош сигнал към работещите в системата на МВР и в службите.

 

КОЛУМБИЙСКА ВРЪЗКА

Стотици килограми колумбийски наркотици, задържани на зеленчуковата борса в "Слатина" през зимата, стоят в основата на ареста на шефовете в ГДБОП сега. Това обаче съобщи БНТ часове по-рано, като се позовава на прокуратурата, включително и на разказ на главния прокурор Иван Гешев.

Именно последният обяви пръв ареста на ръководителите на отдел и сектор в ГДБОП, занимаващи се с противодействието на наркоразпространението и наркотрафика, и то под рубриката "безпрецедентно" и "няма вече недосегаеми". Националната телевизия разказа, че  четвъртият разследван, който не е служител на МВР,  се е представял като сътрудник на американската агенция за борба с наркотиците ДЕА и е притежавал фалшива карта на Международна полицейска асоциация.

Според разказа на прокуратурата пред БНТ, всичко започва на 31 януари 2020 г.., когато на зеленчуковата борса в "Слатина" е задържан над половин тон кокаин, импрегниран в над 6 600 кашона с цитруси, внесени от Колумбия. Става дума за хиляди кашони с лайм и ананас. Действията на полицията изненадват трафикантите. Дрогата пристига с официална пратка и така пътят й е лесно проследим. Разследващите  попадат на няколко ключови следи по пътя на кокаина от пристанището в Солун до борсата в София.

По онова време са здържани трима, между които и бивш шеф на столичната митница. Ден по-късно между две групи, за които има данни, че се занимават с наркотрафик, възниква напрежение и взаимни обвинения за предателство. Разследващите започват да ги наблюдават внимателно и засичат посредник, който влиза във връзка със служителка на антимафитотите, за да търси съдействие. 
"Става въпрос за добра оперативна работа на дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР", уточнява главният прокурор Иван Гешев пред БНТ. От "Вътрешна сигурност" моментално поставили полицайката под наблюдение. После успели да навържат във веригата още двама - началника на сектора за борба с наркотрафика и разпространението и прекия му шеф - началникът на отдел "Наркотици" в ГДБОП. 

"Работата е продължила няколко месеца. Това, което е факт, ако мога да опиша най-общо дейността им, защото в тази група, да я наречем по този начин, участват и лица, които не са служители на МВР. Включително един, който се е представял за сътрудник на ДЕА, разбира се не е такъв", разказва Гешев. Мнимият сътрудник на ДЕА бил необходим, за да им придаде повече тежест пред наркобандите, които се занимават с трафик през страната ни към Нидерландия. В случая, обаче, той влязъл в нова роля - да гарантира, че разследването няма да излезе от България и освен вече задържаните за други няма да има последствия.

"За съжаление, това е информация, която разбира се не мога да оповестя изцяло, така да се каже са преминали на по-високо ниво на играта. В някаква степен са били на крачка да компрометират доверието в българските служби от някои наши партньорски служби", твърди още главният прокурор.

Разследващите били поставени пред нова задача - да филтрират комуникацията на Ванков и Панков със службите на други държави от Евросъюза. Така двамата антимафиоти не успяват да попречат и стартира международната операция „TORTA AHOGADA" на територията на Испания, България, Нидерландия и Колумбия. Иззет е над 1 тон кокаин и са задържани 18 души.

После идва историята с нов сигнал, според който групата на антимафиотите щяла да осигури, без проблем, близо 400 килограма кокаин да отпътуват към Западна Европа. От "Вътрешна сигурност" наблюдават, че в отдел "Наркотици" в ГДБОП само имитират работа. "Това са изключително опитни дългогодишни служители, така че те знаят как работят службите, как работи прокуратурата", разказва Иван Гешев.

Случаен патрул спира първата пратка от 40 килограма кокаин в автомобил в Студентския град, а ден по-късно колегите им столичната полиция намират и останалото количество в апартамент в квартала. Двамата антимафиоти поемат ангажимент да ударят конкурентна група, но искат допълнителна сума.

Получаването й било уговорено за 25 юни вечерта и единият шеф в ГДБОП лично отишъл да вземе парите и да гарантира, че този път пробив няма да има. В този момент е задържан. Малко по-късно белезници са щракнали и за останалите в групата.

 

ЦИТРУСИ И САНДВИЧИ

Едва през май т.г прокуратурата разказва за януарската си операция. "На 31 януари 2020 г. при специализирана операция на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура в София бяха задържаха над 6 600 кашона с плодове, внесени от  Колумбия, с импрегниран в тях близо 550 кг кокаин за над 19 млн. евро", разказва официално държавното обвинение. 

В хода на действията по разследването у нас са задържани с 4 лица, на 3 от които Специализираната прокуратура повдигна обвинения за участие в организирана престъпна група за трафик на наркоици. 

Разследването по случая установи, че кокаинът е внесен от международна престъпна мрежа, чиято последваща цел е била да организира на българска територия лаборатория, в която „химици“ да извлекат наркотичното вещество, а впоследствие то да бъде транспортирано в Кралство Испания и разпространено в държавите от Европейския  съюз.

Задържането на колумбийския кокаин е резултат от участието на България в съвместно разследване срещу международна престъпна наркомрежа заедно с полицейските и прокурорски служби на Испания, Нидерландия и Колумбия и със съдействието на Интерпол и полицейски служби на САЩ, твърди прокуратурата.

Разследването на международната наркомрежа започва Националната полиция на Кралство Испания преди година и половина. Основание за това са данни за готвен трафик на кокаин, укрит в кафе, от Колумбия през Гърция към България. След задържането в София на първата кокаинова пратка за Европа, разследването продължава на територията и на други държави. Интересно е да се отбележи, че шефът на отдела в ГДБОП получава награда именно от испанската полиция и то преди 6 месеца.

На 14 април 2020 г. полицията в Нидерландия задържа 1200 кг картонени кашони с импрегниран кокаин (отново в доставка на плодове от Колумбия). Разкрити са и две лаборатории с над 1000 литра химикал за извличане на наркотика.

Това е денят, в който разследващите пристъпват към окончателно неутрализиране на наркомрежата в рамките на международна полицейска операция под названието „TORTA AHOGADA“. В Испания, Нидерландия и Колумбия са задържани общо 16 лица. В действията по неутрализиране на групата взимат участие повече от 300 полицейски служители. Общото количество на внесения от Колумбия кокаин в Европа (укрит в кашони с плодове) надхвърля един тон.

Ангажираните със случая полицейски и съдебни органи от Испания, България, Нидерландия и Колумбия установяват, че престъпната организация е имала за цел периодично да внася от Колумбия големи количества кокаин, импрегниран в опаковки на легална стока, който да бъде извличан и разпространяван във всички европейски държави, пише още българската прокуратура.

 

 

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Само наркодилъри са свидетели срещу шефовете от ГДБОП

07.07.2020

2238 10
Прокуратурата: Хората на Божков са правили профили на магистрати

04.07.2020

3736 24
Любомир Янев е назначен за временен шеф на обезглавената ГДБОП

30.06.2020

Обновена

1922 9

Коментари

ppipi7766

Общо взето по гешефтурски маниер са навързани всички известни случаи в едно мега, супер дупер разследване.

Много пушилка и гарантиран разпад на делото поради многото бели конци, после някой ще осъди България за много пари, възстановяване на длъжност или пенсиониране, но това не е важн.

Важно е сега да пази задника на ББ до следващата команда "Дръж!".

 

kaily
снимка на kaily

аз по-ненормално отношение досега не съм чела

Slava
снимка на Slava

1

Нед., 28/06/2020 - 09:19 (нов)

ppipi7766

Общо взето

 

си "специалист" по всичко - от наркотици до правосъдна система, от бели конци до всякакви бръмбари в главата.

 

Интересно е да се отбележи, че шефът на отдела в ГДБОП получава награда именно от испанската полиция и то преди 6 месеца.

 

Да я отнемат.

Чичo
онова си беше цръвен кретен още от мониторските времена
vvatkov

  Ванков, Панков - познавах Тодор Ванков,  полковник от МВР и директор на Софийския затвор (RIP), та се чудя този Ванков дали е рода!?

Минувача
снимка на Минувача

Двамата шефове са били близки и лансирани от Цветан Цветанов. Не вярвам това да има нещо общо със задържането им.

"Друг ще ги смени и толкоз. Какво тук значи някаква си личност..."

шиши

ловкия чесън се е скрил, горкият умник.

PlaNed
снимка на PlaNed

знаели как да се прикриват, били много нагли и безпрецедентно арогантни.

Не! Имали са железен чадър и дебили за шефове.

СИГА дойде ред да ги "сготвят".

шиши

https://afera.bg/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d0%b9%d0%ba%d0%be-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be/

magik
снимка на magik

Идва редът на лицето  Ръ. Ръ., да бъде преведено на топло....заедно със всичките ОПГ-та около него

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Има си хас да ги дърпат за японска кока.

blue_fish

Забавно скупчване на имена, които се различават само по една буква - Банков, Ванков, Панков. :)

Скрудж

Навремето....през 81-82 г. в едно учреждение, докато чаках и се разхождах из коридора видях табелката на една от канцелариите. Там се трудеха: Вълчев и Лисичков. Паднах от смях. Преди около две години в столичната клиника по белодробни заболявания отново видях табелка с имената: д-р Т. Живков, д-р Е. Живкова и д-р А. Лилов☺️

Ruby Tuesday

Шиши с помощта на каскетурата и висаджийския шАфьор измъкна МВР от ръцете на ЕВРОмутрата?

YMCA

А техния шеф и шефа на техния шеф? А варненските и добричките бопаджии, получавали пратки по море? 

R32

Мега уникална държава сме. От години се знае, че  всяко голямо престъпление се покровителства под някаква форма от държавата. Е, само гратисчиите в градския транспорт  са си самосиндикални рецидивисти...

zumer

А златните кюлче и еврота в едно ношно шкафче кога?

PlaNed
снимка на PlaNed

Прелитайки над сайтовете прочетох поне за мен интересни неща:

Панков и Ванков са работили по разбиването на бандата, свързана с двамата настоящи свидетели през август 2019.

Ланеца и Паяка се издирват оттогава, включително и с европейски заповеди за арест - според публикациите от миналата година. Двамата издирвани за наркотрафик на 24 юни излизат от нелегалност и са разпитани от съдия за дейността на обвинените полицаи

Соченият като лидер на една от най-големите групи за наркоразпространение у нас – Стъкларя, пък е човекът, подал сигнал, че е изнудван от антимафиотите.

 

https://clubz.bg/100630-visshite_policai_ot_gdbop_ostavat_v_aresta

Започва да прилича на многоходовка. Дано да греша!

ppipi7766

Двамата издирвани за наркотрафик на 24 юни излизат от нелегалност и са разпитани от съдия за дейността на обвинените полицаи. Прокурорът останал изненадан, че са подсъдими и издирвани и веднага са прибрани в ареста, съобщава "24 часа". 

 

😂

ppipi7766

Тези, които Гешев задържа или обвини... И един незададен въпрос

 

tezi_koito_geshev_zadyrja_ili_obvini_i_edin_nezadaden_vypros

 А колко обвини и изтърва...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×