Quantcast

Медия без
политическа реклама

Само имунитетът е спасил Борисов от арест

Иван Гешев обяви началото на своето "гражданско родолюбиво консервативно движение"

04 Юли 2023Обновена
стопкадър
Иван Гешев, преди да спре токът.

Единствено имунитетът е спасил от арест лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по делото "Барселонагейт". Това обяви уволненият главен прокурор Иван Гешев, който в момента през Фейсбук отговаря на избрани от него въпроси на граждани. Според него така нямало цензура.

Гешев обяви и началото на своето "гражданско родолюбиво консервативно движение" "Справедливост за България".

"Това, което спря българската прокуратура, е имунитетът на лицето Бойко Методиев Борисов", отговори Гешев на въпроса кое го е спряло да арестува Борисов. Преди година, когато Борисов беше арестуван от МВР, прокуратурата отказа да му повдигне обвинение и той беше освободен след по-малко от 24 часа. Гешев не коментира този казус.

Той призова Борисов да се откаже от имунитета си и обясни, че лидерът на ГЕРБ "се е превърнал във воденичен камък върху собствената си партия и трябва да я освободи, за да се развива". "Всички виждаме, че Народното събрание се крепи само защото го превърнаха в убежище за имунитети", посочи още Гешев във въведението си.

Бившият главен прокурор каза още, че материалите по "Барселонагейт", внесени в парламента от прокуратурата, не са секретни и няма пречки да бъдат публикувани на сайта на Народното събрание. Гешев прехвърли вината за бавенето на делото на службите. "Има усещане в хората, че някои дела се забавиха, но правосъдието е тежък и сложен процес. По всички дела е работено активно и по всички сега започва обратното броене", каза той. И обвини Кирил Петков и Христо Иванов, че допреди няколко месеца са си лягали и ставали с "Барселонагейт" и делото за кюлчетата в чекмеджето, а вече ги интересува само властта.

"Аз знам всичко за всеки в тази държава", подчерта още уволненият главен прокурор и повтори тезата си, че е бил махнат от поста, защото прокуратурата е работила. Той отрече, да е бил сложен начело на държавното обвинение от Делян Пеевски и Бойко Борисов. Ако било така, още щял да си е там, обясни той. По думите му Борисов не бил доволен да бъде избран за главен прокурор, той искал жена да е главен прокурор.

"Справедливост за България"

Гешев обяви и началото на своето "гражданско родолюбиво консервативно движение" "Справедливост за България". И обвини управляващата върхушка, че е виновна за за демографската катастрофа и за "навлизането на агресивни неолиберални теории и практики, застрашаващи семейството и децата ни". Тях не ги интересува ги, че според Конституцията бракът е между мъж и жена, изказа се като анти-джендър бившият главен прокурор.

Мотото на негово движение ще е "Бог, отечество, семейство".

Гешев се обяви "за" Обединена Европа, но не и за "задкулисната диктатура на дребни брюкселски чиновници".

По адрес на върхушката и олигархичния модел Гешев обяви, че са виновни за методичното съсипване на българската държавност и институции, за заличаването на добрите традиции практики в образованието и здравеопазването, за предателството спрямо паметта на българите, загинали за Македония, за връщането на мутренските години, те поставят пречки пред инвестициите, подпомагащи предприемачеството, те унищожиха селското стопанство и ни превърнаха в потребители на некачествена и скъпа вносна храна. 

Да застанем заедно в името на съхраняването на българската национална идентичност и отново да се гордеем с това, че сме българи.

Токов удар

Спиране на тока прекъсна изявата на Гешев за кратко. Той видя и в това саботаж срещу себе си. Много пъти се оплака и от медиите, които не отразявали вярно работата на прокуратурата. Заради техническите проблеми, Гешев не отговори на много от въпросите. За това отново обвини олигарсите, които опитват да му пречат. И приключи с обещанието пак да участва в този формат. 

По-късно Гешев пусна пост, че аварията на е била случайна, а шахта на кръстовището на софийските улици "Раковски" и "Сливница" е била запалена. "Как така тази шахта бе запалена точно по време на моето живо предаване?", пита той. 

Записа преди прекъсването вижте тук:

Коментар за политическия проект на Гешев прочетете тук:

Обявяването на консервативното движение на уволнения главен прокурор не е изненада. Това коментира пред "Сега" адвокат Михаил Екимджиев" по повод днешната изява на уволнения главен прокурор.

 

Още по темата