Quantcast
Сакскобургготски: Време е за промяна | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Сакскобургготски: Време е за промяна

От огромно значение е да не заблуждаваме Европа и да не украсяваме докладите за напредък в дадена област, казва в обръщение бившият премиер
7 538
 Снимка: Архив

"Време е за промяна. Не толкова на личности, колкото на стила на управление и политически практики. Не можем и не бива да затворим очи пред множеството нередности във функционирането на администрацията. Не можем да подминем и очебийни корупционни явления или необходимостта от модернизация в съдебната власт". Това заявява в свое изявление по повод Деня на независимостта бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

"В навечерието на 22 септември, тази толкова значима дата - обявяването на Независимостта на България, с което страната става суверенен, самостоятелен и равноправен субект в международните отношения, нека осъзнаем, че това е било възможно благодарение на обединените усилия на целия народ! Поуката от онова време е валидна и днес - обединени и сплотени можем да постигнем далеч повече, отколкото конфронтирани и разединени. В момента, за съжаление, наблюдаваме силно противопоставяне в българското общество и също така – между държавните институции. Това едва ли е най-удачното в условия на безпрецедентна световна не само здравна, но и икономическа криза", казва бившият премиер.

По думите му България без съмнение е сред страните, съумели да опазят човешкия живот, без да блокира икономиката си и резултатите са налице. Според него въпреки очаквания спад на икономическата активност, у нас последиците от пандемията са несравнимо по-леки от тези в други страни. "Вместо да привлечем вниманието с този добър пример и да се акцентират възможностите, които предлагаме в една все по-глобална Европа, ние изпъкваме с нестабилна политическа среда!", отбелязва той. Сакскобургготски определя финансовата стабилност, ниският външен дълг и присъединяването ни към валутния механизъм (ERM-2) като "несъмнено големи успехи, с които ставаме привлекателни за външни инвеститори". "Но както знаем, капиталите се страхуват от непредвидени политически обрати и послания за неконтролируема корупция", предупреждава той.

"В една демокрация естественият процес на смяна на управлението е след проведени избори. Идеалният вариант, даващ стабилност на една държава, е завършване на мандата на редовно избран парламент и правителство. Когато обаче, част от гражданите считат, че е нарушен общественият договор с управляващите за спазване на демократичните правила, те са в правото си да излязат да протестират", продължава още той. По думите му презумпцията, че някои от участниците са платени, както и наличието на провокатори, не означава те да бъдат неглижирани. "Видимо е, че големият процент протестиращи са млади хора. Много от тях протестират и в чужбина, където учат или живеят", казва Сакскобургготски.

"Чувам, че те не би трябвало да имат мнение за процесите у нас, но забравяме, че повечето от тях подпомагат финансово семействата си тук, които трудно биха преживявали сами с размера на една българска пенсия. Реално тези хора допринасят за държавата и нейните финанси и то не малко, посочва бившият премиер. Като бивш изгнаник, винаги съм апелирал сред българските общности в чужбина за по-скорошното им завръщане в Родината, която се нуждае от тях. Ще ги върнем ли, като им казваме, че тяхното мнение е без значение?", пита той, признавайки, че със сигурност в сегашната ситуация има провокативни интереси, но въпреки това, според него, многодневните протести изразяват обществени настроения, в които управляващите е редно да се вслушат.

Общественото негодувание е коректив на управлението и начин гражданите да изразят исканията си. Възможността да се чуят различни мнения, свободно да изразяваме различни тези е привилегия на демокрацията. Европейският съюз ни дава пример за политически плурализъм като основен принцип за разбирателство и съжителство. Заглушаването на критичните гласове е типично за тоталитарните режими, които ние преживяхме, осъдихме и оставихме с радост назад. За всички е ясно, че е време за промяна. Не толкова на личности, колкото на стила на управление и политически практики. Не можем и не бива да затворим очи пред множеството нередности във функционирането на администрацията. Не можем да подминем и очебийни корупционни явления или необходимостта от модернизация в съдебната власт", казва бившият премиер.

Той заявява, че е от огромно значение да не заблуждаваме Европа, да не потулваме тромавото и неефективно усвояване на кохезионните фондове, да не украсяваме докладите за напредък в дадена област. "Това означава най-вече да лъжем себе си. Ето и сега, ЕС ще ни предостави близо 30 млрд. евро, 7,7 млрд. от които безвъзмездно, но срещу конкретни изисквания, не просто подарени пари - инвестиции чрез проекти в области като екология, дигитална трансформация, устойчива заетост. Все политики, за които младите апелират. Ще имаме ли капацитета в условията на политическа нестабилност и конфликт между институциите да подготвим и реализираме подобни успешни проекти? За да успеем, сме обречени да постигнем разбирателство по основните въпроси и твърдо да заложим на проевропейска интеграция", заключава той.

Според него у нас имаме всички условия, при спазване на демократичните принципи и правила, и отговаряйки на европейските изисквания, да постигнем много по-висок жизнен стандарт за всички. "Не може да допуснем да сме разединени в сегашната кризисна обстановка. Недоволните протестиращи имат право да искат промяна и управляващите е редно да отговорят с адекватни мерки. Ако просто се смени един кабинет с друг, без обаче да се премахнат вредните политически практики, които опорочават демократичния процес у нас, дълго време ще губим енергия в политически кризи", завършва Сакскобургготски.

96

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Делото за собствеността на двореца "Врана" е възобновено

26.10.2020

2837 11
Окончателно: Царска Бистрица е на Сакскобургготски

12.10.2020

Обновена

4200 44
Полицията обяви пътна акция, а АПИ спира ремонтите за празниците

18.09.2020

732

Коментари

Страници

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Тоя откъде го довлече котката, пак.

Джиджи

Дедо Симо отново са е трапосал като истукан на некъФ фон /фсе едно какъф!/,

гаче ли чака афтоматически да са трансформира най-сетне в ИКОНА...

😲😂👹👏💋💃

 

maestrata

Време е да оглави реформацията!Хвала!👷

Бонжуар

Увеличи снимката и се вгледай. Уникална е. 😁

Nickname186

Мачкай, Бойче!

Perun

  

  Видяхме че са му инсталирали каменна корона на тиквата, а лъвовете от двете страни му дерат ушите!

AliBabah

Колко този път до промяната?

600 дни? Или 400?

Кара Колю

Въъх... И Моньо товтаса... и той иска да свали демократично избраното правителство на Бочко? А го имаше куту син?

Тартамут

Горския се обади от Мадрид

Светозар

Пак ли ще хукваш да сечеш гори?

Или ще правиш монархо-социализъм?

Или и двете?

Абе, дека са тия, дето викаха: "Искаме си царя, искаме си царя, ..."

Джиджи

Абе, дека са тия, дето викаха: "Искаме си царя, искаме си царя, ..."

На "Орлов мост" в София. 😇

 

Само че днес ситОацията НА МОСТА е малце доста по-различна ... 😍😝😴

ppipi7766

Тоя път и 100 дена му стигат да изсече каквото може, все е кяр.

 

TheCrusader
снимка на TheCrusader

Ся, за кой царски имот ще се борим ?

Бронщайн
снимка на Бронщайн

За чекмеджето в Бояна. Rien ne va plus!

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Не мога да повярвам, че Кукурузчо не се е изтропал пръв. 

 

Zmeja

Много ни станаха Борисовците. Време е за промяна.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Кръсте е зает. С един гол задник не мож запуши всички амбразури овреме

Джиджи

😁

Рукола
снимка на Рукола

Този и Първанката са родителите на ГЕРБ, а вече и на партия "цицарон" 😆

 

... казват на детето да подава оставка, че отърваха синджира, само кравата седи 😁

bay Dragan

И Мадридският Шмекер се появи в блатото. Очаквам и Сидеров.

nebenebe

Каманяките наскачаха единно. А ние пропиляваме един национален капитал. Боже, пази България и Царя!

Джиджи

Боже, пази България И Царя!

А може би – и ОТ Царя?! 😉😏

 

Независимо от възрастта му ...

 

Щото вижте кво става при САЩисаните – цирк Буш, но без Буш!!! 😝

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Един бивш изгнаник, дава акъл на един бъдещ такъв.Да крадял по-малко.Ами то нали за едната кражбица се правят и тия партии.Всеки да блажи от кокала и гърнето с медеца.Нали за туй дедо Симо си направи ндсв-то, а пък охранителя му-граб.За 30 години, бая крадци се изредиха, ама един няма при справедливия набор Ставри, в южното крило.Който и да е дошъл, мижи за предишните и краде още повече от тях.Шампион е последният, 11 години поред.Трудно може да го надмине някой.

nebenebe

То на крадеца все кражби са му в кратуната.

принцеса Даяна

Мадридският брокер на български имоти и дървен материал е като пророк спрямо "отровното триного". Само той ще ви оправи. Този път само за 300 дни. Промоция, йес!

old war horse
снимка на old war horse

а какви писания бяха кат се яви

крадлив симо на политическата сцена,

мани, мани 😁😁😁

nebenebe

Вие от кой двор сте? Parles vous francais? Ма наистина много мязате на Даяна. То не е много прилично да питам, ама на колко лета сте?

Джиджи

крадлив симо на политическата сцена,

А по народно му МУ викаме – Крадлив Дедо ... 👉👤👈

 

💋

stoffm

Тъй ли? До сега не беше ли необходима промяна? Защо точно сега? Поизносиха  се кожите ли?

nobody2

Каманяките

имат собствено мнение, за разлика от придворните

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш