Медия без
политическа реклама

Сачева обясни на безработните как да правят бизнес с обезщетенията си

10 Авг. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

На фона на критики за липсата на адекватни  социални мерки в кризата социалното министерство припомни на безработните, че имат възможност да стартират частен бизнес с обезщетенията си за безработица. В нарочно прессъобщение министерството разясни реда, по който може да стане това и обяви, че от началото на годината от възможността са се възползвали 114 души. 

В Закона за насърчаване на заетостта е предвидена възможност безработните лица да вземат накуп цялото дължимо обезщетение за безработица, което да послужи като стартов капитал, разясняват от екипа на министър Деница Сачева. Насърчителната мярка се предлага от Агенцията по заетостта, като желаещите да се възползват трябвало да представят бизнес проект в бюрото по труда, в което са регистрирани. От социалното министерство допълват, че тези стартиращи предприемачи могат да кандидатстват по Националния план за действие по заетостта и да получат средства за квалификация за управление на новата си фирма, за сферата, в която е стартиращият бизнес. В случай, че имат нужда от персонал и наемат безработно лице, ще получават и средства за неговото възнаграждение в размер на минималната работна заплата. 

Съобщението на министерствто идва на фона на отложено чак за октомври увеличение на минималното обезщетение за безработица. Правителството склони на вдигне минималната дневна сума от 9 на 12 лева, но чак есента. Едва от октомври ще се увеличи и срокът за правото на ползване на обезщетение за хората, които са излезли на борсата по взаимно съгласие с работодателите. Решенията бяха обявени в рамките на втория пакет от социално-икономически мерки, основна част от които се оказаха насочени за строителство на пътища и вдигане на заплати в публичния сектор.    

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата