Медия без
политическа реклама

Реакции за новия пост на Ивайло Иванов: Скандално, нагло, недопустимо

Фандъкова мина всички граници на безочието, коментира „Спаси София“

05 Окт. 2021Обновена
Ивайло Иванов
БГНЕС
Ивайло Иванов

Решението на кмета на София Йорданка Фандъкова да назначи бившия главен секретар на МВР Ивайло Иванов за директор на Столичния инспекторат на мястото на починалата Веска Георгиева вече поражда гняв и отрицателни коментари в публичното пространство. Втори ден кметът Йорданка Фандъкова мълчи за скандалното назначение. Мълчат и от ГЕРБ, които иначе скоростно свикват пресконференции да се оправдават по други скандали.

През май Иванов беше освободен като главен секретар на МВР от първото служебно правителство на Румен Радев заради полицейското насилие по време на антиправителствените протести миналото лято. Иванов беше в централната роля, когато ГЕРБ упорито отричаше да са бити протестиращи срещу неговия кабинет. След като партията падна от власт, наяве излязоха укрити кадри на брутален побой и гаври с младежи зад колоните на Министерския съвет.

Днес депутатът в 45-ия и 46-ия парламент и един от лидерите на коалицията ИБГНИ Николай Хаджигенов заяви, че Фандъкова е назначила „човек, който за нищо не става“, на изключително отговорна позиция в Столична община. „ГЕРБ продължава да кадрува, отново назначават калинки. Или калинчовци, какъвто е случаят. Никой няма илюзия, че с това назначение в София ще се случи нещо хубаво“, коментира Хаджигенов по БНТ.

Своя позиция по повод назначението на Иванов разпространи и гражданската организация „Спаси София“. „Скандално, нагло, недопустимо!“, се казва в началото й. „Само така определяме назначаването на Ивайло Иванов за директор на Столичния инспекторат. Той беше уволнен от МВР, защото бе отговорен за побоищата над протестиращите, а сега е назначен лично от Йорданка Фандъкова за шеф на тази толкова важна, но неработеща институция“, се казва още в позицията.

Според „Спаси София“ назначаването на Иванов буди сериозни съмнения, че:

-Кадрите в ГЕРБ тотално се изчерпаха и едни и същи хора биват въртяни, независимо дали имат необходимата компетентност.

-Назначението бе направено тихомълком, което буди съмнения за задни помисли и нечисти цели. Може би Инспекторатът трябва да продължава да си затваря очите, за да могат фирми на вълци и орлета да печелят стотици милиони "почиствайки" София.

-Въпреки сериозната криза в Столичния инспекторат, новият шеф не дойде с план за реформи и подобрения, а е поредното партийно назначение спуснато от Фандъкова. За нея по-важна е партийната послушност и интереси, вместо обществения порядък и данъците на софиянци.

Фандъкова вече мина всички граници на безочието, коментират още от „Спаси София“. След задкулисното назначаване на човек, лично отговорен за побоища в центъра на София, тя вече няма място нито в Общината, нито в обществения живот. Единственото легитимно нейно решение е да си подаде оставка! София има нужда от кмет-лидер, а не от паравани за кражби и кукли на конци!“, завършва позицията.

Становище относно назначението на Иванов изрази и общинският съветник от "Демократична България" Иво Божков. Според него Йорданка Фандъкова изглежда все по-уморена като кмет на София и все повече демонстрира липса на желание да управлява града. "Имам усещането, че кметът на София има желанието да бъде изгонена с павета. Вчера се разбра, че тя е назначила Ивайло Иванов за шеф на Столичен инспекторат. Полицаят, който ръководеше и прикри гаврата и пребиването на протестиращи млади българи, завързани с белезници под колоните на Министерски съвет.  Историята показва, че най-здравите демокрации са страните, в които паветата политат най-често. Ние със сигурност не сме здрава демокрация, но миналото лято протестираща София показа, че моделът ГЕРБ е приключил. Управляващите го разбраха и оттогава започнаха окопаване с най-верните им калинки и продажници и изгониха и продължават да гонят малкото нормални и добронамерени хора, останали в техните редици. Видно е, че кметът на София е уморена и няма никакво желание да продължава да управлява града ни. Но нищо не й дава права да си го изкарва върху всички ни!", коментира Божков във "Фейсбук". 

Сходен е коментарът и на друг представител на "Демократична България" в Столичния общински съвет - Тома Белев. "В Столична община е назначен като началник на Инспектората бившият главен секретар на МВР - висш държавен служител, прикрил брутално полицейско насилие и садизъм срещу жителите на София. Това е толкова скандално, че не разбирам как ГЕРБ - СДС са решили да си го помислят изобщо? Отговорността за назначаването е на кмета на София, който еднолично назначава и освобождава директора на Инспектората", написа Белев в социалната мрежа.

Днес следобед с декларация излезе и групата на "Демократична България" в СОС. "Общинските съветници от “Демократична България” настояват за незабавната отмяна на назначаването на бившия главен секретар на МВР Ивайло Иванов като ръководител на Столичния инспекторат", се казва в нея. Представителите на опозиционната коалиция определят действията на кмета на София Йорданка Фандъкова като “безочие, което граничи с назначаването на Делян Пеевски като председател на ДАНС”. Общинарите искат и оставката на Фандъкова заради това, че изпълнява безприкословно прищевките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

“Назначението нямаше да е толкова скандално, ако не беше ролята му в зверските побоища над граждани по време на миналогодишните протести срещу корумпираното управление на ГЕРБ и диктатурата на прокуратурата на Иван Гешев”, се казва в декларация на общинарите от “Демократична България”.

В нея се припомня, че Ивайло Иванов защити бруталните действия на полицията срещу мирно протестиращи, които бяха извличани под колоните на Министерски съвет и пребити. “Когато подробностите от насилието бяха разкрити с пълната си жестокост в рамките на 46-ото Народно събрание, Иванов не се покая. Той не съжали. Не изрази съчувствие към жертвите на полицейската ярост. Не се случи и когато най-накрая Иванов беше освободен от поста си от служебния министър на вътрешните работи”, се казва в декларацията. Общинските съветници заявяват, че заради ролята си по време на протестите през лятото на 2020 г. Ивайло Иванов не трябва да заема каквато и да е длъжност в Столична община. “Назначението на Ивайло Иванов е върховна наглост и безобразна демонстрация на зависимостите на Йорданка Фандъкова от своя опозорен лидер. По своето безочие то граничи с назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС”, се казва в декларацията.

 

 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата