Медия без
политическа реклама

Рашков се чуди защо Борисов ходи предизборно при Ердоган

Ако лидерът на ГЕРБ стои зад увеличения мигрантски поток, ще бъде даден на прокуратурата, обясни вътрешният министър в парламента

30 Юли 2021
БГНЕС
Бойко Рашков в парламента.

Има завишен миграционен натиск. Това каза на изслушване в НС служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков за състоянието на нивото на миграционния натиск и нелегалната миграция на територията на България за периода на служебното правителство, поискано от ГЕРБ. "Това не може да се отрече в никакъв случай. Такъв натиск е имало и преди ние да встъпим в нашите задължения на служебен кабинет", каза той.

"И към момента министерството продължава да поддържа готовност за своевременна реакция, ако този натиск от мигранти нарасне изключително. Така че имаме това предвид, наблюдавайки обстановката не само на нашата граница, а и извън територията на нашата страна", каза той.

МВР министърът каза, че такъв натиск има дори и в Литва. "Там натискът е 30 пъти повече, отколкото в предходен период", каза той. Рашков посочи, че натиск има и срещу Гърция. Той е провел няколко срещи с посланика на Гърция по темата. 

За първото полугодие над 17 хиляди са опитите на граждани от трети страни да влязат на територията на страната. Засилено е присъствието на служители на Главна дирекция "Жандармерия" и на Гранична полиция, като на границите ни с Турция и Гърция са командировани близо 300 служители с 28 високопроходими автомобила.

Към Рашков имаше депутатски въпрос дали свързва завишения миграционен натиск с предизборното посещение на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Турция

Министърът обясни, че няма информация Борисов да е в основата на увеличения поток мигранти, макар че и той самият се запитал същото, когато видял изненадващото посещение на бившия премиер при Ердоган. "Ако имам такава информация, ще я предам на прокуратурата", увери Рашков. Той все пак допълни, че не допуска това да е вярно. "Това би било равнозначно на национално предателство, някой да предизвика турската страна да допусне тези мигранти. Който предизвика и причини подобно нещо, трябва да отиде на съд", каза Рашков.

 

Още по темата