Медия без
политическа реклама

Путин назначи Елеонора Митрофанова за посланик в България

С друг указ руският президент освобождава от поста Анатолий Макаров

15 Яну. 2021Обновена
ТАСС

Руският президент Владимир Путин назначи Елеонора Митрофанова за извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация в България, предава ТАСС. Президентският указ е публикуван в петък на официалния портал за правна информация.

С друг указ Путин освободи Анатолий Макаров от посланик на Русия в България.

В руската Уикипедия 67-годишната Митрофанова вече е представена като посланик в България с днешна дата. Оттам става ясно, че през 2003 г. тя е била за една година първи зам.министър на външните работи на Русия. Преди това е била заместник на Генералния директор на ЮНЕСКО по въпросите на управлението и администрацията. А още по-рано - в периода 1993-95 г. е депутат в Държавната дума.

През 2009 г. става постоянен представител на Русия в ЮНЕСКО, където изкарва до 2016 г. Една година след това е посланик за особени поръчения, след което става шеф на Россотрудничество - Федералната агенция по въпросите на Общността на независимите държави, сънародниците, живеещи в чужбина, и по международно хуманитарно сътрудничество. На тази позиция е от 2017 до 2020 г.

Митрофанова е родена в Сталинград (дн. Волгоград). Баща й - Валентин Митрофанов (1929-1981), е бил високопоставен служител на Държавния комитет за планиране на СССР.  Брат й Алексей е политик. През 1975 г. тя завършва Факултета по международни икономически отношения на Московския държавен институт за международни отношения към Министерството на външните работи на СССР (сега - МГИМО на Министерството на външните работи на Русия) със специалност международна икономика. Доктор е по икономика. От 1975 до 1990 г. е аспирантка, а след това асистент в Държавния институт за проектиране, проучване и изследване на морския транспорт "Союзморнийпроект". 

Омъжена, с три деца. 

 

Още по темата