Медия без
политическа реклама

Прокуратурата купува софтуер за финансови разследвания с биткойни

Държавното обвинение обяви поръчки за 90 000 долара

08 Апр. 2023
Специализираните платформи за разследване на криптоизмами ще се ползват от следователите от Националната следствена служба.
архив
Специализираните платформи за разследване на криптоизмами ще се ползват от следователите от Националната следствена служба.

Прокуратурата купува абонаменти за два специализирани софтуера, които са необходими за провеждане на финансови разследвания и анализ на транзакции с криптовалути. За целта са обявени две обществени поръчки на обща стойност 90 000 долара.

Първата поръчка е за три акаунта за платформата на TRM Labs Inc. Продуктът на компанията позволява да се откриват, анализират и разследват крипто измами и други финансови престъпления. От техническите спецификации става ясно, че софтуерът позволява извършване на кросчейн анализ, визуализиране на транзакциите в на 26 блокчейна и над 1 000 000 дигитални актива, както и откриване на скрити връзки и услуги като „Chameleon Shops“, „Parasite Exchanges“. Освен това програмата следи поведенчески признаци, като проактивно идентифицира на подозрителни модели. Софтуерът може още да идентифицира IP адресите, свързани с адресите на портфейла. Три акаунта за тази платформа ще струват на прокуратурата 69 999 долара и ще се ползват от следователи в Националната следствена служба.

Другият софтуер, за който държавното обвинение ще се абонира с един акаунт, се казва CipherTrace Inspector. Неговите функционалности включват обширно събиране на информация от отворен и затворен източник, активно профилиране на много обекти на блокчейн, събиране на данни от тъмни пазарни сайтове и дълбоки уеб сайтове екосистемата, мониторинг на инвестиционни измами, както и проследяване на откраднати криптовалути. Освен това платформата може да профилира стотици глобални борси, банкомати, миксери, системи за пране на пари, хазартни услуги и известни престъпни адреси. Единичният абонамент ще струва на прокуратурата 20 000 долара. Срокът за изпълнение и на двете обществени поръчки е една година. 

Преди месец Министерството на финансите пусна за обществено обсъждане проектозакон, който има за цел да въведе регулации в търговията с криптовалута. Той предвижда всеки, който предоставя услуги за криптоактиви без разрешение, да бъде глобен най-малко с 5 милиона евро, или 5% от общия годишен оборот на компанията. На платформа ще се допуска предлагането на криптоактиви на обща стойност до 6 милиарда евро. Когато стойността им наближи 9 милиарда, операторите на платформите трябва да предложат стратегия за преминаване към обикновени активи.

Компаниите, които ще управляват такава инфраструктура, ще получават специални разрешения от Комисията за финансов надзор. Те ще са валидни за 6 години. Финансовите инструменти, които ще могат да се търгуват като криптоактиви,  са акции, облигации и дялове на предприятия за колективно инвестиране, но при определени условия. След като бъде напълно готов еврорегламентът за криптотърговията, ще се въведат и правила за защита и обезщетение на инвеститорите.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

криптовалута, биткойн

Още по темата