Медия без
политическа реклама

Прокуратурата е осъдена заради полицаи, инсценирали скъсан пагон

25 000 лв. с лихви за 5 години дължи държавното обвинение на пострадала от действията му

Прокуратурата плаща обезщетения на жертвите на незаконни обвинения. Сметката оправят данъкоплатците, тъй като магистратите не носят лична отговорност за това.
Илиана Димитрова
Прокуратурата плаща обезщетения на жертвите на незаконни обвинения. Сметката оправят данъкоплатците, тъй като магистратите не носят лична отговорност за това.

Прокуратурата е окончателно осъдена да плати обезщетения и разноски за над 25 000 лева заради скандално инсценираната от полицаи хулиганска проява със скъсан пагон.

Става дума за известния случай от 2013 г., когато двама младежи бяха бити и задържани в столичното Първо районно управление на полицията, а след това обвинени в хулиганство и за скъсана полицейска униформа, разказва "Лекс". Едва в края на 2018 г. Александра Стоилова и Иван Цонев бяха оправдани, а в мотивите към присъдата се казваше, че показанията на полицаите по делото "са дискредитирани до такава степен, че съдът не може да им се довери в която и да било тяхна част".

Стоилова сега печели делото срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата.

Стоилова и приятелят ѝ Иван Цонев бяха бити и задържани в районното управление през септември 2013 г., а след това и обвинени в хулиганство и за скъсана полицейска униформа. Случаят доби популярност след излъчен по-късно в „Господари на ефира“ запис от камера в районното.

Младежите бяха обвинени, че като са минавали покрай паркираните служебни коли на МВР, момчето е ритнало един автомобил и откъртило задната чистачка на друг. След това започнали да обиждат и да опитват да ударят старши полицай, а Александра Стоилова скъсала пагона на униформения, докато се опитвала да попречи на ареста на приятеля си. Тя обаче още тогава се оплака, че полицай ѝ ударил два шамара и отричаше да е късала пагон.

Излъчените записи показаха, че след задържането на двамата, ръкавът на полицая е цял, а той се появява със скъсан пагон няколко часа по-късно, когато излиза от стая в управлението. Последва проверка на Инспектората на МВР и заключение, че служителят е излъгал. Младата жена подаде три жалби в прокуратурата с искане държавното обвинение да провери случилото се и поведението на полицая. В крайна сметка прокуратурата отказа да образува досъдебно производство срещу униформения, защото се довери на показанията на колегите му.

Стоилова заведе дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), по което съдът поиска отговор дали тя е била подложена на унизително и нечовешко отношение и дали властите са извършили обективно разследване на оплакванията от полицейско насилие. В крайна сметка държавата призна, че разследване не е проведено и се споразумя да плати обезщетение от 5500 евро на младата жена.

Това обаче не доведе до прекратяване на наказателното дело срещу нея и Иван Цонев. То продължи близо 6 години. В края на 2018 г. Софийският районен съд ги оправда, като в мотивите на съдия Петя Топалова се казваше, че показанията на полицаите по делото „са дискредитирани до такава степен, че съдът не може да им се довери в която и да било тяхна част“.

Съдът назначи техническа експертиза, която показа, че якето на полицая е от много здрав полиестер, а конците, с които е шито, били по-здрави понякога дори от плата. Експертът заяви убедено, че е много трудно да бъде скъсано, дори и умишлено. Според него това може да стане само с нож или ножица, защото мястото на срязването било гладко и нямало разнищване на конци. В заключението си вещото лице заяви, че се касае за умишлено разшиване, с което се улеснява разпорването на ръкава. Отделна експертиза на записите доказа, че след ареста на Стоилова, когато тя вече е с белезници, полицаят е бил със здрава униформа, а часове по-късно се появява със скъсана.

Абсолютната давност по обвинението за скъсаното униформено облекло изтече още преди края на делото на първа инстанция, а то приключи окончателно, след като градският съд потвърди оправдателните присъди за хулиганство през юни 2019 г.

Прокуратурата дължи на Стоилова и законната лихва от датата на оправдателната присъда до изплащането на присъденото. Към днешна дата, лихвите са 13 775 лв.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ЗОДОВ

Още по темата