Quantcast

Медия без
политическа реклама

Природозащитници въстанаха срещу кандидата на ПП-ДБ за екоминистър

Очакват се промени в 12 без пет в проектокабинета "Денков"

26 Май 2023
Илияна Димитрова
Номинациите за министри очевидно ще се менят до последния момент.

Въпреки че съставът на кабинета "Денков" все още е само хипотеза, вече има брожения срещу имена, които се спрягат като участници в проектосъстава. Заговори се за оттегляне и смяна на поне шестима кандидати. 

Инициативата „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“, която е една от най-активните организации за опазване на Черноморието от бетона, се обяви срещу предложението на ПП-ДБ екоминистерството да бъде оглавено от Юлиан Попов. Природозащитниците припомнят, че Попов вече е бил на този пост - в служебния кабинет на Марин Райков, назначен от президента Плевнелиев.

"По времето, когато беше начело на МОСВ, Юлиан Попов бе замесен в подкрепа на исканията за промени в плана за управление на Национален парк "Пирин" в полза на концесионера "Юлен", включващи строителство на нови ски писти над Банско и втори кабинков, обясни Борислав Борисов от името на недоволните от номинацията. Зелените изтъкват, че обединението ПП-ДБ е спечелило много гласове с ясните си природозащитни каузи в предизборната кампания. Затова смятат, че коалицията е длъжна да издигне друг кандидат за министър на околната среда. Засега реакции от ПП и ДБ няма. 

Междувременно започна да изтича неофициална информация от партийни източници, че ще има корекции в проектокабинета "Денков",  обявен още в началото на май, преди да бъде подписано джентълменското споразумение с ГЕРБ, включващо и ротация на министър-председателя.

Трусове очакват ПП-ДБ покрай споразумението с ГЕРБ-СДС за общо правителство, което да бъде оглавено последователно от Николай Денков и Мария Габриел – кандидат-премиерите на двете коалиции.

Кирил Петков, акад. Денков и други представители на ПП-ДБ намекнаха в последните дни, че е възможно да дадат на ГЕРБ едно-две министерства, ако номинираните не са партийни лица и са безспорни експерти. Междувременно Бойко Борисов обяви, че много харесва двама от вече номинираните - Юлиан Попов и Тодор Тагарев (за отбраната).  

В началото на май пък от ГЕРБ критикуваха акад. Денков, че е включил в проекта си за МС член на БСП. Става дума за Иван Кръстев, който изненадващо се оказа фаворит на ПП-ДБ за поста на социален министър. Изненадани се оказаха и социалистите - лидерката Корнелия Нинова обидено обясни, че никой не е съгласувал с партията й тази номинация, вкл. и самият Кръстев. А от ГЕРБ посочиха, че през 2019 г. Кръстев е участвал в русофилско мероприятие - шествието на Безсмъртния полк.   

Затова се заговори, че Кръстев може да отпадне от списъка "Денков". 

Предложението за ръководител на Министерството на регионалното развитие също е противоречиво. Номинираният Андрей Цеков има сериозни бизнес отношения с един от ключовите играчи в строителния сектор - групата "Главболгарстрой", и това се сочи като "пасив" за кандидата, защото предпоставя конфликт на интереси. Цеков беше зам.-министър на финансите в кабинета "Петков". 

Вече се появиха спекулации, че сред застрашените от изпадане е и Христо Даскалов, бившият шеф на агенцията по храните, който е кандидат за министър на земеделието. 

Късно снощи Андрей Янкулов, познат с работата си за Антикорупциония фонд, обяви във Фейсбук, че отказва да стане вътрешен министър.  Твърди се също, че ГЕРБ са против него и искат да наложат свой човек - Благородна Макева, която бе кандидат за МВР в проектокабинета "Габровски". Възможно е да бъде заменен и Юлиан Войнов, предложен от акад. Денков за министър на икономиката. Не е сигурен и лансираният от ПП-ДБ за министър на правосъдието Милен Матеев, ексдепутат и бивш председател на правната комисия. 

Очевидно номинациите за кабинета ще се уточняват до последния момент. Всяка информация за състава е предпоследна.