Медия без
политическа реклама

Президентските избори ще се проведат на 14 ноември

ИТН, ДБ и ИБГНИ наложиха тази дата, за да може парламентът да разполага с малко повече време за работа

02 Септ. 2021Обновена
БГНЕС

Парламентът насрочи изборите за президент и вицепрезидент за 14 ноември. Това стана, след като тази сутрин депутатите одобриха проект на решение в този смисъл, внесен от "Има такъв народ". По темата не се проведоха никакви обсъждания.

Ден по-рано председателят на Народното събрание Ива Митева коментира, че тази дата е била съобразена с предпочитанията на повечето парпаментарни групи. По въпроса за датата на предсрочните парламентарни избори тя обясни, че определянето й е от компетентността на президента.

От ГЕРБ-СДС настояваха президентският вот да се проведе на 7 ноември, така че евентуалният балотаж да се падне на 14 ноември, а също и да съвпаднат с новите избори за депутати. "Държим изборите - президентски и парламентарни да бъдат на една и съща дата. Считаме, че в противен случай, много би паднала избирателната активност, особено на фона на поредната епидемична вълна", изтъкна водачът на парламентарната им група Десислава Атанасова. Със същите аргументи подкрепяха по-ранната дата и от БСП.

Новите формации - ИТН, "Демократична България" и ИБГНИ, обаче се обединиха около 14 ноември. Аргументът им беше, че така парламенттът ще разполага с една седмица повече за работа, преди да бъде разпуснат, и така ще могат да се приемат актуализацията на бюджета и промените в Закона за съдебната власт. В крайна сметка, тяхното мнение надделя.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата