Медия без
политическа реклама

Прехвърлянето на втората пенсия в НОИ не е изгодно за всички

Хората на минимална заплата и тези с високи доходи ще загубят, ако се откажат от частния фонд

09 Окт. 2020Обновена
Илияна Кирилова

Въпреки че в последните години държавата призна, че за много пенсионери две пенсии ще са по-малко от една, има категории българи, за които не е изгодно да прехвърлят парите си в НОИ, подчертаха днес пенсионните дружества, които представиха резултатите от дейността си през третото тримесечие на годината. Има категории осигурени, за които отказът от втория стълб ще доведе до загуба на пари.

Догодина се очакват първите пенсионери на реформата - около 17 000 жени, родени през 1960 г. Те ще изпълнят условията за пенсиониране през есента на 2021 г. и трябва да получават пенсия от универсален фонд и от държавното обществено осигуряване (НОИ). Заради отчисленията за втора пенсия обаче държавата се кани да намали с около 20% основната им пенсия. Това, заедно с краткия период на осигуряване във втория стълб и малкото натрупани средства в него, води до феномена "две пенсии са по-малко от една".

За хората, които са се осигурявали върху минималната заплата прехвърлянето в НОИ ще доведе да загуба, обясниха от дружествата днес. "Тези, които получат минимална пенсия, на практика няма да загубят нищо, защото минималната пенсия не може да бъде редуцирана допълнително. Те ще получат минимална пенсия плюс средствата в партидата си, които ще могат да им бъдат изплатени еднократно или разсрочено. Ако се откажат и се прехвърлят в сребърния фонд, ще получат само минималната пенсия, но без добавката от универсалния фонд", обясни Владислав Русев, член на Управителния съвет на частните пенсионни дружества, цитиран от БНР. Точно обратния съвет даде преди дни бившият вицепремиер Лидия Шулева, която смята, че хората с ниски доходи трябва да се прехвърлят в НОИ, за да си гарантират поне минимална пенсия.

Не би следвало да е изгодно да се прехвърлят в НОИ и хората, осигуряващи се на високи доходи - ако реалната им пенсия надхвърля тавана на пенсиите, редукцията също няма да им се отрази, а в същото време ще получават пожизнена пенсия от универсалните фондове. Рано е да се прехвърлят в НОИ и младите, тъй като какво ще получават те след пенсия трудно може да се прогнозира отсега, а в същото време в универсалните фондове натрупаното се наследява за разлика от осигуровките в държавния фонд.

От първите 17 000 жени с втора пенсия половината биха получавали по 60 лв. месечно от фонда си. Над половината от тези жени ще могат да получат пожизнена пенсия, т.е. имат достатъчно средства за този вид изплащане, твърдят дружествата. Другите ще могат да вземат парите си разсрочено или еднократно според размера. При пълно осигуряване в продължение на 40 години в частен фонд, пенсията ще бъде 20% от последната заплата. При първите жени обаче ще е около 10%, заради по-краткия период на осигуряване, показват изчисления на дружествата.

Тези дни социалният министър Деница Сачева потвърди, че ще се даде последна възможност на хората пред пенсия да се прехвърлят от универсалните фондове в НОИ. "Няколко пъти се дава тази възможност. Нашите планове са да я дадем още веднъж, за последен път. Така че в рамките на 3 и 6 месеца не само тези 17 000 жени, на които им предстои пенсиониране през септември 2021 г., а и всички, които в последните 5 г. са изпуснали тази възможност, да направят своя информиран избор", обясни Сачева.

Все още обаче липсва ключов детайл за информирания избор - с колко ще се намалява основната пенсия заради отчисляването на осигуровки към втория стълб за родените след 1959 г. Този въпрос ще се решава след бюджетната процедура. Според последния актюерски доклад на НОИ редукцията в индивидуалния коефициент ще нараства от 20.3% за 2021 г. до 25.9% през 2050 г. Според специалистите той трябва да е поне наполовина по-малък, тъй като в момента не отчита редица фактори - например участието на държавата като осигурител и сравнително краткия период, в който тези първи пенсионери на реформата са се осигурявали във втория стълб. Много от тях са внасяли във втория стълб 20 години, но им удържат от основната пенсия не за половината, а за целия период на осигуряване. Освен това се изчисляват 5% за целия период на осигуряване, но отчислението за втора пенсия е 5% едва от няколко години, а преди това беше 2%.

 

ПРОДУКТИ

Правителството бави до последния момент регламентирането на фазата на изплащане на втора пенсия. Според последния официално представен вариант - от 2019 г., универсалните фондове ще изплащат втора пенсия чрез три продукта. Хората с най-големи постъпления ще имат право на пожизнена пенсия - тя ще се дава, ако натрупаното в партидата позволява поне 15% от минималната пенсия месечно (има вариант и прагът да е 20%). Осигурените, на които не достигат средства за пожизнена пенсия, но имат повече от три минимални пенсии в партидите си, ще получават разсрочено плащане. За хората, които имат по-малко от трикратния размер на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, сумата ще се изплаща еднократно.

 

ПАРТИДИ

От средата на тази година в официалната статистика на КФН за осигурителния пазар е включена нова възрастова група - 60-64 г. Това ще са първите хора, които ще получават две пенсии. Към юни жените в тази възрастова категория имат в партидите си 4140.66 лв. средно, а мъжете - 4156 лв.

 

РАЗЧЕТИ

Преди две години социалното министерство публикува официални разчети какво могат да очакват хората от втория стълб на пенсионната система. Те показваха, че за 70% от хората, които ще се пенсионират в периода 2021-2027 г., натрупванията в личната им партида не биха осигурили пенсия в размер от 50 лв. 55% от тях ще получават най-много до 30 лв. Всички тези хора са осигурявани на доходи между минималната заплата и средния осигурителен доход в периода 2002-2017 г. Голяма част от тях имат и неритмични постъпления на вноските, а за някои дори липсват такива. Едва 20% от пенсионерите в тези първи години от фазата на изплащане от втория стълб ще могат да разчитат на пенсия в размер между 50 и 100 лв., показваха анализите. Това са хора, които към края на 2017 г. са имали натрупвания в индивидуалните си партиди между 4600 и 10 000 лв. Останалите 10% от пенсиониращите се в първите години ще имат пожизнена пенсия над 100 лв.

 

РЕЗУЛТАТИ

16.444 млрд. лв. са нетните активи на универсалните фондове към 30 септември 2020 г. 803 млн. лв. е ръстът от началото на годината, а увеличението само за третото тримесечие е 605 млн. лв. "Доходността на пенсионните фондове е положителна и това се отнася за целия период от старта на допълнителното задължително пенсионно осигуряване в страната", отчетоха дружествата. Според тях до края на третото тримесечие почти са компенсирани временните спадове в доходността през първото тримесечие на 2020 г. в резултат на кризата с COVID-19. Комисията за финансов надзор все още не е публикувала официално тази статистика.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата