Медия без
политическа реклама

Председателят на агенцията за бежанците подаде оставка

Премиерът Петков е предложил освобождаването на Първанова заради незадоволителни резултати

23 Март 2022ОбновенаЕкип на Сега
BGNES
Петя Първанова

Председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова напусна поста си, съобщи БНР. От думите ѝ по повод оставката става ясно, че липсва доверие от страна на правителството към ръководството на ДАБ.

"Проведохме разговор преди министерски съвет с г-жа Калина Константинова и нещата са пределно ясни. Вижданията и създадената организация за хоризонтален подход не биха могли да постигнат целите, които се очакваха. Но така или иначе думата "доверие" застана между нас и считам, че е абсолютно на място подходящ човек, на когото е гласувано доверие, да оглави агенцията и да направи нещата така, както се очакват от правителството. Аз съм облекчена, че мислим в една и съща посока и когато вие чуете, че няма доверие по отношение на вас, единственото, което може да кажете, е, че щеше да бъде безотговорно, ако бях депозирала оставката си в най-критичните моменти, така че сега този разговор реши нещата между нас и решението е и от двете страни“, обясни Първанова мотивите за оставката си.

През последния месец процесът по приемането на бежанците от Украйна е изправен пред сериозни препятствия. Правото на бягащите от войната хора да получат временна закрила у нас беше блокирано от неработещата система за обработка на заявленията. Обещанията, че тя ще заработи всеки момент, бяха многократно нарушавани, а това доведе до хаос. Украинските бежанци напразно обикаляха институции и се редиха на опашки в опита си да получат временна закрила.

По-късно дойде и коментар по темата от МС. Оттам съобщиха, че премиерът Кирил Петков е предложил освобождаването на Първанова от поста заради незадоволителни резултати. "Петя Първанова бе освободена от поста си с решение на МС днес заради незадоволителни резултати през годините, недостатъчна технологична и експертна обезпеченост и готовност за справяне с бежански кризи. Въпреки, че само през последните 3 години на Агенцията са били осигурявани средства в размер на 50 млн. лв., както от европрограми, така и от държавния бюджет, липсва изграден капацитет и ресурси за управление на ситуацията с разселените от Украйна лица", посочват от пресслужбата на правителството.

За нов председател на ДАБ е назначена Мариана Тошева. Тя има близо 30 години професионален опит в работата с бежанци. Започва като Координатор на проект на ВКБООН "Местно заселване на бежанци в България" още пред 1993 г., по-късно се присъединява към Български хелзински комитет като заместник директор на Програма за правна помощ на бежанци и мигранти, а от 2007 г. до съвсем скоро е изпълнявала длъжността Програмен мениджър на Бежанско мигрантска служба на Български червен кръст. "Г-жа Тошева умее да управлява и координира екипи и проекти, тя е позната със своята толерантност и способност да общува с хора от различни култури и среди, притежава опит в работата в мултикултурен екип. Владее немски, английски и руски езици", посочват още от МС.

 

ПОМОЩ

България ще предостави хуманитарна помощ за хората на Украйна и украинските бежанци в съседните страни, реши правителството на днешното си заседание. Финансирането ще бъде осигурено от средства по бюджета на МВнР, предназначени за развитие и хуманитарна помощ. Хуманитарната помощ, в размер на 361 830 лв., ще бъде разпределена към Службата на ООН за координиране на хуманитарните дейности (ОСНА) (97 792 лв.), Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) (97 792 лв.), Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) (78 233 лв.), Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) (29 338 лв.) и Централен фонд на ООН за реакция при извънредни ситуации за посрещане на хуманитарните потребности в Украйна (58 675 лв.).

 

Още по темата:

Част от 17-те пункта у нас за издаване на временна закрила за бежанци все още не работят, въпреки че са публикувани от МС в сайта за украински бежанци като места, към които нуждаещите се могат да поискат получаването на този статут.
Стотици украински бежанци у нас обикалят институциите и се редят напразно на опашки, за да получат временна закрила. Правото им на такава остава блокирано заради нефункциониращата система, която все още не може да заработи.

 

Ситуацията с бежанския поток от Украйна към България е под контрол. Осем пункта вече издават карти за временна закрила. Има деца, тръгнали на училище. Има хора, получили здравна помощ. Това обявиха днес от оперативния щаб на брифинг в Министерския съвет.
Три седмици след началото на войната в Украйна българското правителство допълни с нови смущаващи щрихи усещането за пълна липса на държавата в усилията за посрещане на бежанците.

 

Ключови думи:

бежанци, агенция, оставка

Още по темата