facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Правителството поема ударно пореден дълг за 200 млн. лв.

Според спекулации парите са нужни за новоучредения държавен ВиК холдинг с капитал от 1 млрд. лв.
Обновена
7 601
 Илияна Кирилова

Още 200 милиона лева дълг под формата на държавни ценни книжа ще бъде поет в края на месеца. Това става ясно от публикация на сайта на Българската народна банка за предстоящ на 27 януари аукцион.

Това ще е втората емисия държавен дълг от началото на годината. След като на 13 януари бяха пласирани при голям интерес 5-годишни ДЦК за 200 млн. лв., сега финансовото министерство ще предложи 10-годишни (с падеж на 21 декември 2029 година) при фиксиран лихвен процент от 0,5 на сто.

На аукциона на 13 януари за първи път бе постигната отрицателна доходност, т.е. купувачите на ДЦК ще плащат на финансовото министерство при техния падеж вместо обратното. Среднопретеглената доходност бе минус 0.11%. Очаквано емисията основно бе изкупена от банките - 64%, които са задължени да държат излишните си пари в БНБ при още по-голяма отрицателна лихва от 0.7%.

Тогава от МФ обясниха, че поемането на нов дълг е съгласно емисионната политика за 2020 г., според която с емисии на ДЦК ще се покриват предстоящи погашения и ще се осигурява стабилност на фискалния резерв. Наистина в първите два месеца на годината са основни падежи по емитирани ДЦК.

Вече се появиха предположения, че новия дълг от 200 млн. лв. в края на януари се поема заради новоучредения "Български ВиК холдинг", в който държавата ще налее 1 млрд. лв. Вероятно огромната сума ще бъде финансирана от фискалния резерв на страната и това налага той да бъде подсилен.

За тази година България може да поеме нов дълг от общо 2 милиарда и 200 милиона лева според Закона за държавния бюджет. Ако поръчките в предстоящата емисия бъдат одобрени, страната ни вече ще е емитирала нов дълг за 400 милиона лева. През миналата година страната ни пласира ДЦК за близо 1 млрд. лв., с които плати авансово 8-те американски изтребители.

21

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МФ не иска да сложи таван на високите такси на банкоматите

18.09.2020

МИЛА КИСЬОВА

1511 9
ЕЦБ обяви кои 5 български банки ще са под директен надзор

11.09.2020

6563 12
Борисов уреди и миньорите от "Марица изток"

08.09.2020

Обновена

2997 23

Коментари

paragraph39

На правителствата в България трябва да се ЗАБРАНИ, със закон или с решение на ЕС/ЕК, да тегли заеми, които ще се изплащат и след мандата на съответното Правителство!

По изключение, при доказана и обоснована належаща нужда, Парламентът може да одобри теглене на заем от Правителство, който заем ще се изплаща и след изтичане на мандата на Правителството, но в този случай решението на Парламента трябва да се вмема с КВАЛИФИЦИРАНО Мнозинство/ от една трета или три четвърти от общия брой/240/ на депутатите! КАЗАХ!

mick

Глупости.  Ако искаме да сме развита демокрация трябва да взимаме много заеми. Или отнякъде да намерим много лесни пари. Развитите демокрации правят дефицит след дефицит и това години наред. А ние се пънем да имаме даже излишъци.

viking battle

Малей. ....хора дето хал хабер си нямат от темата предлагат решения, мачкат и къртят фаянса с железен държавен юмрук ...за съжаление такива се докопват до властта справка сидеровченко ага , и почват да драпат да наложат малоумието и неграмотността си на всички..тъжно

Тутракански

 Н е е лошо да земеш да ни разясниш нещата на неуките   ?

viking battle

Учителят Конфуций е казал ,че еднакво лошо е да се опитваш да учиш човек с каскета и чугун под него и да не учиш любознателен интелигентен ученик ... Казах ?

ssto

 

8 (Отговор на #2)

Съб., 18/01/2020 - 09:17 (нов)

viking battle

Учителят Конфуций е казал ,че еднакво лошо е да се опитваш да учиш човек с каскета и чугун под него и да не учиш любознателен интелигентен ученик ... Казах ?

 

Дали ще попаднем в категориите на любознателните и интелигентните, ако пуснем търсачката с думи: Конфуций, каскет и чугун? Колко му е, ей го къде е 5 век пр.н.е., сякаш беше вчера! Още по-бързо ще стане да му звъннем един телефон и да го питаме: `що е постъпил толкова жестоко с нас, като е поучавал викинга?

 

 

Непримирим

Заглавието би било по-точно: "Правителството краде ударно нови 200 млн., като за последно!"

Не виждам логика да имаш излишък в бюджета и да вземаш нови заеми, освен ако откраднатото досега, не ти стига.

geo_19

Авантата е в отрицателните лихви реализирани при последния заем от 200 млн. лв. преди седмица. И ти ще бъдеш съблазнен да теглиш заем от 10 000 лв. а да върнеш след години само 9 900 лв. 

geo_19

Това е вторият търг за 2020 г., като първият постигна голям успех и показа силен интерес от страна на институционалните инвеститори към българския вътрешен дълг. Страната продаде 5-годишни държавни ценни книжа на стойност 200 млн. лв. при отрицателна доходност, т.е. инвеститорите (основно банки, пенсионни фондове и застрахователи) си плащат на държавата да работи с парите им. Това бе първият път, в който има отрицателна доходност при 5-годишните ДЦК. Досега правителството е пласирало книжа с възвращаемост за инвеститорите под 0% при сегмента на 4- и 10-годишните облигации.

 

https://www.economic.bg/bg/news/12/pravitelstvoto-barza-da-vzeme-nov-vatreshen-dalg-ot-200-mln-lv.html

Непримирим

Дали е положителна или отрицателна лихвата е без значение. Това са готови пари на куп, приготвени за крадене. Ако си мислите, че някой в правителството мисли икономически, то е само и доколкото да си търсят благопристойни поводи, за осигуряване на ресурс за присвояване.

bay Dragan

Не е така приятелю. Щото аз ако дръпна 10 000 днес, през оная ми работа , че ТИ ще връщаш даже 8 000 утре

mick

Много добре, само дето се сетиха късно. Другите демокрации - години наред теглиха кредити и имат дефицити. Всъщност демокрацията без лесни пари - е мизерия.

 

Вижте само кои държави държат 90% от световния дълг.. и се замислете малко. Например какво биха правили тия държави ако не си печатаха парички на корем... и колко развити щяха да са тогава.

Непримирим

Всичко си е така, но къде слагаш нашият Али Баба и четиридесетте разбойници, между нормалните бели бандити /държави/.

Zmeja

Орешарски не падна ли защото искаше да тегли заем от 1 млрд?

Invisible

   Да, така е.

   Защо тогава Бойко не пада, а само му се клатят?

mick

Щото големият бял брат не го харесваше. А и тройната коалиция прекали с яденето за кратко време. Виж Борисови първо си подсла добре и сега вече и 10 да открадне никой копче няма да му каже.. а и си плати с покупка на Ф16 на правилното място.

 

Кой всъщност може да смени ББ? Щото аз не виждам партия която да може да замести ГЕРБ.. ако някоя друга партия спечели ще трябва да прави пак тройна петрона коалиция.

paragraph39

Правителството на Б. Борисов тегли заеми, които НЕ са предвидени в като перо Бюджета- и тези заеми ще създадат бюджетен "ИЗЛИШЪК", който Правителството на Б. Борисов ще харчи БЕЗконтролно! Хитро, нали! А и Б. Борисов ще се перчи и самохвали пред Избирателите, че това негово Правителство толкова добре управлява държавата и Икономиката ѝ, че дори в бюджета има пари в "излишък"/но пък няма там "излишни"  пари за Здравеопазването, например, за истинско повишаване на пенсиите, за увеличаване на помощите за хората и децата с увреждания, за социално слабите и т.н./! ПФУ!

Jordan_13 2

Вие се чудите защо население не реагира, когато Бойко го твари с дългове? Ами просто е. То свикна да живее на заеми и да си ги плаща като поп! Работи, взема заем, работи още повече, почти да смърт, изплаща този заем, взема отново и така до гроба. Такова е населението, съвместило се е вече с новите капиталистически реалности и за него Бойко "Кредиссимо" и банките са всичко, каквото му е нужно, затова и правителството е такова. Бойко е Огледалното Отражение на Електората. Затова написах, че Демокрацията е Диктатура на Електората!

dobadoba

Заем(дълг) с отрицателна лихва се явява инвестиция(за БГ).

Интересно ми е кой го е изкупил.

⚓️

Nashenec

Преди няколко дни имаше подобно, но на ниво град (Пловдив). И пак беше от вида "Ние го вземаме и изпапкваме, а който е след нас да го плаща."

stirlitz

предлагам учредяване на алтернативно правителство, което да принуди Дънди Прешъс Металс да приспадне от печалбата си всички правителствени задължения.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш