Quantcast

Медия без
политическа реклама

Потокът на украински бежанци към България е скочил почти двойно

Бус с 53-има мигранти от Афганистан катастрофира на АМ "Тракия"

08 Апр. 2022
БГНЕС
Украински майки с деца, пристигнали в България.

В последните дни се наблюдава почти двойно увеличение в потока от украински бежанци към България. Това заяви полк. Валери Рачев, ръководител на Оперативната координационна група към правителството.

 "Вчера са останали в страната 2500 души за едно денонощие, което нормално става за две-две и половина денонощия, тоест има някакъв процес на увеличаване на потока. Той се концентрира върху Дуранкулак, защото автобусите идват от района на Одеса. Регистрацията трябва да започне от границата. Не да влязат вътре в страната и след това да почваме хотел по хотел, човек по човек", обясни Рачев пред БНР. Той потвърди, че в момента на българо-румънската граница, при граничен пункт Дуранкулак изчакват 11 автобуса с бежанци.

На 15 април е крайният срок, в който чуждите граждани или лицата без гражданство, напуснали Украйна и останали в България, могат да получават временна закрила и без изричното им волеизявление и регистрация. "След това украинските бежанци могат да се регистрират по всяко време, но докато не го направят, държавата не може да се погрижи за тях", коментира полк. Рачев.

Той не се нае да прогнозира колко украински бежанци се очаква да влязат в България през следващите дни.  

 

НОВ ИНЦИДЕНТ С БЕЖАНЦИ ОТ АФГАНИСТАН

Бус с румънска регистрация, превозващ бежанци от Афганистан, е катастрофирал на автомагистрала "Тракия", при изхода за Нова Загора, съобщи bTV. Инцидентът е станал малко след 17:00 ч. Пострадали са 10 души, които са откарани в болниците в Нова Загора, Сливен и Стара Загора. В буса са пътували общо 53-има мигранти. Предполагаемата причина за катастрофата е висока скорост, заради която превозното средство е изпуснало завоя при включване в магистралата и след това е станало преобръщането. На място има екипи на Спешна помощ, полиция и служби по миграцията.

Това е вторият инцидент с бежанци от Афганистан за последните три дни. Във вторник двама мигранти загинаха при инцидент с наш военен камион.

Още по темата