Quantcast

Медия без
политическа реклама

Полицията премахна палатковия лагер на Орлов мост

Ново напрежение в Триъгълника на властта при опит да се затвори Цар Освободител. Отровното трио призова за нов протест вечерта

03 Септ. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Полиция и жандармерия премахнаха палатковия лагер на Орлов мост. Това се вижда и от кадри, разпространени във Фейсбук страницата на Сдружение "БОЕЦ", минути след 3 ч. Видео на премахването на лагера бе пуснато и от младежката организация на "Да, България":

 

Posted by МлаДа България on Wednesday, September 2, 2020

Повторната блокада на Орлов мост продължи близо месец. Акцията е преминала без сблъсъци между полицията и протестиращите в района. Няма задържани.

Още рано тази сутрин движението в района бе възстановено. Движат се и автобусните и тролейбусни линии. Свободно е и кръстовището пред Ректората на Софийския университет. 

Това е премахване на блокадата на Орлов мост от страна на полицията за втори път. Още в първите дни на протеста МВР "изнесе" лагера, но още на следващия ден той се завърна. Тогава премиерът Бойко Борисов обяви, че е разпоредил на полицията повече да не пипат палатковите лагери. Очевидно това се е променило тази нощ. Самата полиция също обясняваше, че премахването на палатковия лагер при Орлов мост, който тя счита за незаконен, би било използване на прекомерна сила. Очевидно и тази позиция е променена.

Полицията вдигна палатковия лагер и загражденията на Ларгото и възстанови движението и в този район.

Само няколко часа по-късно протестиращи затвориха Цар Освободител, но за кратко, защото бяха изтласкани от полицията. Така отново се стигна до напрежение в Триъгълника на властта. Стигна се до сблъсък между полиция и хора от организацията „БОЕЦ“. Униформените започнаха да ги изтласкват от пътното платно към тротоара, разказва Би Ти Ви. Вследствие на сблъсъка жена падна на земята, а протестиращите обвиниха полицаите за това, че е паднала.

В същото време Отровното трио призова за нов протест довечера. "Нас не ни е страх! Довечера в 20:00 ние гражданите пак сме на площада. Чакаме ви!", обявиха те във Фейсбук. Нас не ни е страх и ще продължим докато получим исканите оставки, заяви  Николай Хаджигенов, цитиран от БГНЕС. До вчера 56 дни се опитваха да окалят протеста по всевъзможен начин – не се получи. Единственото нещо, което можаха, е да го окървавят – това им се получава безотказно. Ние продължаваме, има хора, свикали сме пресконференция. Току що уведомих шефа на СДВР, че възстановяваме палатковите лагери. Хора сега отиват да купуват палатки и тенти и връщаме всичко обратно, отбеляза Хаджигенов. До края на деня палатковите лагери ще се върнат, започваме с този тук на пл. Независимост и всички останали лека полека ще ги върнем, категоричен е Хаджигенов.

Велислав Минеков пък подчерта, че протестът продължава. „Бесни сме след поръчката на Борисов и Гешев за окървавяване на протеста, добави Минеков, цитиран от БГНЕС. „Ще продължаваме до край, довечера в 20 ч. отново в триъгълника на властта, който снощи се превърна в срамния триъгълник на България. Провокатори, спрейове, бити жени, младежите, които бяха арестувани, лъжите на полицаите, всичко това е лицето на Борисов. Ние нямаме шпицкоманди, полиция и палки, ние имаме само гражданите и затова сме на този площад и няма да мръднем от тук докато не освободим България, заяви Арман Бабикян. 

 

ВЪВ ВАРНА

Около 10 часа днес бе разчистено и кръстовището пред сградата на общинската управа. Това бе единственият палатков лагер извън София върху транспортна артерия. Появи се дори червен камион, който вероятно трябваше да натовари шатрите, но протестиращите сами ги демонтираха: 

Полицейска акция част 2

Posted by Палатков лагер община Варна on Wednesday, September 2, 2020

 

 

Ключови думи:

Опров мост, блокада

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Шефът на Фронтекс иска София в сухопътния Шенген, но Виена не дава

28 Февр. 2024

Съд остави без мярка мъжа от спречкването, завършило със смърт

27 Февр. 2024

Хр. Грозев: Прокурори в България празнуват рождения ден на Сталин

01 Март 2024

Нова висока сграда ще се строи в широкия център на София

01 Март 2024

МВР: Казусът с Червения пират не е с политически нюанс

01 Март 2024

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?