Quantcast

Медия без
политическа реклама

Полиция блокира Банско заради карантината

Общината обяви детайли за режима, изведоха част от английските туристи с полицейски екскорт

18 Март 2020Обновена
БГНЕС
От снощи входовете на Банско са блокирани от полиция

Общината в Банско обяви подробности за действащия в града режим след поставянето му под карантина, съобщи БНР. Право да излиза навън има само един човек от семейство, като се допускна напускане на дома само за пазаруване и други неотложни нужди. Излизането на деца е забранено, пазаруващите граждани трябва да са снабдени с предпазни средства. Доставката на храни, медикаменти и стоки от първа необходимост ще става само през контролно пропускателния пункт /КПП/ в посока Разлог. От кризисния щаб съдействат за доставка на предпазни средства в аптечната мрежа. Общината обяви и горещи телефони за оказване на социална помощ на хронично болни, самотни и лежащо болни хора, които не успяват да се справят сами. Те могат да звънят на телефони: 

По-рано през деня част от блокираните английските туристи в Банско бяха изведени от града. По информация на "24 часа" те са напуснали курорта с три автобуса и полицейски ескорт. От града в момента се извеждат само туристи, чиито полети за Великобритания са днес. Останалите остават в курорта, като ще бъдат транспортирани своевременно със съдействието на британското посолство. 

Хотелиерите и туроператорите ще трябва да поемат разходите по карантината на туристите, които са блокирани в Банско, заяви кметът на града Иван Кадев пред Би Ти Ви. Той ги разкритикува, че са продължили да приемат хора въпреки сериозното положение в страната и обяви, че сега трябва да си поемат отговорността. В къщите за гости също има много персонал, който не е от града.

В Банско няма паника след обявената пълна карантина, твърди кметът на града Иван Кадев пред БНТ.  Според него полицейските служители на пунктовете работят спокойно. Кадев помоли туроператорите, собствениците и управителите на хотелски комплекси да създадат необходимата организиция за извозване на туристи. Не е ясна точната бройка на туристите. Те са от различни държави. 
Проблем има и с персонала, работещ в къщите за гости, които живеят в близките населени места, но сега са блокирани в Банско за две седмици без средства за съществуване. Общественият транспорт не работи, трафикът към София и Гоце Делчев е пренасочен през обходен маршрут, съобщи БНР.

Градът е блокиран от три страни – към Добринище, Разлог и село Баня и се извършва дезинфекция, съобщи кореспондентът на bTV. Всички, които имат адресна регистрация в Банско, могат да се приберат в града до 20 ч. на 18 март, но никой не може да го напуска. В града се допускат само доставчици на хранителни продукти след дезинфекция и проверка на превозните средства. От магазините работят само хранителните. Отворени са аптеките, бензиностанциите. От щаба в Банско заседават, за да набележат ритмичното снабдяване на града със стоки от първа необходимост, каза кметът Иван Кадев. 

Изключително прецизен е графикът за работа на лекарите в медицинския център в Банско. Джипитата са петима, има още четирима специалисти. Основен проблем към момента - остър недостиг на маски, ръкавици, дезинфектанти, каза пред БНР д-р Георги Кушлев. “Все още имаме нужда от маски, ръкавици и дезинфектанти“. От Българския лекарски съюз заявили пълна готовност за подкрепа, ако се наложи. Медиците очакват случаите на заразени тепърва да нарастват заради наличие на заразени туристи и работещи в ски зоната. 

От снощи курортът Банско е поставен под пълна карантина. Това предложи шефът на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на здравния министър. Минути по-късно здравното министерство обяви заповедта на Кирил Ананиев:

 

"Въвеждам следните противоепидемични мерки на територията на гр. Банско, считано от 19.00 часа на 17.03.2020 г.:

1. Забранявам влизането и излизането от гр. Банско на всички лица, пребиваващи на територията на града.

2. Лицата с постоянен или настоящ адрес в гр. Банско, които се намират извън града могат да се приберат по домовете си в срок до 20.00 часа на 18.03.2020 г.

3. Изключение от забраната по т. 1 се допуска само по отношение на служители на регионалните здравни инспекции, служители на органите на Министерство на вътрешните работи и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ или други лечебни заведения.

4. Лицата по т. 1 и 2 се считат за поставени под карантина с настоящата заповед за срок от 14 дни. Същите не могат да напускат домовете си, освен за снабдяване с хранителни и лекарствени продукти и за ползване на услугите на банки, застрахователи и бензиностанции, или при необходимост от медицинска помощ.

5. Лицата по т. 1 и 2, които се нуждаят от медицинска помощ, се свързват по телефона с общопрактикуващия си лекар, или ако нямат такъв с лекарите от „Медицински център „Св. Благовещение“ ЕООД, от където ще получат указания според случая.

6. Лицата по т. 1 и 2, нуждаещи се от спешна медицинска помощ, които не могат да бъдат обслужени от лечебните заведения в града, се извозват само с автомобили на център за спешна медицинска помощ.

7. Дейност на територията на гр. Банско могат да осъществяват само лечебните заведения, аптеките, магазините за хранителни стоки, бензиностанциите, банковите и застрахователни дружества, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, в т.ч. дезинфекция, проветряване и инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и недопускане до работа на служители с прояви на остри заразни заболявания.

8. Местата за настаняване могат да продължат да работят, само ако към момента в тях има настанени, но неотпътували туристи, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания по т. 7.

9. Влизането и излизането на автомобили, обслужващи жизнено важни сектори като водоснабдяване, електроснабдяване, снабдяване на хранителните магазини, аптеките и лечебните заведения, както и обслужващите банки и застрахователи, се допуска само през специално създадените пропускателни пунктове и след разрешение от органите на държавния здравен контрол и областната дирекция на Министерство на вътрешните работи."

------

Ген. Мутафчийски обясни искането си за по-крути мерки с това, че част от новите заразени с коронавирус у нас са от Банско, но анализът на резултатите показва, че районът е рискова зона за разпространение на коронавируса. В курорта има около 200 чуждестранни туристи, които имат 24 часа да си заминат.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов предупреди всички граждани да не влизат или излизат от територията на Банско, защото това се счита за нарушаване на карантината. "Нещата са изключително сериозни. В днешния ден растат случаите на констатираните нарушения на карантинните мероприятия. В тези случаи се докладва на прокуратурата", съобщи още той.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов уточни, че за спазването на реда в Банско ще отговарят служителите на местното РПУ, които също са под карантинта. На контролно-пропусквателните пунктове около града пък ще работят полицаи от страната. Вицепремиерът Томислав Дончев уточни, че карантинният срок ще трае 2 седмици.

Банско бе блокиран веднага след обявяването на заповедта. На входовете на града бяха поставени преграждения и полицията спираше всички, които искаха не само да излязат, но и да влязат. 
Днес два чартърни полета са извозили туристи от Банско към Великобритания.

Първата положителна проба от Банско бяха на 9-годишно дете, дошло със семейството си на почивка в града.

"В петък 5-членно семейство пристига на почивка в курортния град. Впоследствие се оказва, че един от тях е имал контакт със заразено с COVID-19 лице. Чичото на детето, който е в България, преди да пристигне у нас, е бил контактен със сестра си, която също е болна от коронавирус", заяви ген. Мутафчийски. Според него това е пореден случай на безотговорност. Той призова туристическите агенции да наложат по-строг контрол.

Втората проба е на 78-годишен възрастен мъж, хазяин на англичаните.

Ски учител от Банско, който също е с коронавирус, е настанен в болницата в Ловеч. „Неговото здравословно състояние се влошава на 10 март, тогава са му първите признаци. На 14 март е прегледан в Разлог, направена му е рентгенова снимка с диагноза вирусна пневмония. На 15 пътува и пристига в Троян. Единствените му контакти са със семейството. Бива прегледан в неотложния кабинет на МБАЛ – Троян и след консултация с инфекционист е приет в инфекциозно отделение в Ловеч в неделя. Контактните в семейството са 6 души, извън семейството са 8 души. 6 от тях са две семейства, които са му били на гости в Банско, една служителка в бензиностанция в Троян, на която си е заредил колата, както и лекаря осъществил прегледа в неотложния кабинет в Троян. Настанено е още едно лице, което е с пневмония, в добро състояние, но от него също ще вземем проба, тъй като е в отделението. Това е кръгът от лица, общо 22 контактни на семейство и персонал, на които в момента вероятно са взети вече пробите и пътуват за София”, обясни Анета Винева, директор РЗИ – Ловеч.

Още един 50 г. мъж, който е работил като охранител в заведение в Банско, е настанен в болницата в Разлог с положителна проба за коронавирус.

Междувременно стана ясно, че заразените граждани на Израел се вече четирима, след като са били на ски в Банско. Случаите са потвърдени в началото на март, когато те са се завърнали от България. Това са съобщили пред Би Ти Ви от Консулството на Израел у нас. Те са имали тур по заведенията в Банско.

Ключови думи:

Банско, коронавирус

Още по темата