Медия без
политическа реклама

Почина лекар, лекувал болни от COVID-19 от цех в Разлог

60 са новите случаи на коронавирус при 2288 тестове

24 Авг. 2020Обновена
Илияна Кирилова

Общопрактикуващ лекар от белишкото село Краище е починал в "Пирогов" от коронавирус, съобщи БНТ. Д-р Муса Вакльов е бил настанен настанен в интензивно отделение, заедно със своята съпруга и сина си, които също са медицински лица. И те са с положителни проби за COVID-19. Те се почувствали зле, докато били на почивка на море.

Медицинската практика на д-р Вакльов е в село Бабяк. Предполага се, че се е заразил, докато е лекувал болните от огнището в шивашкия цех в Разлог. Синът му, който е лекар в благоевградска болница, е в по-тежко състояние и е интубиран.

Междувременно се търси спешно дарител на кръвна плазма за лекар с COVID-19. Става въпрос за д-р Стоянка Ненкова, която от няколко месеца работи с тежко болни с коронавирус в Интензивно респираторно отделение в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна. На 10 август тя е дала положителен тест за COVID-19, а от 21 август е настанена в интензивното отделение с тежко протичаща инфекция. Необходим е поне един оздравял с кръвна група Б от София, за да се изготви плазмата.

Новината за смъртта на д-р Вакльов идва на фона на статистиката за изминалото денонощие - до полунощ, според която нямаше починали от COVID-19 за последните 24 часа. Иначе новите случаи на коронавирус у нас са 60 при направени 2288 PCR теста, показват официалните данни, публикувани в Единния информационен портал към полунощ. В същото време са оздравели 16 души. 

Общо 745 пациенти с коронавирус остават в болница, от които 74 са в интензивни отделения.

В момента активните заразени с коронавирус в страната са 4404 души.

Благоевград остава областта с най-много новозаразени  - 17 за последното денонощие, следван от Добрич с 10 новозаразени. В София новите случаи с COVID-19 с 8.

Заради големият брой заразени от понеделник достъпът до многопрофилната болница в Добрич е строго ограничен. 

Мерките се налагат от временното ръководство на здравното заведение, след като предишният борд на директорите беше свален с решение на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Близки на настанените за лечение в болницата ще имат достъп до сградата в рамките на един час в денонощието. Същото ще важи и за Спешното отделение, заяви прокуристът на здравното заведение д-р Георги Желязков: "Концепцията е всички допълнителни придружители на пациенти в болницата, които идват да им помогнат с доставка на храна, било то за хигиенно-битови нужди, дрешки и така нататък, да спре. Ще има ограничени часове може би в порядъка на един час, в който ще бъде ограничен потока".

Нуждаещите се от преглед в Спешното отделение също ще влизат само с един придружител, освен в случаите, в които се налага те да са повече. Целта е да се спре свободното влизане в болницата на външни лица, допълни д-р Георгиев, за да се ограничи разпространението на инфекцията от Covid-19. 

Преди седмица 16 лекари и медицински специалисти в болницата в Добрич обявиха, че подават оставка заради липсата на достатъчна защита за здравето им и непосилно натоварената работа.

 

Ключови думи:

коронавирус, заразени

Още по темата