Quantcast

Медия без
политическа реклама

По пътя Русе-Бяла вече се поставят разделителни колчета

Спасителни ограничители ще има в четири отсечки на един от най-опасните пътища у нас

26 Септ. 2023
АПИ
Подготовката на новите разделителни линии вече започна.

Започна монтирането на гъвкави ограничители на път I-5 Русе – Бяла, съобщи агенция "Пътна инфраструктура". Разделителни стълбчета ще има в четири отсечки с обща дължина 10,2 км на територията на област Русе. Два от участъците са между Русе и Тръстеник, третият е преди Волово, а четвъртият е в района на Бяла. Преди да стартира поставянето им на настилката бе положена червена маркировка с две бели ивици от страни.

Целта е повишаване безопасността на движение и ограничаване на неправилното изпреварване в отсечки със слаба видимост, в които е забранено изпреварването, но правилата за движение масово не се спазват, обясняват от пътната агенция. Аналогична мярка през миналата година бе приложена и в отсечката от път I-1 през Кресненското дефиле. От юни м. г. до момента в 16-километровия участък през дефилето няма нито един тежък пътен инцидент, припомнят от АПИ.

Пътят Русе-Бяла се смята за един от най-опасните у нас. "В по-голямата си част от пътя е с по една лента за движение, трафикът е изключително натоварен. Има много опасни криви на завои, хоризонтални изкачвания и спускания. Това предполага предприемането на много рискови маневри от страна на водачите. Има много снегонавявания през зимния период, както и намаляване на видимостта", обясни наскоро пред БНТ инж. Свилен Костадинов, експерт по пътна безопасност, преподавател в РУ "Ангел Кънчев".

Направляващите стълбчета са с височина 0,75 м, а разстоянието между тях ще бъде 12 м. При монтирането им ще се налага ограничаване на движението в едната лента по посока на движението. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост. Предвижда се поставянето на ограничителите на всички участъци на път I-5 на територията на област Русе да приключи до края на октомври т. г.

Агенция „Пътна инфраструктура“ предвижда ограничителни стълбчета да има на 25 отсечки с обща дължина близо 38 км в участъци от път I-5 Русе – Бяла - Велико Търново и на Прохода на Републиката – път II-55.

На пътя Русе – Бяла - Велико Търново са определени 14 участъка с обща дължина 19,5 км, на които ще бъдат монтирани гъвкави ограничители. От тях в област Русе са 4 участъка, а в област Велико Търново са 10 - между Полски Тръмбеш и Велико Търново, с дължина над 9 км.

На второкласния път II-55 Дебелец – Гурково, който преминава през Прохода на Републиката, ограничители ще има на 11 участъка с обща дължина 17,14 км. В област Велико Търново утре започва монтирането на стълбчетата. Отсечките са 8 и са между Дебелец и с. Лагерите, с обща дължина 12,24 км. В област Стара Загора ограничителите вече са поставени в три отсечки. Те са между с. Лагерите и Гурково и са с дължина 4,9 км.

Гъвкавите разделителни стълбчета са изработени от синтетичен материал, позволяващ огъване при евентуален сблъсък с моторно превозно средство, така че да няма опасност от нанасяне на материални щети.

Още по темата