Медия без
политическа реклама

Пенсионните фондове пак са с положителна доходност

Дружествата обаче още не могат да си върнат загубите от корона кризата

Pixabay

В последните три месеца универсалните пенсионни фондове, където се осигуряват за втора пенсия родените след 1959 г., успяват да постигнат положителна доходност, но все още не могат да си върнат позициите отпреди кризата. За последните 60 работни дни стойността на един пенсионен дял се повишава за всеки от деветте фонда, като навсякъде ръстът е над 2%, показва статистика на Комисията за финансов надзор.

Най-висока доходност в периода 26 март - 24 юни има "Алианц България" - 5.27%. "Ен Ен ПОД" е с 4.60%, а "Доверие" - с 4.50%. "ДСК - Родина" постига 3.93%, "Съгласие" е с 3.04%, "Бъдеще" - с 2.84%, "Пенсионноосигурителен институт" - с 2.80%, "Топлина" - с 2.37%, а "ЦКБ-Сила" - с 2.08%. След срива на световните борси в началото на пандемията всички фондове бяха на минус, като имаше и спад до минус 7.27%, но още през април повечето дружества успяха да обърнат тенденцията.

Добрите резултати от последните месеци обаче все още не са достатъчни, за да възстановят фондовете позициите си отпреди кризата. Само в един фонд - "Бъдеще", стойността на един пенсионен дял на 24 юни е над това, което беше на 28 февруари, но разликата е изключително малка.

Както "Сега" писа, към 31 март средният размер на натрупаните средства на един осигурен в универсален фонд е 3320 лв. - със 146.26 лв. по-малко отколкото беше в края на декември 2019 г. Жените във възрастовата група 55-59 г., които ще започнат да се пенсионират от есента на другата година, имат най-малко време загубите да се наваксат. При тях към 31 март средният размер на натрупаните средства е 4059.39 лв., с почти 200 лв. по-малко отколкото беше в края на 2019 г.

В края на 2019 г. универсалните фондове управляват 13.212 млрд. лв., през януари нетните им активи се увеличават на 13.338 млрд. лв., но през март общият им размер вече е 12.730 млрд. лв.

ИЗПЛАЩАНЕ

Управляващите все още не са регламентирали как ще се изплащат пенсии от втория стълб. Последно социалният министър Деница Сачева обясни, че яснота по въпроса ще има наесен. Проблемът, който спъва законопроекта, е как да се гарантира, че двете пенсии няма да се окажат по-малко от една. Големият спор е за коефициента на редукция на основната пенсия заради отчисленията от пенсионната вноска към частните фондове. Според прогнози на НОИ той ще бъде между 20 и 25% в следващите години. Според редица експерти коефициентът трябва да е много по-нисък - между 7 и 12%. Финансовото министерство обаче е твърдо против намаляването му. Социалният министър предлага компромисен вариант, в който основната пенсия няма да се намалява за периодите на майчинство, отпуск по болест и безработица, но явно и за него няма единомислие. Все още не се знае и дали ще се направи изключение първите пенсионери с две пенсии да получат право да прехвърлят парите си в НОИ, въпреки че са изпуснали срока, който е до 5 години преди пенсиониране.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата