Quantcast

Медия без
политическа реклама

От днес минималната заплата е 650 лв., минималната пенсия - 300 лв.

Осигурителната тежест няма да расте, но няма увеличение и за обезщетенията

01 Яну. 2021ОбновенаДИЛЯНА ДИМИТРОВА
Pixabay

650 лв. минимална заплата, 300 лв. минимална пенсия. Запазване на осигурителната тежест, замразяване на обезщетенията въпреки тежката икономическа криза, която се очаква да продължи. Ново затягане на условията за пенсиониране и няколко промени в пенсионното законодателство в ущърб на хората. Това накратко са основните социални параметри на новата година.

От днес минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 300 лв. Така всеки втори пенсионер на практика ще получава от този месец една и съща сума, независимо от индивидуалния си осигурителен принос. Максималната пенсия става 1440 лв. И при двете увеличението е 20%. Всички останали пенсионери с пълен принос към системата ще чакат 1 юли, за да получат осъвременяване по швейцарското правило с 5%.

Минималната заплата също се променя и става 650 лв. Спрямо миналата година увеличението е с 6.5%. С минималната заплата се увеличава и минималният осигурителен доход, който става 650 лв. за всички с изключение на земеделските стопани и тютюнопроизводителите, които ще се осигуряват върху минимум 420 лв. Максималният осигурителен доход остава 3000 лв.

Обезщетенията за безработица остават без промяна - минималната дневна сума ще е 12 лв., а максималната - 74.29 лв. Обезщетението за гледане на дете до 2 години остава 380 лв. месечно. Няма промяна и в начина на изплащане на болничните - през първите три дни работодателят плаща 80% от дохода, а от четвъртия ден НОИ поема 70%.

 

60 дни неплатен отпуск ще се зачитат за стаж

 

Няколко промени в социалните закони влизат в сила от днес:

- И тази година 60 дни неплатен отпуск ще се зачитат за осигурителен и трудов стаж. Това е двойно повече от действащия до коронакризата срок, а мярката е за облекчаване на хората от затворени фирми и предприятия.

- Тази година е последната, в която човек може да избере старата методика за изчисляване на пенсията (с трите златни години отпреди 1997 г.). Правото на избор трябваше да важи до края на 2022 г., но ГЕРБ го отряза предсрочно без аргументи.

- Пожизнени инвалидни пенсии ще се полагат само на хора, които са се пенсионирали по общите условия за трета категория труд. Досега те се полагаха и на хората, които поради липса на стаж са се пенсионирали късно (чл. 68, ал. 3 от КСО). Тази промяна бе единодушно коментирана като ощетяваща хората, въпреки че очевидно нейният замисъл е да ограничи потенциални измами с инвалидни пенсии.

 

Условия за пенсиониране

И тази година продължава постепенното затягане на условията за пенсиониране. За излизане в пенсия по общия ред - чл. 68, ал. 1 и 2 от КСО, са необходими навършени 61 г. и 8 месеца и 36 г. стаж за жените, а за мъжете - навършени 64 г. и 4 месеца и 39 г. стаж. При липса на достатъчно стаж (но все пак изработени минимум 15 г.) и двата пола трябва да чакат да навършат 66 години и 8 месеца.

 

ЗАПОРИ

От днес се променя прагът, до който може да се запорират пенсии, тъй като по закон принудителното изпълнение може да бъде насочено само върху пенсии с месечен размер над минималната работна заплата, тоест от пенсиите под този размер не могат да се правят удръжки. Така от 1 януари няма да бъдат запорирани пенсии в размер до 650 лв.

 

ОТКУПУВАНЕ НА СТАЖ

С увеличението на минималната заплата поскъпва и откупуването на стаж за пенсия. Човек може да купи до 5 години, като плаща по 19.8% от минималната заплата на месец. От тази година сумата е 128.7 лв. месечно, или 1544.4 лв. годишно, а за целия период става 7722 лв.

 

ЗА ДЕЦА

Детските надбавки остават без промяна въпреки голямата суматоха около размера им при дебатите по бюджетните закони. Прагът за достъп остава 410 лв. на човек от семейство. В крайна сметка мнозинството реши да даде повече на родителите през данъчни отстъпки, но те ще се почувстват в семейния бюджет догодина.

Така и тази година добавката за деца е в следния размер:

1. за семейство с едно дете – 40 лв.;

2. за семейство с две деца – 90 лв.;

3. за семейство с три деца – 135 лв.;

4. за семейство с четири деца – 145 лв., като за всяко следващо дете в семейството помощта за семейството расте с 20 лв.

При доход на човек от 410.01 лв. до 510 лв. включително детските се отпускат в намален размер - 80%.

За учебната 2021/2022 г. записаните в първи клас и в осми клас деца ще получат еднократно по 300 лв. без значение дохода на родителите.
 

ВТОРА ПЕНСИЯ

Хората, на които до 30 юни 2021 г. включително остават по-малко от 5 години до навършване на възраст за пенсиониране за трета категория труд и на които не е отпусната пенсия, могат еднократно, в срок до 30 юни 2021 г. да упражнят правото си на избор да се осигуряват само в НОИ. Документите за това вече са утвърдени от осигурителния институт.

Въпреки че тази година се очаква първата по-масова вълна пенсионери с две пенсии - тя ще започне с жените, родени през 1960 г., които ще започнат да се пенсионират от есента, управляващите така и не сколасаха да регламентират фазата на изплащане. Законопроектът с промени в Кодекса за социално осигуряване намери място едва на последното заседание на Министерския съвет за годината, но тепърва предстои да мине през Народното събрание.

 

АНТИКРИЗИСНИ СОЦИАЛНИ МЕРКИ

- До края на март 2021 г. всеки пенсионер ще получава по 50 лв., както е и в последните пет месеца. Това ще струва 318 млн. лв.

- За април всички пенсионери, които получават пенсия/пенсии заедно с добавките в размер от 300.01 до 369 лв. включително, ще получат еднократна сума от 120 лв. Очаква се по този начин да бъдат подпомогнати 392 000 души, а сумата е 47.4 млн. лв. Странният кръг от хора за подпомагане бе определен след провала на различните идеи за чувствително увеличение на всички пенсии. Накрая правителството реши да плати допълнително социална помощ на всички пенсионери, които живеят под линията на бедност, но изключи хората, които получават минималната пенсия с презумпцията, че за тях тъй или иначе има голямо увеличение. Тези сметки обаче са криви. Наред с пенсионерите на минимална пенсия има и хора, чиято редова пенсия преди Нова година бе под 300 лв. Така човек, получавал досега 292 лв. пенсия, ще получи нищожното 8 лв. увеличение, но няма да има право на еднократна помощ заради една стотинка.

- До края на годината правителството ще отпуска компенсация за принудителен неплатен отпуск на родители с деца до 14 г., като за това са заделени 73 млн. лв. Семействата с едно дете могат да получат максимум 610 лева на месец, а с две или повече - 915 лв. От социалното министерство не са обявили, че смятат да променят сумите заради увеличението на минималната заплата. Прагът за достъп е 915 лв. доход на човек в семейството. От помощта могат да се възползват родители, които са в неплатен отпуск, останали без работа поради пандемията и самоосигуряващи се лица с прекъсната дейност. До края на миналата година бяха подадени 41 967 заявления, от тях бяха одобрени 24 257, а 11 327 предстоеше да бъдат разгледани. Тази мярка се предлага в различни варианти почти от самото начало на кризата миналата година, но при невъзможно сложни условия. Парите реално стигнаха до хората едва след промяна на условията през ноември.

- От днес компенсацията за служители от затворен заради ограничителни мерки бизнес се увеличава от 24 лв. твърда сума дневно на 75% от осигурителния доход. Това е размерът на сумата, която ще получават хората от бизнеси, затворени от 1 до 31 януари. За тази мярка са отделени 50 млн. лв. За компенсации за ноември са кандидатствали почти 5000 работодатели за 23 000 работници, за които са изплатени 11 млн. лв. За декември обаче, когато реално влязоха в сила по-сериозните ограничения, кандидатстването е през този месец, като вчера от Агенцията по заетостта съобщиха, че ще приемат документи до края на януари за пострадалите от локдауна през декември.

- Продължават да действат схемите 60/40 и 80/20, по които се подпомага запазването на заетостта. Втората схема е само за три сектора - туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, транспорт, като по нея за всеки служител се плащат 290 лв. Засега е ясно, че двете мерки са обезпечени до края на март, но от правителството твърдят, че 60/40 ще има гарантирано действие до септември.

Ключови думи:

доходи, осигуряване, 2021

Още по темата