Quantcast

Медия без
политическа реклама

Основният обвиняем за насилието над протестиращи осъди МП

Андон Андонов може да се върне на работа в правосъдното министерство

стопкадър от камерите на МС
Полицейското насилие по време на протестите от лятото на 2020 г. още е ненаказано.

Бившият шеф на звеното за борба с безредиците в столичната специализирана полиция Андон Андонов окончателно спечели делото, които водеше срещу Министерството на правосъдието. Това отговориха на "Сега" от Върховния административен съд, който се произнесе по казуса като последна инстанция. Решението обаче не е публично и мотивите на върховните магистрати остават тайна, тъй като те засекретиха производството.

Андонов съдеше Министерството на правосъдието, след като бе уволнен от него. Той се оказа служител на МП, след като Бюрото по защита беше прехвърлено от главния прокурор съм министерството. Андонов бе подслонен от Иван Гешев, след като се разрази скандала с полицейското насилие над протестиращите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор през лятото на 2020 г. Бившият полицейски шеф е обвинен по делото за насилието, което обаче прокуратурата все още протака.

Прокуратурата е водила съвсем през пръсти разследването за насилието зад колоните на Министерския съвет по време на антиправителствения протест на 10 юли 2020 г.

Казусът с уволнението на Андонов стига до ВАС по жалба на правосъдното министерство, което загуби на първа инстанция. Андонов беше уволнен от МП през ноември 2021 г. от тогавашния служебен правосъден министър Иван Демерджиев, който сега е служебен МВР шеф. На първа инстанция делото срещу уволнението се падна лично на председателя на Административния съд в София (АССГ) по онова време Радостин Радков. Той отмени заповедта на Демерджиев и присъди министерството да плати на Андонов 660 лв. разноски. 

Андонов беше уволнен с мотив, че е бил в едногодишен изпитателен срок и оценката му за изпълнение на длъжността е показала, че той не се справя. За да бъде уволнен някого в тази хипотеза обаче, трябва да са изпълнени едновременно две неща: той за първи път да заема държавна служба и да не е изтекла една година от първото му назначаване на държавна служба, и органът по назначаването да прецени, че желае в рамките на този едногодишен срок да прекрати служебното правоотношение, без да дължи предизвестие и мотиви, обясни съдът. Въпросният едногодишен изпитателен срок започва да тече от първоначалното назначаване на държавна служба. А това при Андонов се е случило още през 1994 г., прие съдия Радков. Андонов е назначен в МВР пред 1994 г. и работи там до февруари 2021 г., когато със заповед на главния прокурор Иван Гешев е преназначен в прокуратурата.

От материалите по делото в АССГ се вижда, че докато Гешев е бил шеф на Андонов, го е наградил с отличие знак "Прокуратура на Република България" за образцово изпълнение на служебните задължения.

В АССГ делото не беше секретно, но когато стигна до върховната инстанция, изненадващо беше засекретено с обяснението, че сред материалите има секретен том. 

Още по темата