Медия без
политическа реклама

Общината няма да върне старото движение около НДК

Съдът окончателно спря новата организация на трафика в центъра

20 Юни 2024Обновена
Предстои да видим дали пътните прегради и маркировката около НДК ще бъдат премахнати.
Илияна Димитрова
Предстои да видим дали пътните прегради и маркировката около НДК ще бъдат премахнати.

Столичната община да прекрати новата организация на движение по бул. "Витоша", бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Проф. Фритьоф Нансен". Това постанови окончателно Върховният административен съд (ВАС), съобщиха от пресцентъра на институцията.

ВАС подкрепи решението на Административен съд София-град, който също нареди да бъде спряно изпълнението на разпорежданията на зам.-кмета по транспорт Илиян Павлов за нова организация на движението около НДК. Това включва разчертаване на нова пътна маркировка, поставяне на пътни знаци, преградителни съоръжения и т.н.

"Не е налице законова норма или административен акт, въз основа на който се извършват фактическите действия, поради което същите са лишени от основание и правилно съдът е разпоредил тяхното прекратяване", отбелязват върховните магистрати в мотивите си. От ВАС посочват, че към момента на извършваните фактически действия по новата организация на движението, периодът на действие на Генералния план на Столичната община е изтекъл, следователно няма действащ план.

Същия аргумент дадоха и от екипа на кмета Васил Терзиев, за да обявят, че няма как да върнат старата организация. "Решението на ВАС нито отменя новата, нито връща старата организация на движението в центъра. То спира въвеждането на новата организация с един мотив – София няма Генерален план за организация на движението (ГПОД). Скандалното е, че актуален ГПОД София няма от 2017 г., което прави всички въведени през последните 7 години организации незаконни, включително и старата по Патриарха, въведена през 2019 г.", обясниха от "Спаси София". Организацията днес даде брифинг със зам.-кмета по транспорта Илиян Павлов.

През тези години, когато София бе оставена без генерален транспортен план, управляваше ГЕРБ. Това не попречи днес хората на Бойко Борисов в Столичната община да поискат оставки от кмета Терзиев и зам.-кмета Павлов.

 

ПРЕДИСТОРИЯ

Промените в организацията на движение в центъра на София бяха въведени по време на великденските празници и бяха последвани от седмици на протести на живеещи в района, както и собственици и ползватели на търговски обекти наоколо. В крайна сметка кметът на София Васил Терзиев се принуди да признае, че реорганизацията на автомобилното движение при НДК е изпълнена без предварителна комуникация с жителите на района. "Отчетено е като комуникационна грешка това, че анализ и работна група не бяха сформирани преди реорганизацията на бул. "Патриарх Евтимий", заяви той.

 

ОБВИНЕНИЯ

"Защо това нещо се случи на тъмно? Какво може да ни кажат по отношение на финансовата обосновка? Чухме, че това ще се надгради. Ние искаме ясно да ни бъде казано колко ще струва това. Каквато и да е сумата, тя трябва да е ясна. Това според решението на съда може да се окаже злоупотреба. Това е големият въпрос - кой ще плати сметката”, заяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Димитър Вучев по повод новата организация и решението на съда.

От БСП са по-скромни - те поискаха само оставка от заместник-кмета по транспорт Илиян Павлов. Според шефа на Комисията по транспорт и пътна безопасност на София Иван Таков, който е и председател на групата "БСП за България" в СОС, това е един от начините Павлов да понесе отговорност за "всичките безобразия, които сътвори заедно със "Спаси София" в центъра на столицата. "Арогантното високомерие и самонадеяността им струват на столичани над милион лева. Управлението на София не е училище за ентусиазирани начинаещи момчета, които си правят експерименти на гърба на близо два милиона души в града. Те са избрани, за да работят така, че да улесняват живота на гражданите, а не да го затрудняват и възпрепятстват", коментира той, цитиран от БГНЕС.

"Върховният административен съд не дава предписание какво да бъде направено оттук нататък, затова сега СДВР трябва да разпореди връщането на старата организация на движение", допълва Таков. По думите му това още ще оскъпи грешката на ПП-ДБ-СС в СОС. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата