Медия без
политическа реклама

В битката за "Патриарха" "Спаси София" заприлича на ГЕРБ

В сблъсъците за новата организация на движение в центъра умират куп добри идеи за столицата

 Вече няколко дни живеещи в центъра на София протестират срещу новата организация на движение при НДК.
Вече няколко дни живеещи в центъра на София протестират срещу новата организация на движение при НДК.

Вече две седмици не стихват страстите заради новата организация на движение и паркиране в центъра на София. Протестиращите жители на района около НДК, които няколко вечери затварят кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Фритьоф Нансен", слушат подмятанията на минувачите, че притежанието на апартамент в центъра не те прави собственик на улицата пред него и че по ринговите булеварди, какъвто е "Патриарха", градският транспорт е с приоритет. Чуват и скандиранията на велосипедистите (виж снимките), че на булеварда трябва да има място не само за автомобилите, но и за колелета и тротинетки. В социалните мрежи същият спор се води между хора от центъра и кварталите, между млади и стари, между колоездачи и семейства с деца и т.н.

Основният довод на местните е, че те също имат права, плащат, за да паркират пред домовете си, и не са били питани дали са съгласни с разчертаването на бус лента и велоалеи по "Патриарха". Когато споровете стигнат до крайности, се появяват постове, че в София хората с колелета са една шепа и че не е нужно да им се обръща голямо внимание. Обикновено следва отговор, че това е изказване на пещерен човек, който скоро не е излизал от пещерата и не е забелязал, че развитите градове все по-малко толерират личните автомобили за сметка на екологичните им алтернативи.

В този спор все по-неубедително започва да звучи гласът на хората, които предизвикаха казуса. Както "Сега" многократно писа, новата транспортна схема пред НДК се защитава от партията "Спаси София", която в този общински съвет е част от коалицията на кмета Васил Терзиев. Именно неговият заместник Илиян Павлов ("Спаси София") мотивира започналата реорганизация с това, че по "Патриарха" се движат 6 тролейбусни линии, които всеки ден превозват около 70 000 души. В отсечката от Нотариата до Петте кьошета обаче това се случва с едва 12 км/ч, като новата бус лента ще увеличи скоростта с поне 20 на сто. Шефът му Терзиев коментира реорганизацията чак на 9 май (а тя започна в края на април) с пояснението, че я подкрепя. "Когато искаме да живеем в град с по-чист въздух, който да прилича повече на европейските градове, е нужно да мислим за развитие на градския транспорт, за ускоряването му, за алтернативни методи, за придвижване поне през някои месеци, когато времето позволява. Но целта ни не е да наказваме нито живущите, нито хората с коли", заяви Терзиев.

Фактът, че дискусията за транспортните промени при НДК започна едва през последните дни, е безспорно доказателство за пропуските и недомислиците в начина, по който бяха изпълнени. Едва ли някой иска да спори, че градският транспорт е с предимство, особено в центъра на града, и че велоалеи трябва да свързват колкото се може повече негови части. Обаче дебатът как това да се случи трябваше да се проведе не когато промените са почти на приключване, а преди да започнат.

Един от основните проблеми на мащабните рокади в центъра

бе, че те се направиха без предварителна комуникация - нито с живеещите в района, нито с останалите жители на София. Първоначално всичко бе представено като обикновено пълнене на дупки по "Патриарха". В профила на Васил Терзиев във Фейсбук още може да се прочете съобщението, че той е подписал единствено заповед "за ремонт за подобряване на пътната настилка на бул. „Патриарх Евтимий“, заради недоброто състояние". След тази заповед обаче в района вече се появиха не само споменатата бус лента и велоалеите, а и голям нов паркинг на съседния булевард "Витоша" с доста сложна организация за спиране.    

Обяснението на "Спаси София", че въпросният проект е представен още във времената на Йорданка Фандъкова и че най-после те го реализират, също е проблем. То показва, че новите управляващи в София са склонни да действат като старите от ГЕРБ. Докато дирижираше нещата в столицата, именно партията на Бойко Борисов стана нарицателна, че не дава предварителна и изчерпателна информация, че крие документи, че съмнителни доклади се прокарват точно преди празници и ваканции, че обществени обсъждания се претупват или изобщо не се провеждат, а исканията на гражданите само се изслушват и не се взимат под внимание. През последните дни Фандъкова лицемерно призова наследника си да отиде при протестиращите и да чуе исканията им. Но пропусна да коментира как самата тя избягваше горещите точки, когато жители от всички части на столицата я призоваваха например да не позволява на мястото на кварталната им градинка да се появи висока сграда.

Васил Терзиев и "Спаси София" дойдоха на власт с обещанието

такива неща повече да не се случват. Факт е, че обществено обсъждане за реорганизацията на "Патриарха" имаше, но то бе в далечната 2020 г. И Борис Бонев, и колегите му добре знаят, че още тогава промените срещнаха сериозна съпротива. Същите хора, които сега затварят кръстовището на "Кравай", преди 4 г. заплашиха да легнат пред машините, ако те се появят на "Патриарха". Това бе причината Фандъкова да дойде на първата копка, но повече да не отвори дума за бус лента и велоалея. Затова бе задължително новата администрация да се срещне с хората, да им обясни какво смята да прави, да ги убеди, че то ще е за общо, но и за тяхно добро, да им представи компенсациите, които предлага, дори да ги реализира. Това не се случи и днес Терзиев и хората около него берат плодовете на пасивността си. 

Новите управляващи в София допуснаха и други грешки относно проекта си за НДК, от които една е особено съществена. На всички е ясно, че основната ярост на протестиращите идва от това, че реорганизацията отнема паркоместа по "Патриарха". Пише го и на част от плакатите, коите се издигат на "Кравай". "Спаси София" твърдят, че редукцията по булеварда е със само 10 на сто (от 500 до 450 места). Обещанието е те да се компенсират на големия нов паркинг на бул. "Витоша". Въпреки това ГЕРБ и БСП твърдят, че новата маркировка взима общо 140 паркоместа и че те не се възстановяват в пълен размер. "Спаси София" отричат това, но не дават убедителни доказателства, че изчисленията на опонентите им не са верни. 

Очевидно е, че Борис Бонев и колегите му трябваше да се подготвят много по-добре,

преди да започнат да реализират плана си. Напоследък общински съветници от групата на ПП/ДБ/"Спаси София" постоянно показват къде около НДК има публични паркинги, които биха могли да приемат колите на живеещите в района. Те дори свикаха брифинг пред затворените врати на подземните гаражи на двореца, за да стане ясно колко неизползван ресурс има в тях. От тези демонстрации само пролича в колко начален етап общината се втурна да реализира новата транспортна схема.

Всеки зрител си зададе въпросът защо "Спаси София" първо не доведоха преговорите с шефовете на конгресния център до успешен край, не обявиха какъв капацитет около и под него са осигурили и тогава да чертаят новата маркировка. Ако НДК наистина бе отпуснал достатъчно площ за паркиране в режим на синя зона, на общината може би нямаше да се налага да решава кризата с паркирането с толкова спорната "рибена кост" на бул. "Витоша".

Засега новите управляващи в София не показват и че са в състояние да наложат волята си дори над общинските фирми. "Спаси София" нееднократно обеща, че паркингът на ЦГМ на бул. "Витоша" ще стане част от синята зона и така живущите в района ще получат 50 допълнителни места. На този паркинг обаче все още не може да се паркира с винетен стикер, въпреки че местата в околното пространство вече бяха значително ограничени. 

Ако "Спаси София" и кметът Терзиев бяха обявили намеренията си и бяха позволили те да се подложат на дискусия, почти сигурно щяха да се получат смислени предложения как движението в центъра да се преустрои така, че възможно най-малко хора да бъдат ощетени. Както "Сега" писа, бившият главен архитект на столицата Петър Диков (в момента шеф на Съюза на архитектите в България) вече даде своите идеи. Няма съмнение, че други също биха го направили. Може би все още не е късно това да се случи. Проектът за преустройството на движението при НДК е достатъчно важен и за неговото спасяване си заслужава да се поработи, тъй като центърът на столицата наистина е на всички. 

Още по темата