Медия без
политическа реклама

Транспортните рокади при НДК са първият стрес тест за новата власт в София

От успеха им ще зависят бъдещи искания за велоалеи, пешеходни зони и споделени пространства

На бул. "Патриарх Евтимий" вече има бус лента и велоалеи, а на спирките на градския транспорт са монтирани платформи.
Илияна Димитрова
На бул. "Патриарх Евтимий" вече има бус лента и велоалеи, а на спирките на градския транспорт са монтирани платформи.

През тази седмица хората около кмета на София Васил Терзиев, по-специално "Спаси София", влязоха в първия истински стрес тест, откакто през ноември м.г. избирателите решиха техният кандидат да управлява столицата, а те да са най-голямата група в общинския съвет. Този тест вероятно ще покаже дали новите управляващи имат капацитет да донесат нещо положително за града след 14-те години на Йорданка Фандъкова. Или обратното: техните решения и действия ще докарат допълнителни проблеми на столицата. Досега Терзиев, заместниците му и подкрепящите ги общински съветници се занимаваха основно с неща по "периферията" - промени в начина на работа на гробищните паркове, подобрения в приюта за кучета и т.н. Дори реформата в завода за боклука в село Яна засега звучи на софиянци като нещо отдалечено. Разбира се, случващото се там бързо би могло да се превърне в пареща градска тема.

Именно такава тема вече се появи в идеалния център на столицата, в карето между бул. "Патриарх Евтимий", ул. "Фритьоф Нансен" и бул. "Витоша". Както "Сега" писа, от дни там се извършва мащабна реорганизация на автомобилното движение и на установената от години схема за паркиране. По "Патриарха" вече са разчертани бус лента и велоалея, като по проект трябва да се направи и втора на отсрещната страна. Бус лентата трябва да ускори градския транспорт. Ресорният зам.-кмет Илиян Павлов няколко пъти повтори, че от Нотариата до Петте кьошета тролеите се движат с едва 12-13 км/ч и че скоростта ще се вдигне с поне 20 на сто, ако им се обособи самостоятелно трасе. Павлов нееднократно обърна внимание, че на час в този участък минават по около 40 тролея от 6 линии, които превозват близо 70 000 пътници дневно към различни части на София. Надеждата е с бус лентата това да се случва по-бързо. Освен това по спирките вече се монтират платформи за улеснено качване на пътуващите, особено на възрастните и трудноподвижните.     

 

Велоалеите по "Патриарха" пък имат за цел да свържат

 

в някаква що-годе мрежа шест други съществуващи велотрасета. С това "Спаси София" и останалите около кмета Терзиев правят явен опит да покажат, че освен с градския транспорт, насърчават придвижването с колелета и тротинетки като алтернатива на замърсяването на въздуха от колите. От години в навечерието на местни избори за същото се обявяват почти всички партии, борещи се за вота на столичани. В същото време статистиката показва, че броят на автомобилите в София остава изключително висок въпреки разширението на метрото и постоянните хвалби на бившите управляващи от ГЕРБ, че общественият превоз става все по-атрактивен.

Изграждането на бус лентата и на велоалеите се съпътства със сериозни промени в организацията на автомобилното движение пред НДК. По "Патриарха" лентите за МПС вече не са три, а са две. Силно стеснено е и пространството за маневриране на колите по бул. "Витоша", където велоалеята бе преместена от тротоара на пътното платно. Също така там местата за успоредно паркиране по булеварда бяха заменени със сложна плетеница за косо спиране, което вече предизвика много коментари в социалните мрежи. Улица "Фритьоф Нансен" пък става двупосочна, каквато беше преди години. 

Всичко това се посреща на нож от част от живеещите в зоната. Както "Сега" също писа, още в първия ден от промените два пъти бе блокирано кръстовището при бившия "Кравай". Участниците в протеста твърдят, че нововъведенията ще увеличат задръстванията в центъра, а появата на бус лента и велоалеи ще умножи конфликтните точки и ще мултиплицира опасността от произшествия.   

Най-голямото притеснение на живеещите в района всъщност е колко паркоместа ще останат след реформата. Софиянци отлично знаят, че

 

в почти всеки квартал се води битка кой къде да паркира

 

и че в центъра тя е най-свирепа. На клиентите на синята зона отдавна е известен фактът, че Центърът за градска мобилност прибира пари за услуга, която не може да предостави на всички, тъй като в много подзони броят на продадените абонаменти е по-голям от наличните места. 

"Спаси София" и кметът на район "Средец" Трайчо Трайков твърдят, че редукцията на местата по "Патриарха" ще е със само 10 на сто (от 500 до 450) заради замяната на косото паркиране с успоредно. Обещанието е тези места да се компенсират на бул. "Витоша", където, както стана дума, успоредното се замени с косо. Освен това зам.шефът на транспортната комисия в СОС Андрей Зографски от "Спаси София" обеща паркингът на ЦГМ на бул. "Витоша" да бъде отворен като синя зона, откъдето да дойдат още около 50 места. През последните дни обаче и ГЕРБ, и БСП изчислиха, че новата маркировка взима 140 места и че те не се компенсират в пълен размер.

Опонентите на "Спаси София" и на Терзиев в СОС от ден на ден стават все по-критични по темата с реорганизацията на движението. Първоначално общинари на ГЕРБ се появяваха на протестите на "Кравай". Впоследствие всички групи в градския парламент, без ПП/ДБ/"Спаси София" и "Възраждане", дадоха брифинг, на който

 

призоваха Терзиев да спре промените

 

Шефът на транспортната комисия Иван Таков от БСП поиска нови анализи на транспортното натоварване и нови обществени обсъждания за намиране на "златната среда". От ГЕРБ добавиха, че от стратегическа гледна точка изграждането на бус лента и велоалея по "Патриарха" може да е правилно, но "това не може да се случва на гърба на живеещите". "Спаси София" отказаха да спрат, а лидерът им Борис Бонев отговори, че реакцията била типично по герберски. "Какво чухме от колегите: искаме да има велоалеи, ама всъщност по-добре да ги няма. Сега не му е времето за бус ленти, то не беше и през 20-те години, в които ГЕРБ управлява", иронизира той. 

Тук е моментът да се припомни, че проектът за промяна на движението около НДК бе представен още през 2011 г., а по-късно известният датски урбанист Ян Геел, на когото София плати да я съветва как да подобри градската среда, също препоръча бус лента по "Патриарха". През 2020 г. Фандъкова присъства на първия опит за изграждането й. След като и тогава живущи заплашиха с протести, бившият кмет спря да защитава проекта, без да предложи друго решение за ускоряване на градския транспорт и за велосипедно придвижване. 

Сега погледите са насочени

 

дали "Спаси София" са обмислили добре желанието си

 

да разделят центъра между обитателите му, шофьорите, колоездачите и пешеходците. В момента градът е празен заради празниците и е трудно да се прецени дали новата организация ще проработи или е бомба със закъснител. Скоро обаче софиянци ще се завърнат към ежедневните си задължения и това ще проличи. Към момента като най-голяма дилема изглеждат промените на бул. "Витоша". Досега там нямаше големи тапи, но вече лентите за движение са само по една в посока, а обширна част от пътното платно стана паркинг. За да влизат на заден ход в него, паркиращите ще трябва да спират цялото движение, което вече породи доста въпроси.

Освен дали трафикът в центъра ще се облекчи или напротив, резултатът от промените на движението при НДК е важен и от друг ъгъл. От успеха или провала му ще зависи отношението на софиянци, особено на живеещите наблизо, към други бъдещи проекти за изграждане на споделени пространства, на пешеходни зони, на нови велоалеи, бус ленти и т.н. Ако хората около "Патриарха" приемат реформата,  Столична община може би някога ще се осмели да реализира и плана си да освободи част от ул. "Съборна" от автомобили и да я отвори за разходки, какъвто неуспешен опит бе направен преди 4 г. При успех ще може да се мисли колите да отстъпят (поне през уикендите) място на пешеходците на жълтите павета, пред Художествената галерия, по вечно ремонтиращата се улица "Цар Иван Шишман". Всички тези, а и други места в центъра на София, изглеждат създадени за спокойствие и естетика, а не да са паркинги.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата