facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Няма как Кирил и Методий да са създали славянска азбука

Тази теза е продукт на съветския натиск, твърди проф. Кирил Топалов
42 939
 БГНЕС

Няма как Кирил и Методий да са създали славянска азбука, тъй като славянски език няма. Налагането на тезата за славянството е продукт на съветския натиск. За съжаление е, че и до този момент някои наши учени старобългаристи използват този термин. 

Това обяви пред БНТ проф. Кирил Топалов - писател, драматург, киносценарист, литературен историк и критик, преводач и дипломат, а също и бивш директор на Народната библиотека.

"Кирил и Методий създават глаголицата върху старобългарския език и дори конкретно може да се каже - въз основа на солунския диалект", поясни Топалов и цитира част от житието на Кирил и обръщението на византийския император Михаил, когато възлага задачата на Кирил и Методий.

Той определи като недопустима фалшификация и гавра с българския принос за славянските култури и световната история поредната провокация - изложбата в Руския културно-информационен център. В нея светите братя Кирил и Методий са почетени като реформатори на славянската азбука, създатели на църковно-славянския език, първи разпространители на грамотността и просветата в Русия.

"Какво означава реформирали кирилицата? - попита Топалов и обясни, че няма как да се реформира нещо, което още не е съществувало. - Кирил и Методий създават глаголицата, а кирилицата и по-късно творение."

Проф. Топалов припомни и провокацията отпреди няколко години, когато Владимир Путин заяви, че азбуката е произляла от македонските земи.

"Всичко това не е случайно. Трябва да се отмъсти на България и да ѝ се покаже, че тя не върви по правия път", обясни проф. Топалов.

Той е категоричен, че 24 май е празник на българската азбука, писменост и култура, която дава след това основата и на останалите славянски култури, но да се нарича празник на славянската писменост, славянската култура и т.н., е абсолютно неправилно, просто защото славянска писменост няма.

"Има първа и втора вълна на южнославянско влияние в Русия, а Русия се покръства с българските литургични книги. Едва през XV-XVI век, след втората вълна, вече има руско влияние върху Евтимиевата стилистика, когато се формира и църковнославянският език. Но и за какво южнославянско влияние говорим - попита Кирил Топалов - Сръбско ли, македонско ли, какво - ако не българско?".

Изложбата "Изворът на славянската култура", подредена в навечерието на 24 май, предизвика възмущението на водещи историци и филолози у нас.

Преди година Руският културно-информационен център в София предизвика и скандал и с изложбата си за 9 май, планирана да бъде под наслов "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма". Тогава българското външно министерство посъветва руската страна да се откаже, тъй като проявата подкрепя "съмнителна историческа теза" и представлява "намеса във вътрешнополитическия дебат на страната ни".

241

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Радев парира провокациите: Русия получи писменост от България

24.05.2020

Обновена

23576 341
Честваме Светите братя Кирил и Методий

24.05.2019

810 38
Сърбия реши Денят на славянската писменост да бъде официален празник

16.05.2019

2516 17

Коментари

Страници

fractal
снимка на fractal

Михаил пратил Кирил и Методий да създадат нова азбука за да не научат българите гръцки а от розетския камък египетски и клиновидното писмо

Сега гърците го е яд че руснаците използват кирилицата

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

Азбуката са я създали Македонците. Путин ясно го каза. Ти какво оспорваш мнението на божеството?

Begemot
снимка на Begemot

Хм...И ний сме дали нещо на света, на вси славяни книга да четат. - Иван Вазов

""Той е категоричен, че 24 май е празник на българската азбука, писменост и култура, която дава след това основата и на останалите славянски култури, но да се нарича празник на славянската писменост, славянската култура и т.н., е абсолютно неправилно, просто защото славянска писменост няма.""

Русофобията замъглява разума.....

ЕСОФ

@Begemot   1.  ... "че и ний сме дали нещо на светът/и на вси Словене книга да четът;" (Епопея на забравените(1881–1884), "Паисий", оригинален текст, автор Иван Вазов); 2. Историѧ славѣноболгарскаѧ ѡ народе и ѿ цареи и ѡ стыхъ болгарскихъ и ѡ въсехъ деѧнїа ї битиа болгарскаѧ - оригинално заглавие (1760-1762), автор Паисий Хилендарски. Както се вижда, думата "славЯни" отсъства. Всичко говори за fake-терминология на базата на престъпно съчинената дума „славЯни“, създадена специално за обслужване на чужди на науката и враждебни на българите цели. 240 години са минали от славната българска история на Паисий и близо 140 години - от огненото потвърждение на Иван Вазов за изпълнена велика мисия на Паисий пред словене/ите. Оттогава до сега на всички културни равнища всяка дума, която малко от малко позволява, като "славни", "словене/и" и др., се редактира под команда като "славЯни". Мисля, че вече са събрани достатъчно доказателства за хилядолетната истина за българската азбука и за нечестната подмяна на тази истина, вкл. и тия дни. Тази подмяна вече не може да стане така безшумно и в никакъв случай не трябва да остава безнаказана.

TRENDA

Цоциалистите не са казали нищо по въпроса : Кутю винаги е бил на ниво....................

bay Dragan

Тази  писменост се използва от всички славяни , и носи това определение правилно. Но никой не отрича , че Двамата Братя са българи , живяли , творили и създали азбуката тук , в България . / Не съм цоциалист а комунист/

 

аман бе

Към бай Драган

Тази писменост по различни причини не се ползва от всички славяни (поляци, словаци и т.н.). Друг е въпросът що е то славянин. Трети пък е, че тази азбука е била използвана или още се използва от народи, които никога не са считани за славянски (румънци, монголци...).

Дали братята са българи също е доста дискусионен въпрос.

А цялата тази патаклама, според мен, е защото, както е добре известно, историята се пише от победителите. Преди сто и кусур години победителите са били едни и са писали тяхната история. Сега победителите са други и пишат своята история.

АлСал

Сега разбирам, че РКИЦ е едно от най-посещаваните места в София и цялото политик и специалист по история тичат на изложба първо там.

Топката услужливо беше подадена на Радев (предполагам от привърженик на Навални в руския център) още на 23-ти, та да може той на 24-ти май да се цепи по медиите.

В семье не без уродов.

Testament
снимка на Testament

онд е слуга на  бай тръмпет.

 

славянска или афганистанска  ко значи слет като сичко е македонско?

Талибан

Некъв руски център си прави изложба. Нашите видни "учени" три дни сън не ги фаща. Сигурно верват, че "Спасяването на редник Райън" е документален филм. 😁

Аладар

Може да няма 1 славянски език но без да си учил езици по-лесно

ще разбереш когато ти говорят на сръбски, чешки, руски, полски

отколкото на унгарски, гръцки, немски, естонски, румънски и т.н.

Ето какво пише пътеписецът Ибрахим ибн Якуб за славяните 

като общност от групи и подразделения---->

....В общем, славяне смелы и воинственны, и, если бы они не раскололись на множество разобщенных групп и подразделений, то никакой народ на земле не устоял бы перед их натиском. Они населяют те страны, которые наиболее плодородны и наиболее обильны в средствах пропитания. Они занимаются с большим усердием земледелием и приобретением пропитания и превосходят в этом все народы севера. Их товары идут по земле и морю в Русь и Константинополь....

 

....Что касается короля болгар, то Ибрагим ибн Йа'куб говорит: я не был в его стране, но я видел его посланников в городе Мазинбург /36/, в то время, когда они прибыли к королю Хуто. Они носятся тесную одежду и опоясываются длинными поясами, на которых висят золотые и серебряные шары. Их король обладает большой властью, носит корону на голове, имеет секретарей, реестры и управляющих округов, приказывает и запрещает на основании государственных учреждений и институтов, как этого требует долг королей и знати. Они обладают знаниями языков и переводят евангелие на славянский язык /37/, так как они - христиане. Ибрагим ибн Йа'куб говорит: христианство принял (король) болгар только на земле страны Рум, когда он осаждал город Константинополь до тех пор, пока их (румийцев) король не вышел с дружбой к нему и не умилостивил его обильными дарами. И ко всему, чем он его старался удовлетворить, относилось то, что он выдал за него свою дочь, а она уговорила его (мужа) креститься. Автор (ал-Бекри) говорит: итак, сообщение Ибрагима утверждает, что переход в христианство (короля болгар) состоялся после 300 года хиджры; но другие говорят, что те из них, кто приняли христианство, сделали это во времена короля Басилиоса. Они остаются христианами до сегодняшнего дня....

 

http://idrisi.narod.ru/ibrag_sch.htm

Калорифер

 

Това е така, но цялата патаклама тук е за празника на някаква славянска писменост, а не за славянски език. 

 

Калорифер

 
Абе пропуснал ли съм или наистина баш патриотите от ВМРО-то твърде оглушително мълчат по въпроса?
 

Талибан

Това е така, но цялата патаклама тук е за празника на някаква славянска писменост, а не за славянски език. 

24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

 

https://www.parliament.bg/bg/24

 

"Някаквата" славянска писменост се чества официално в България.

Калорифер

 

Да, за голямо съжаление славянската писменост се чества официално.

 

Курти влезе

Не е изяснен въпросът - по времето на Кирил и Методий в Солун и солунска област славяни ли са живяли или българи?

Яни-Янаки

И аз, присъединявайки към това съмнение, ще добавя, че даже да е имало българи в Солун, мисията на братята Кирил и Методий (863-867) във Великоморавия, има като една от целите си, да се създаде азбука на която да се преведе Библията на езика не на „солунските българи“, а на езика на славяните от Моравия. Така че, за какво става дума?

радо_сарбов

Въпроси:
1. Кой твърди:
"Няма как Кирил и Методий да са създали славянска азбука, тъй като славянски език няма. Налагането на тезата за славянството е продукт на съветския натиск."
2. Кому е изгодно такова твърдение? Кой печели?
3. Има ли доказателства за това твърдение?
4. Защо това твърдение не се появи преди 10.11.1989 г.?

Отговорите - от Вас.

Талибан

Да, за голямо съжаление славянската писменост се чества официално.

Мда, жалко наистина... няма за кво да се хванеш. 😁

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Кирил и Методий създават глаголицата върху старобългарския език и дори конкретно може да се каже - въз основа на солунския диалект",

 

И я занесли в Моравия да учат моравците на български. Евала, професоре! А като отчетем факта, че по това време славяни и българи все още са били две отделни етнически общности и няма българи в предградията на Солун, професорският компот става пълен.

Кеншин

и няма българи в предградията на Солун

Действително няма, всички българи тогава живеят в даунтауна на Солун.😂

geo_19

Този професор да си скъса всички дипломи. Егати старческа деменция ги обхваща на преклонна възраст. Сигурно е попаднал под влиянието на Флорин Курта, който твърди, че славянския език е измислен от аварите за техни си цели.  

Кеншин

На него дипломи не му трябват, той се е доказал във всякакви сфери и не е на попрището жизнено в средата, та да му се налага да вади някъде някакви тапии.

И е съвсем с акъла си, за разлика от разни анонимни чатърджии, които не само нямат дипломи, но не са се и самообразовали.

 

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB_%D0%A2%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B2

geo_19

На него дипломи не му трябват, той се е доказал във всякакви сфери и не е на попрището жизнено в средата

-----

Мислиш ли, че не съм отворил същата биографична справка от Уикипедия преди да пиша? Ами написаното е в резултат на прочетеното там:

Човекът е на почтенна възраст  77 г. и на път да стане кукуригу. Няма историческо образование. Писател, журналист и заклет гъркоман. И член на една сюрия НПО-та.

pasamaz

Единственият проблем  на професора е войнственото "провокация" и споменаването на архизлото в лицето на Владимир Путин. Ако не беше внесъл тази ненужност в изказването си щеше да е непоклатим. Това е нещо, което по незнайни причини не се разбира и всячески се прави обвръзка на изконната история с някакви конюнктурни политикански подскоци ....От това губи истината. Апропо, в Аварската държава българите са равнопоставени и съуправляващи. Кубрат се отцепва от тях, не от някъде другаде. Така погледнато да твърдим ли, че славянски и български е едно и също ?! :)

Калорифер

 

Момчета - 
ако искате да звучите малко по-правдоподобно, поне използвайте термина "славянската група езици".
Или нещо от този род. 


Но недейте да говорите за славянски език.
 

 

Кеншин

"Какво означава реформирали кирилицата? - попита Топалов и обясни, че няма как да се реформира нещо, което още не е съществувало.

 

Това твърдение може да бъде разбрано единствено в контекста на едно малко известно съчинение, наречено „Сказание о русской грамоте“. В него се твърди, че руската писменост е низпослана от Бог на някакъв русин в Корсун. Този русин и първи руски християнин (за който нищо не се знае) става учител на Константин-Кирил Философ, който превежда богослужебните книги на руски език и с тях отива на мисията в Моравия.

 

Затова Константин-Кирил Философ и Методий са понижени от „създатели“ до „реформатори на славянската азбука“ и прости „разпространители на грамотността и просветата в Рус”.

 

Затем речь идет о происхождении «русской» грамоты. Говорится, что «рускыи языкъ ниоткуду же прия вѣры сея святыя и грамота руская никымъ же явлена, нъ токмо самѣмъ Богомь вседержителемь, Отцемь и Сыномь и Святымь Духомь. Володимеру Духъ Святыи вдохнул вѣру прияти, а крещение от грекъ и прочий нарядъ церковный. А грамота руская явилася Богомь дана въ Корсуни русину, от неяже научися философъ Костянтинъ, и оттуду сложивъ и написавъ книгы рускимь языкомь». Сообщается, что «русин», который был учителем св. Кирилла, был первым христианином из русского народа, жил «постомь и доброю дътелью», в уединении, и никто не знал, откуда он.

https://historicus.ru/Slavia_Christiana_i_istoriko_kulturnii_kontext_Skazaniya_o_russkoi_gramote/

 

Сказание о русской грамоте", созданное не ранее XII в. [ср. 129, с. 79-82] и ставящее своей целью дискредитацию римского („латинского") неправоверия1, открывает серию сочинений о „самобытности" местной книжности на Руси (и в России), якобы /118/ не связанной с языкотворческой и переводческой деятельностью солунских братьев, что в разных культурно-идеологических условиях периодически „вспыхивает" в русской филологии вплоть до самого последнего времени.

http://ksana-k.narod.ru/Book/haburgajev2/13.html

Testament
снимка на Testament

сигурно И така

в булгаристан от край време искат с нещо с а пофалят  кат излязох зад граница видях неща дето ми набиваха  че само в булгаристан виреят или ги има..от билки до писменост.

Та с нац героите как е  ,вазов измислял съчинявал  писал легенди  з. стоянов уж свидетел и той..

geo_19

Това твърдение може да бъде разбрано единствено в контекста на едно малко известно съчинение, наречено „Сказание о русской грамоте“. 

-----

Забравяш и "Панонските лгенди". Та там има описан интересен епизд относно премеждията на Константин Филосов в Херсонес:

 

И когато дойде в Херсон, тука изучи еврейският език и книжнина, като преведе осемтях части на граматиката, и по този (начин) обогати своя разум. Тука живееше някой самарянин и когато идваше, той се препираше с него. Той донесе самарянски книги и му ги показа. Като ги измоли от него, философа се затвори в жилището си и се предаде на молитва. След като прие от Бога просветление, започна да чете книгите безпогрешно. А когато виде (това), самарянина вѫзкликна сѫс силен глас: Наистина, които вярват в Христа, скоро приемат Св. Дух и благодат! — А неговия син веднага се покрѫсти, а след него и той сам. Тука (философа) намери Евангелие и Псалтир, написани с роски (рушки) букви и човек говорещ този език; и като беседва с него и усвои силата на речта, с оглед кѫм своя говор отдели гласните и сѫгласните букви, а след като се помоли Богу, тутакси започна да чете и да разказва. 

 

http://macedonia.kroraina.com/pl/pl_kiril.htm#c8

pasamaz

Няма нито един, нито един, писмен руски паметник, който да е доказано автентичен (не препис на "нещо") преди 15 век. Това е доказано още 19 век от руснаци и е потвърдено и през 20-ти. Естествено съветски и руски академици дисертирали се по темата са много.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×